Siirry sisältöön
Metsämaisema ylhäältä

Historia

Lassila & Tikanoja perustettiin vuonna 1905 tukkuliikkeeksi. Monien vaiheiden kautta L&T:stä on kehittynyt palveluyritys, joka toteuttaa kiertotaloutta käytännössä. Toimimme Suomessa ja Ruotsissa.

Tukkukauppiaasta kiertotalouden toiminnanjohtajaksi

1905
Kaksi miestä vanhanajan konttorissa
Kaksi miestä vanhanajan konttorissa

Lassila & Tikanoja perustetaan

Josef Lassila ja Frithjof Tikanoja perustivat Lassila & Tikanojan vuonna 1905 Vaasassa. Yritys oli tukkukauppa, jonka tuotteita olivat kangas- ja rihkamatavarat sekä ”raskaat tuotteet” kuten saippua, silakka, vesirinkelit ja makeiset. Vuosien kuluessa liikkeen toiminta laajeni kaikkialle Suomeen ja siitä kasvoi Pohjoismaiden suurin yksityinen tukkuliike.

1923

Tukkukaupasta vaatetusteollisuuteen

Lassila & Tikanoja aloitti tukkukaupan rinnalla vuonna 1923 teollisen vaatteiden valmistuksen ja oli 1980-luvulle saakka Suomen suurimpia vaatetusteollisuusyrityksiä. Parhaimmillaan Lassila & Tikanojalle oli teollista toimintaa lähes kahdellakymmenellä paikkakunnalla Suomessa. Tunnetuimpia tuotemerkkejä olivat Tiklas-puvut, -paidat ja -puserot sekä Topman-kengät. 

1960

Osakkeiden noteeraus Helsingin Pörssissä alkaa

Viennin osuus liikevaihdosta oli 1960-luvulta lähtien yli 50 prosenttia ja yhtiöllä oli merkittävää toimintaa useissa Euroopan maissa. Lassila & Tikanojan osakkeiden noteeraus Helsingin Pörssissä alkoi vuonna 1961.

1982

Laajentuminen kuitukankaisiin

 Vuoden 1982 alussa ostettiin kuitukangasvalmistaja J.W. Suominen Oy.

1988

Lisää yritysostoja

Vuonna 1988 yhtiö osti Amerplast Oy:n, joka valmisti muovisia joustopakkauksia.

1989
Jätesäkki historia yritys

74 % Säkkiväline Oy:n osakkeista

Vuonna 1989 Lassila & Tikanoja osti 74 prosenttia Säkkiväline Oy:n osakkeista. Suomalaiset paperisäkkien valmistajat perustivat Säkkivälineen1960-luvulla markkinoimaan jätesäkkejä ja edistämään jätesäkkimenetelmän käyttöä. Erillinen yhtiö Säkkiväline Oy perustettiin 1967. Säkkiväline laajensi yritysostoin toimintaansa jätteiden kuljetukseen, siivoukseen, teollisuuden puhtaanapitoon sekä vahinkosaneeraukseen. 1980-luvun loppupuolella tuli uutena toimialana mukaan kiinteistöhuolto.

1990
Jäteastiat historia yritys

Ympäristönhuollosta monialayhtiön suurin toimiala

1990-luvulle tultaessa Lassila & Tikanoja oli monialakonserni, joka oli jakautunut kuitukangas-, joustopakkaus- ja nauhateollisuuteen (J.W. Suominen, Amerplast, Inka), palveluteollisuuteen (Säkkiväline) sekä vaatetus- ja kenkäteollisuuteen. Vaatetus- ja kenkäteollisuudesta ja tukkukaupasta luovuttiin vuosikymmenen alkupuolella.

 

1995

Säkkivälineestä L&T:n kokonaan omistama tytäryhtiö

Vuonna 1995 Säkkivälineestä tuli Lassila & Tikanojan kokonaan omistama tytäryhtiö. Säkkivälineen liikevaihto kasvoi koko 1990-luvun voimakkaasti ja vuosikymmenen lopussa sen osuus yhtymän liikevaihdosta oli jo lähes puolet.

Säkkivälinettä ja sen tarjoamia palveluita kehitettiin suunnitelmallisesti 1990-luvulla. Jätteiden hyötykäyttöön ja kierrätystoimintaan panostettiin voimakkaasti, siivoustoimintaa kehitettiin ja ongelmajätehuolto tuli osaksi palveluja. Kiinteistönhuollossa kehitettiin käytönohjaus, johon kuului 24 tuntia vuorokaudessa päivystävä keskusvalvomo. Ympäristötuotteiden kehitystyö kohdistui erityisesti jätteiden hyötykäyttöön liittyviin tuotteisiin.

2000

WM Ympäristöpalvelut ostetaan

Säkkivälineestä tuli ympäristönhuollon johtava toimija Suomessa, kun WM Ympäristöpalvelut Oy ostettiin keväällä 2000.

2001

L&T jakautuu kahdeksi yhtiöksi

Nykyisen muotonsa Lassila & Tikanoja sai 30.9.2001, kun silloinen Lassila & Tikanoja Oyj jakautui kahdeksi erilliseksi yhtiöksi (Lassila & Tikanoja Oyj ja Suominen Yhtymä Oyj).

Lassila & Tikanoja Oyj toimi Säkkivälineen emoyhtiönä 31.3.2002 saakka, jolloin Säkkiväline sulautui emoyhtiöönsä. Samalla lanseerattiin L&T-tuotemerkki, joka kattaa kaikki yhtiön toimialat: Ympäristöpalvelut, Kiinteistö- ja käyttäjäpalvelut ja Teollisuuspalvelut.

2020
Siltamaisema

Kiertotalouden toiminnanjohtaja

Tänä päivänä Lassila & Tikanoja on palveluyritys, joka tekee kiertotaloudesta totta. Yhdessä asiakkaidemme kanssa pidämme materiaalit ja kiinteistöt mahdollisimman pitkään tuottavassa käytössä sekä tehostamme raakaaineiden ja energian käyttöä. Näin toimien luomme enemmän arvoa kiertotaloudella sekä asiakkaillemme, henkilöstöllemme että yhteiskunnalle laajemmin. Kun onnistumme tässä, myös omistajillemme tuotettu arvo kasvaa.