Siirry sisältöön

Asiakastiedote

Green Deal kannustaa tehokkaampaan jäteöljyn kierrätykseen

  • 2 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Green Deal kannustaa tehokkaampaan jäteöljyn kierrätykseen</span>

L&T on sitoutunut toimimaan ja tiedottamaan vastuullisen jäteöljyhuollon puolesta.

Jäteöljy voi tehdä ympäristössä isoa tuhoa. Se on vaarallista jätettä, ja siksi se on jätelainkin mukaan ohjattava kierrätettäväksi. Kaikesta huolimatta Suomeen vuosittain tuotavasta öljystä ja voiteluöljytuotteista kolmannes, noin 10 000 tonnia, jää kierrättämättä.

Öljyjen vaihdon yhteydessä syntyvää jäteöljyä päätyy esimerkiksi teollisuushalleja lämmittäviin pienpolttimoihin. Polttamisesta pääsee kuitenkin ilmaan haitallisia aineita ja pienhiukkasia. Sen lisäksi, että polttaminen alle viiden megawatin laitoksissa on laitonta, kierrätyshyödyt jäävät saamatta.

Jäteöljyt halutaan nyt tehokkaammin talteen. Muutokseen pyritään Green Deal -sopimuksella, joka solmittiin maaliskuussa Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n ja ympäristöministeriön kesken. Vapaaehtoisen sopimuksen avulla edistetään kestävän kehityksen tavoitteita, etsitään ratkaisuja ilmastohaasteisiin sekä edesautetaan kiertotalouden periaatteita.

Käytännössä ajatuksena on se, että mahdollisimman moni YTP:n jäsenyritys liittyisi mukaan tekemällä sitoumuksen. Ympäristöministeriö ja YTP muodostavat ohjausryhmän, joka valvoo sitoumusten toteutumista.

”L&T antoi huhtikuussa oman sitoumuksensa”, kertoo L&T:n yksikönpäällikkö Henri Liukkunen .

Jäteöljy voi kiertää loputtomiin

L&T:n sitoumuksessa on kolme ydinkohtaa: uudelleen käytön lisääminen, tietoisuuden kasvattaminen ja oma toiminta.

”Mitä enemmän jäteöljyä saadaan asianmukaiseen käsittelyyn, sitä enemmän voidaan välttää raakaöljystä valmistettujen voiteluaineiden käyttöä. Voiteluöljy ei ole kertakäyttötuote, vaan se voidaan palauttaa rajattomasti käyttöön, mikäli keräys ja käsittely tehdään oikein”, Liukkunen selventää.

Kaikkiaan yli 90 prosenttia jäteöljystä voidaan kierrättää uusiksi öljytuotteiksi. Näin saadaan myös vähennettyä öljyn tuottamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. L&T:n tavoitteena on välittää tätä tietoa eteenpäin.

”Kerromme asiakkaillemme, kuinka paljon kerätty jäteöljymäärä pienentää hiilijalanjälkeä.”

Yksi uudelleen käytön tärkeimmistä edellytyksistä on oikeanlainen varastointi. Mikäli samaan keräilyastiaan päätyy esimerkiksi bensaa tai maalia, jäte-erä joudutaan ohjaamaan muuhun käsittelyyn eikä kierrättäminen onnistu.  Myös keräilyastioiden oikea koko ja keräysrytmin suunnittelu vähentävät ympäristön kuormittamista.

”Jo se auttaa, jos esimerkiksi kuudesta vuosittaisesta keräilykerrasta voidaan vähentää kaksi.”

Sitoumuksen voi tehdä verkossa

Sitoumukseen kuuluu myös se, että L&T:n oma toiminta täyttää tietyt kriteerit.

”Olemme Suomen suurin kuljetusliike ja kalustonmäärä on merkittävä. Käytämme ainoastaan sellaisia huoltokorjaamopalveluita, joissa jäteöljy toimitetaan uudelleenkäyttöön.”

Liukkunen toivoo, että Green Deal -sitoumukseen saadaan mukaan laaja kattaus yrityksiä ja yhdistyksiä. L&T:n oma kunnianhimoinen tavoite on se, että asiakkailta kerätyn jäteöljyn määrä kasvaa kymmenellä prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Sitoumuksen voi tehdä osoitteessa www.sitoumus2050.fi .

Tilaa jäteöljyn nouto!

Vaarallisten jätteiden kierrätyspalvelut - L&T

010 636 6031

 

New call-to-action