Siirry sisältöön

Vinkki

Hiilikädenjälki muuttaa yritysten ilmastoteot konkretiaksi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Hiilikädenjälki muuttaa yritysten ilmastoteot konkretiaksi</span>

L&T säästää toiminnallaan 120 000 suomalaisen tuottamat päästöt joka vuosi. Hiilikädenjäljen kasvattamisesta hyötyvät sekä ympäristö että asiakkaamme.

Liiketoiminnan vaikutusten arvioinnin ja viestinnän keskiössä on kaikkien tuntema termi, hiilijalanjälki, joka mittaa kielteisiä ympäristövaikutuksia ja tarjoaa kuvan liiketoiminnan ilmastokuormituksesta.

Kuten arkisista kotiaskareistakin tiedämme, minkä jalka sotkee, sen käsi siivoaa.

Hiilikädenjälki on VTT:n ja LUT-yliopiston kehittämä mittari yritystoiminnan positiivisille ympäristövaikutuksille. Hiilikädenjälki kertoo, paljonko yritys on pystynyt tietoisten valintojen ja ratkaisujen avulla välttämään päästöjä ja ilmastokuormitusta, joita se aikaisemmilla toimintatavoillaan tuotti.

Hiilijalanjälki huomioi tuotteen tai palvelun tuottamisesta, käytöstä ja käytön jälkeisestä toiminnasta syntyvät päästöt. Kun tuotetta tai palvelua kehitetään – energiatehokkuutta parannetaan, käyttöikää pidennetään tai raaka-ainehävikkiä vähennetään – sen negatiiviset ympäristövaikutukset pienenevät.

Tästä positiivisesta muutoksesta muodostuu yrityksen hiilikädenjälki. Suuripäästöisemmän tuotteen tai palvelun parempaan vaihtamalla asiakas voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

Ympäristöteot säästävät päästöjä ja euroja

Kiertotalouden ammattilaisena L&T:n hiilikädenjälki kasvaa voimakkaimmin materiaalikierrätyksen kautta. Kierrätettynä kuidut, muovit ja metallit jatkavat uusien tuotteiden raaka-aineeksi ja saavat uuden elämän sen sijaan, että ne poistuisivat käytöstä ja niiden elinkaari päättyisi.

Mitä enemmän jätettä asiakkailtamme keräämme ja toimitamme kiertoon, sitä enemmän hiilidioksidipäästöjä ja neitseellisiä luonnonvaroja säästyy. Näin meidän hiilikädenjälkemme kasvaa samalla kuin asiakkaidemme jätehuollon hiilijalanjälki pienenee.

 

L&T:n hiilikädenjälkeä kasvattavat myös bio- ja kierrätyspolttoaineiden käyttö fossiilisten polttoaineiden sijaan sekä kiinteistöjen energiatehokkuuden kehittäminen. Energiaoptimoinnin ansiosta kiinteistössä harjoitettava toiminta pysyy yhtä tehokkaana kuin ennenkin, mutta toiminta kuluttaa vähemmän energiaa. Lopputuloksena syntyy päästösäästöjä, jotka pienentävät asiakkaamme hiilijalanjäljen lisäksi myös energiakustannuksia.

Tulokset kannustavat kunnianhimoisempiin tavoitteisiin

Edellä mainituilla sekä lukuisilla muilla toimenpiteillä L&T korvaa yhden toimintavuoden aikana 1,2 miljoonaa ekvivalenttitonnia hiilidioksidipäästöjä. Se tarkoittaa 120 000 suomalaisen vuoden aikana aiheuttamia päästöjä. Vuonna 2019 keräsimme asiakkailtamme yli 400 000 tonnia materiaaleja, joiden uudelleenkäyttö- ja kierrätysaste nousi 54,8 prosenttiin.

Toimintamallien jatkuva kehittäminen on tuottanut tulosta, mutta parannettavaakin vielä löytyy. Siksi L&T:n strategisena tavoitteena on kasvattaa hiilikädenjälkeään liikevaihtoa nopeammin sekä pienentää toimintansa hiilijalanjälkeä 50 prosenttia vuoden 2018 tasolta vuoteen 2030 mennessä. Se tapahtuu omia toimintaprosessejamme kehittämällä mutta ennen kaikkea tarjoamalla asiakkaillemme entistä parempia palveluja, joilla he pystyvät vähentämään päästöjään aiempaa tehokkaammin esimerkiksi materiaalien ja energian kestävällä käytöllä sekä hävikkiä vähentämällä.

Ympäristötekoja arvostavat myös asiakkaat

Suomen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä on täysin mahdollinen. Merkittävimmät ympäristöteot ovat tehtävissä siellä, missä päästöt ovat suurimmat: jopa 75 prosenttia. Suomen kasvihuonepäästöistä syntyy energiantuotannosta ja -kulutuksesta eli fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Silti jokainen yritys alasta riippumatta voi kasvattaa hiilikädenjälkeään ja auttaa siten asiakkaitaan pienentämään omaa hiilijalanjälkeään. Luonnonvarojen holtittoman tuhlauksen lopettamalla, kierrätystä tehostamalla, uusiutuviin raaka-aineisiin panostamalla, energiatehokkuutta kehittämällä, tuotteiden ja materiaalien elinkaarta pidentämällä ja uusilla, ympäristöä säästävillä innovaatioilla me suomalaiset voimme näyttää muulle maailmalle suunnan.

Yritysten ei auta jäädä jälkeen, sillä asiakkaat vaativat nyt ja tulevaisuudessa yrityksiltä ympäristöystävällisempää liiketoimintaa, ja samaan painostaa myös nopeasti muuttuva lainsäädäntö. Ympäristöteot näkyvät nopeasti viivan alla: energiatehokkuus, hävikin minimointi ja uusiutuvien raaka-aineiden käyttö säästävät euroja ja tuovat lisäarvoa niin henkilöstölle, asiakkaille kuin rahoittajille.


Lue lisää, miten asiakkaamme Meira toteuttaa kiertotaloutta ja ota yhteyttä kiertotalousosaajaamme!

 

Ota yhteyttä L&T:n kiertotalousosaajiin!

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.