Siirry sisältöön

Asiakastiedote

Kiertotaloudesta totta nyt myös Lapissa

  • 3 minuutin lukuaika

Vaikka Suomessa kierrätystä säädellään valtakunnan tasolla melko tasavertaisesti, on Lapin tilanne ollut tähän asti huono. Pohjoisella alueella paikkakuntakohtaiset erot kierrätyksen järjestämisessä ovat olleet merkittäviä ja esimerkiksi pitkät välimatkat, haastavat sääolosuhteet sekä alueen liikehdinnän sesonkiluonteisuus ovat vaikeuttaneet kierrätysreittien rakentamista. Nyt tilanteeseen on tullut kauan kaivattu muutos, kun Lassila & Tikanoja on aloittanut biojätteen kierrätysverkoston kehittämisen Lapin alueella.

”Lapin matkailuyrityksille on tullut painetta vastuullisen kierrätyksen järjestämisestä. Kiertotalouden oikea edistäminen on toki koko Suomen etu, mutta samalla myös Lapin matkailun ja matkailuyrittäjien etu ja imagokysymys. Me L&T:llä näemme, että olemme Huomisella töissä ja tämä palanen on osa sitä suurempaa ketjua, jolla teemme kiertotaloudesta totta täällä Suomessa. Käynnistämme nyt ensimmäisen biojätteen keräysreitin, ja kasvatamme toimintaa siitä sitä mukaa, kuin lisää matkailu-, ravintola- ja kaupanalan yrityksiä liittyy mukaan”, L&T:n Ympäristöpalveluiden liiketoimintapäällikkö Marko Kaveri kertoo.

”On totta, että kierrätys Lapissa on ollut melko vaillinaista ja siinä on myös isoja eroja eri paikkakunnilla. Mielestäni isoimpana haasteena on ollut selkeä toimija, joka keräisi kierrätettävät materiaalit aika ajoin. Meillä on järjestetty esimerkiksi keittiörasvojen keräys keskitetysti. Myös pahvit ovat palautuneet Kespron kautta ja luonnollisesti pantilliset juomapakkaukset ovat kiertäneet. Mutta metallin, lasin ja paperin kohdalla kierrätysaste on vaihdellut”, Lapland Hotels -ketjun ravintolatoimenjohtaja Esa-Matti Tamminen vahvistaa.

”Ruokahävikin vähentämisen eteen on tehty paljon töitä ja biojätteen kerääminen hyötykäyttöön on luonnollinen seuraava askel. Tämä vastaa matkailijoiden huoleen siitä, etteivät he lomallaan pysty lajittelemaan yhtä tehokkaasti kuin kotona. Biojätteen erilliskeräys kiinnostaa myös paikallisia, koska oma komposti ei ole aina mahdollinen”, Pidä Lappi Siistinä ry:n järjestökoordinaattori Sanna Alaruikka selventää.

”Matkailualalla on valtavat paineet toimia yhä vastuullisemin ja tämä jäteasia on yksi tärkeä osa sitä. Ei riitä, että vain lajittelemme. Koko ketju täytyy hoitaa vastuullisesti. Meidän on pystyttävä osoittamaan asiakkaille, että meillä tämäkin osa-alue on vastuullisesti hoidettu ja raportointi on läpinäkyvää. Suomi ja Lappi ovat puhdas luontokohde ja niiden puhtauden säilyttäminen on jo kansallisestikin tärkeää. Me haluamme olla mieluiten eturintamassa tässä asiassa ja näemme, että meidän on näytettävä esimerkkiä muille”, Tamminen jatkaa.

Biojätteestä polttoainetta

L&T:n kierrätysketjun myötä Lapinkin biojätteet palautuvat kirjaimellisesti kiertoon.

”Tämä on oikeaa kiertotaloutta parhaimmillaan: biojätteestä tehdään polttoainetta sekä lannoitetta polttamisen sijasta. Alueen ravintolat ovat olleet hyvin kiinnostuneita Hävikkimestari-ohjelman kautta ruokahävikin haltuun ottamisesta. Kun tätä seuraa tarkka lajittelu ja vastuullinen kierrätys, on kiertotalousajattelu todellakin voimissaan ja olemme omalta osaltamme pienentämässä asiakkaidemme hiilijalanjälkeä hyvin konkreettisella tavalla. Uusi biojätereitti ajetaan uusiutuvalla ja lähes päästöttömällä Nesteen My Dieselillä ja tälläkin tavalla asiakkaamme pystyvät pienentämää omaa hiilikädenjälkeään”, liiketoimintapäällikkö Kaveri sanoo.

”Ensimmäiset kaksi biojätteen keräyskierrosta on nyt tehty ja siinä saimme kerättyä kiertoon yli 10 000 kg biojätettä! Kovan kysynnän vuoksi olemme laajentamassa keräystä Kittilän, Levin, Ylläksen ja Pellon lisäksi myös Muonioon sekä Pallakselle. Lisäksi suunnittelemme jatkossa mahdollisesti metallin, lasin sekä muovien kierrätystä, mikäli saamme riittävästi asiakkaita mukaan tähän toimintaan”, Kaveri lisää.

Lisätietoja: Marko Kaveri, L&T:n Ympäristöpalvelut, liiketoimintapäällikkö, 050 385 8973, marko.kaveri@lassila-tikanoja.fi,

Esa-Matti Tamminen, Lapland Hotels, ravintolatoimenjohtaja, 040 502 6486, et@laplandhotels.fi,

Sanna Alaruikka, Pidä Lappi Siistinä ry, järjestökoordinaattori, 044 7689 145, sanna.alaruikka@pidalappisiistina.fi