Siirry sisältöön

Vinkki

Saitko kutsun työhaastatteluun? Katso vinkit valmistautumiseen

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Saitko kutsun työhaastatteluun? Katso vinkit valmistautumiseen</span>

CV:n ja hakemuksen käsittelyn jälkeen saat toivottavasti haastattelukutsun. Haastattelu saattaa jännittää, mutta älä turhaan murehdi, sillä myös työhaastattelutilannetta voi harjoitella etukäteen.

Kukaan ei ole seppä syntyessään, joten jo haastatteluihin osallistuminen auttaa sinua kehittymään ja saamaan lisää itsevarmuutta. Rekrytiimimme kokosi vinkit, joiden avulla loistat työhaastattelussa.

6 vinkkiä työhaastatteluun

1. Selvitä etukäteen haastattelupaikka ja miten pääset sinne

Tarkista edellisenä päivänä, missä haastattelu pidetään. Selvitä myös, miten pääset paikan päälle. Julkisen liikenteen aikataulu tai auton parkkeerausmahdollisuudet on hyvä tietää etukäteen, niin olet varmasti ajoissa paikalla.

Kun olet ajoissa, vältyt ylimääräiseltä stressiltä ja voit kerätä ajatuksiasi rauhassa. Se helpottaa omaa suoriutumista haastattelusta. Ota siis mieluummin aikaa itsellesi kahvikupin verran ennen haastattelua ja anna itsellesi aikaa hengittää.

2. Kertaa työpaikkailmoitus ennen haastattelua

Tallensithan ilmoitustekstin? Lue ja kertaa se vielä ennen haastattelua! Ilmoitustekstissä mainitaan tehtävän kannalta olennaisia ominaisuuksia, joten mieti näitä etukäteen. Haastattelija haluaa myös usein kuulla, miksi juuri sinut pitäisi valita tehtävään ja mikä sinua motivoisi tehtävässä.

3. Anna itsestäsi reipas kuva

Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Kiinnitä siis huomiota siihen, miten käyttäydyt haastattelussa: esittele itsesi, katso seinien sijaan haastattelijaa silmiin ja puhu reippaalla ja selkeällä äänellä. Ole aito ja rehellinen: jos sinua jännittää, sen voi sanoa ääneen.

Muista myös, että haastatteluun kannattaa pukeutua siististi ja valita tilanteeseen sopivat vaatteet. Näin viestität, että arvostat haastattelutilannetta ja olet valmistautunut siihen kunnolla.

4. Kirjaa kysymykset ylös ja esitä ne haastattelussa

Jäikö jokin työtehtävässä tai yrityksessä mietityttämään? Kirjaa kysymykset ylös ja ota ne mukaan haastatteluun – näin et unohda niitä, kun on sinun vuorosi esittää kysymyksiä rekrytoijalle.

Kysymykset antavat sinusta myös kiinnostuneen ja motivoituneen kuvan rekrytoijalle: kysymysten avulla osoitat, että olet perehtynyt yritykseen ja tehtäväkuvaan.

5. Ota CV mukaan, jotta voit hakea siitä tukea

Entä jos tulee black out? Ota mukaan tulostettu CV:si, ja pidä sitä edessäsi haastattelutilanteessa. Voit tukeutua siihen, jos ajatus jossain vaiheessa katkeaa.

6. Hoidetaanko haastattelu etänä? Varmista tekniikan toiminta ajoissa

Onko kyseessä etähaastattelu? Tarkista ohjelmien toimivuus ja varmista, että tietokone ja kuulokkeet ovat ladattuina ja mikrofoni toimii. Valitse hyvin valaistu ja hiljainen tila, jossa ei ole ylimääräisiä ääniä tai häiriötekijöitä.

Jos tehtävänäsi on vastata nauhoitettuihin kysymyksiin, voit hahmotella vastauksiasi etukäteen. Suoraan paperilta ei kuitenkaan kannata lukea.  Vastaa kysymyksiin napakasti reippaalla äänensävyllä, niin varmasti onnistut.

Työnhakuterveisin,
L&T:n rekrytiimi

Katso myös

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.