Siirry sisältöön

Vinkki

Vastuullisuus kattaa koko L&T:n ympäristörakentamisen toimitusketjun

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Vastuullisuus kattaa koko L&T:n ympäristörakentamisen toimitusketjun</span>

L&T:n ympäristörakentamisen yksikön tekemisen ytimessä ovat erilaiset sivuvirrat, jätteet ja pilaantuneet maat. Niiden vastuullinen jalostaminen vaatii osaamista sekä tiukkaa sitoutumista sääntöihin.

L&T:n ympäristörakentamisen yksikkö muun muassa rakentaa uusia, ylläpitää toiminnassa olevia ja sulkee käytöstä poistettuja jätealueita. Niiden rakenteissa voidaan hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja sekä erilaisia maa-aineksia, joita syntyy muun muassa pilaantuneiden maiden kunnostamisessa – joita L&T myös urakoi.

– Koska ollaan tekemisissä ympäristöasioiden kanssa, meidän on toimittava vastuullisesti koko toimitusketjussa. Meidän pitää hallita tarkasti lakien ja asetusten tuomat velvoitteet ja osata selvittää niiden vaikutukset myös asiakkaalle, sanoo ympäristörakentamisen liiketoimintajohtaja Ari-Pekka Heikkilä.

Lainsäädäntö määrittelee esimerkiksi jätealueiden rakenteiden ja niissä käytettävien materiaalien teknisiä vaatimuksia sekä ympäristövaatimuksia tai pilaantuneiden maa-alueiden tutkimuksiin ja kunnostukseen liittyviä prosesseja.

– Kun maan kunnostukseen tai käytöstä poistettavan jätealueen sulkemiseen ryhdytään, asiakkaan ja mukana olevan ympäristökonsultin kanssa käydään läpi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, millaisesta tapauksesta on kyse, Heikkilä kertoo.

– Siten voimme toimia koko ketjussa – urakoinnista massojen vastaanottoon, hyödyntämiseen tai loppusijoittamiseen – suunnitelmien mukaisesti.

Luvitus ja viranomaisyhteistyö vaatii osaamista

L&T:n työntekijät ja aliurakoitsijat perehdytetään oikeisiin toimintatapoihin. Esimerkiksi L&T:n omat sertifioidut näytteenottajat ottavat erilaisista maa-aineksista tai rakenteista näytteet. Luotettavien tutkimustulosten perusteella voidaan tehdä oikeita johtopäätöksiä materiaalien ja rakenteiden teknisestä laadusta tai ympäristökelpoisuudesta.

Osa puhdistettavista materiaaleista otetaan vastaan L&T:n omiin, asianmukaisesti luvitettuihin käsittelykeskuksiin. Sieltä toimitetaan viranomaisille sekä vuosittain että työmaakohtaisesti raportit käsitellyistä massoista.

– Ympäristörakentamisessa korostuu se, että hoidamme kaikki viranomais- ja luvitusasiat pääosin itse, koska se on meidän erikoisosaamistamme.

Heikkilän mukaan vastuullisuuden yksi kulmakivi on, että välit viranomaisiin ovat avoimet.

– Kun hyvät puitteet luodaan luvilla, tekemisen tavoista on helppo keskustella.

Vastuullisuuden kokonaisuuteen kuuluu myös työturvallisuuteen, taloudellisiin ja sosiaaliseen vastuuseen kuuluvia ulottuvuuksia.

– Meillä korostuu pitkäjänteinen, työturvallisuuden eteen tehty työ. Meillä huomioidaan kaikessa toiminnassa työturvallisuus ja viranomaismääräykset.

Koko yhtiö sitoutunut tavoitteisiin

Kaikkea L&T ei ympäristörakentamisessa tee itse, vaan maansiirron konetyöt kuljettajineen tulevat alihankkijoiden kautta. Myös he sitoutuvat L&T:n ohjeisiin ja toimintatapoihin. Työnjohto ja tarvikkeet sekä erikoisosaamista vaativat tehtävät L&T hoitaa itse.

– Meillä on ainutlaatuista osaamista esimerkiksi muovihitsauksessa. Sitä tarvitaan kaatopaikkarakentamisessa, jossa käytetään erilaisia kalvoeristeitä, Heikkilä sanoo.

Jotta vastuullisuus toteutuu kaikilla toiminnan portailla, myös koko oma henkilökunta tulee olla sitoutettu mukaan.

– Me olemme kiertotalousyhtiö, jonka liiketoiminta nojaa vastuullisuuteen – se on keskeinen osa yhtiön arvoja ja arvostusta. Siihen ovat sitoutuneet niin omistajat, hallitus kuin toimiva johto, ja sitä kautta ymmärrys leviää jokaiseen aina yksittäiseen työntekijään saakka, Ari-Pekka Heikkilä sanoo.

– Vastuullisuutemme tarkoittaa sitä, että asiakas voi nukkua yönsä rauhallisesti.

 

Tutustu ympäristörakentamisen palveluihin

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.