Siirry sisältöön

Kodin jätehuolto

Hoidamme myös kotitalouksien jätteet asianmukaisesti kierrätykseen. Voit ostaa tai vuokrata meiltä tarvitsemasi jäteastiat sekä tilata astioiden pesut.

Kodin jätehuolto hero -16x9 - Jätehuolto ja kierrätys
Kodin jätehuolto hero -16x9 - Jätehuolto ja kierrätys
Jäteautonkuljettaja - 4x3 - Jätehuolto ja kierrätys
Jäteautonkuljettaja - 4x3 - Jätehuolto ja kierrätys

Kunnallistettu jätehuolto

Kiertotaloutta koko Suomen ja EU:n tasolla edistävä uusi jätelaki on tuonut myös omakotitaloasujille aiempaa enemmän lajitteluvelvoitteita. Jatkossa kunnat ovat vastuussa asuinkiinteistöjen biojätteiden ja pakkausjätteiden (kuluttajamuovipakkaukset, kartonki, lasipakkaukset sekä pienmetalli) kuljetusten järjestämisestä.

 

Omakotitalon jätehuolto - 4x3 - Jätehuolto ja kierrätys
Omakotitalon jätehuolto - 4x3 - Jätehuolto ja kierrätys

Jätteiden kierrätys alkaa lajittelusta

Kun lajittelet jätteet erikseen, materiaalit saadaan kierrätykseen ja sitä kautta uusiokäyttöön. Valinnoillasi voit vaikuttaa syntyvän jätteen määrään sekä siihen, miten eri materiaalit voidaan hyödyntää kierrätyksessä uusien tuotteiden valmistukseen.

LT_26082022_JKL-17
Vaihtolava kierrätyspuu - 4x3 - Vaihtolavat

Tilaa vaihtolava

Uudellamaalla ja Tampereella tilaat roskalavan kätevimmin Helppolava-palvelustamme. 

Muualle Suomeen voit tilata roskalavan tilauslomakkeemme kautta. Lomakkeen täyttämällä voit tilata tyhjennyksiä olemassa olevalle lavalle, tilata uuden lavan tai pyytää tarjouksen.

L&T-Lajittelu-4x5
Pahvinkeräys - 4x3 - Lajittelu

Kierrätysasemat

L&T:llä on useita kierrätysasemia eri puolilta Suomea kotitalouksien ja pienyritysten käyttöön. Asemat palvelevat erityisen hyvin esimerkiksi talonrakentajia ja remontoijia.

Kierrätysasemille voi tuoda pieniä määriä kierrätettäviä materiaaleja ja jätettä. Vastaanotettavat materiaalit ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain. Kaikissa toimipisteissämme on luovuttu käteisen rahan vastaanottamisesta, joten varaathan mukaasi maksukortin.

LT_26082022_JKL-57 (2)
tietosuojapaperi - 4x3 - Lajittelu

Tietosuojapaperin hävittäminen

Tietosuojapaperin eli tuhottavan paperin joukkoon kuuluvat henkilötietoja sisältävät paperit sekä muut luottamukselliset paperit, kuten esimerkiksi laskut, tositteet ja sopimukset.

Omakotitalon jätehuoltovinkit

Omakotitalon jätehuoltosopimus

Kotitalouksilta kerättävät jätelajit, tyhjennysvälit ja muut käytännön asiat riippuvat aina kunnan tai kaupungin jätehuoltomääräyksistä. Tutustu siis kuntasi tai kaupunkisi jätehuoltomääräyksiin ja pyydä meiltä tarjous käytännön palveluista.

Tarkistamme aina paikkakuntakohtaisen palvelutarjooman tietojesi pohjalta ja etsimme sinulle toimivan vaihtoehdon. Toimimme valtakunnallisesti ympäri Suomen.

Jos olet muuttamassa ja sinulla on ollut aiemmin L&T:n jätehuoltosopimus, voit ilmoittaa osoitteenmuutoksesta lomakkeella.

Jäteastian sijoittaminen tontilla

Jäteastia tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle tontin rajaa tien viereen ja näin mahdollistaa kuljettajalle esteetön pääsy astialle. Esteettömän pääsyn järjestäminen astialle kuuluu asiakkaan velvollisuuksiin. Esimerkiksi edessä oleva auto, pihalla vapaana kulkeva koira tai hiekoittamaton kulkuväylä voivat estää kuljettajan pääsyn astialle, jolloin käynnistä veloitetaan käynti ilman tyhjennystä.

Jäteastian sijoittamisessa kannattaa tarkistaa kuntakohtaiset määräykset, joissa voi olla määriteltynä hyvinkin tarkkaan astian sijainti.

Jäteastian tyhjennysrytmi

Jäteastian tyhjennysvälin voi valita jätehuoltomääräykset huomioiden oman talouden tarpeisiin sopivaksi. Oman alueen jätehuoltomääritykset voi tarkistaa oman kaupungin tai kunnan internetsivuilta.

Yhteinen jäteastia naapurin kanssa

Joissain tilanteissa on mahdollista käyttää naapurin kanssa yhteistä jäteastiaa. Suosittelemme vaihtoehtoa, jossa yksi pääosakas vastaanottaa laskun ja kerää muilta käyttäjiltä heidän osuutensa laskusta itselleen. Tällöin sopimus tehdään vain pääosakkaan kanssa, eikä muita lisäkuluja tule. Lue tarkemmin yhteisastiasopimuksesta.

Jätepisteellä muistettavaa erityisesti talvella

  1. Luo lumet jäteastian läheisyydestä ja huolehdi reitti esteettömäksi tyhjennystä varten
  2. Hiekoita tarvittaessa myös piha ja pihatie
  3. Talvella kostea biojäte voi jäätyä kiinni astiaan. Sen estämiseksi kostea jäte kannattaa nostaa ensin pihalle pakkaseen esimerkiksi tyhjässä maitotölkissä ja laittaa se astiaan vasta jäätyneenä. Jos jäte kuitenkin sattuu jäätymään astiaan kiinni, ei tyhjennystä pystytä tekemään. Jäätynyt astia täytyy siis siirtää lämpimään tilaan sulamaan.

Näillä vinkeillä autat parantamaan kuljettajiemme työturvallisuutta ja varmistat sujuvan jätehuollon myös talviaikaan. Tapaturma on jätepisteelläkin usein pienestä kiinni, lisää vinkkejä löydät Pienestä kiinni -sivustoltamme.

Ota yhteyttä

Tilaa tai pyydä tarjous

Huomioithan, että sopimusmuutoksia ja tilauksia voi tehdä vain sopimuksen haltija sekä sopimukselle nimetyt henkilöt.

Takaisin

Tee jätehuollon tilaus

Takaisin

Pyydä tarjous kodin jätehuollosta

Viemärihuollon palvelut kotitalouksille