Siirry sisältöön

Vinkki

Neljä vinkkiä, miten vaarallinen jäte maksaa vähemmän

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Neljä vinkkiä, miten vaarallinen jäte maksaa vähemmän</span>

Vaarallisten jätteiden hävittäminen on kallista. Siksi kannattaa pyrkiä kaikin keinoin vähentämään jätteiden määrää. Kokosimme neljä vinkkiä vaarallisen jätteen vähentämiseen.

Usea yritys maksaa liikaa vaarallisten jätteiden käsittelystä. Vaarallisten jätteiden oikea käsittely on erittäin tärkeää työturvallisuuden, ympäristön ja yrityksen maineen kannalta. Kannattaa kuitenkin olla varma, että vaarallisina jätteinä ei käsitellä ainesta, joka ei kuulu tähän luokitukseen.

Vaarallinen jäte on jätettä, joka voi aiheuttaa vaaraa sekä ihmisille että ympäristölle. Vaarallinen jäte voi olla pienikokoinen ja ensisilmäyksellä viattoman oloinen, mutta väärään paikkaan joutuessaan se aiheuttaa haittaa terveydelle ja ympäristölle. Siksi vaarallisen jätteen lajittelu ja oikeanlainen käsittely on tärkeää. Aiemmin vaarallisesta jätteestä puhuttiin ongelmajäte-termillä.

Vaarallisten jätteiden vähentämistä kannattaa katsoa monesta näkökulmasta. Kannattaa muistaa, että jätettä voi vähentää monella tavalla lähtien oman prosessin tuntemuksesta päätyen lajitteluun ja uudelleen käyttöön. Tarvittaessa työssä kannattaa käyttää asiantuntijaa, joka seuraa lakien, säädösten ja tuotteiden sisältämien raaka-aineiden vaihdoksia. Asiantuntija voi myös auttaa etsimään uusia kohteita ainekselle, joka ei ole vaarallista.

1. Käy läpi raaka-aineet

Se, mitä pidämme vaarallisena jätteenä, ei välttämättä olekaan sitä. Siksi kannattaa tarkastella omaa prosessia ja pohtia, syntyykö siinä vaarallista jätettä.

Käy läpi yrityksesi käyttämät raaka-aineet. Se, mitä käytetään raaka-aineena, vaikuttaa paljon siihen, mitä prosessista tulee ulos. Tässä työssä saatetaan huomata, että raaka-aineet ovat vaarattomia ja siten myös varsinaisen tuotteen ohessa ulostuleva sivuvirta on vähemmän vaarallista. Silloin vaarallisen jätteen määrää on helppo vähentää.

2. Lajittele vaaralliset jätteet

Vaarallisen jätteen määrään voi vaikuttaa varmistamalla, että se ei sekoitu muihin jätejakeisiin. Vaarallinen jäte tekee myös vaarattomasta jätteestä vaarallisen, jos ainekset sekoitetaan.

Mieti prosessia ja sitä, miten jätelajit voi pitää erillään. Jos jakeita on paljon, varmista, että astioita  on riittävästi ja ne ovat oikeanlaisia. Lajittelu ja jätteiden pitäminen erillään kannattaa tehdä työntekijöille mahdollisimman helpoksi. Silloin on todennäköisempää, että lajittelusta pidetään kiinni myös arjessa.

3. Henkilöstön koulutus

Muutokset prosessissa ja lajittelussa vaativat aina asennemuutosta. Sen voi varmistaa kouluttamalla henkilökuntaa ja alihankkijoita riittävästi.

Kun olet hoitanut lajittelulle puitteet kuntoon, järjestä koulutuksia ja käy asiaa avoimesti läpi. Kannattaa avata, miksi on hyödyllistä toimia uudella tavalla.

4. Jätteet uuteen käyttöön

Parhaimmillaan vaaralliset tai entiset vaaralliset jätteet voidaan saattaa uuteen käyttöön. Se tarkoittaa sitä, että varmistetaan uuden käyttötavan vaarattomuus ja etsitään sitten aineelle sopiva uusi käyttötapa.

Riippuu paljon teollisuusyrityksen koosta, kuinka paljon sille on mahdollista etsiä uusia kohteita. Isoilla yhtiöillä uusia käyttökohteita löytyy usein organisaation sisältäkin. Pk-yritykselle tämä on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Työssä voi olla hyvä siksi käyttää asiantuntijaa.

Lue lisää teollisuuden ajankohtaisista aiheista Teollisuuden trendiraportista, jonka voit ladata alta! Muista tehdaspalveluistamme löydät puolestaan lisätietoa täältä.

New Call-to-action

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.