Siirry sisältöön

Asiakastiedote

Kinkkutemppu tulee taas: Lassila & Tikanoja mukana jouluisessa kiertotaloustempauksessa

 • 2 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kinkkutemppu tulee taas: Lassila & Tikanoja mukana jouluisessa kiertotaloustempauksessa</span>

L&T on mukana jo kahdeksatta kertaa järjestettävässä Kinkkutempussa. Joulunajan perinteeksi muodostunut kiertotalouskampanja alkaa 18.12.2023 ja jatkuu aina 7.1.2024 saakka. Valtakunnallinen tempaus tarjoaa kotitalouksille mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat, jotka käytetään raaka-aineena Neste MY Uusiutuvaa DieselTM-polttoaineen valmistuksessa.

Kinkkutemppu kannustaa kotitalouksia keräämään ja kierrättämään jouluruokien paistinrasvat. Tempaukseen voi osallistua tuomalla paistinrasvat niille varattuun keräysastiaan. Kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, mutta keräyspisteisiin voi tuoda kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan ja kalan paistinrasvan sekä kaikki kasviperäiset rasvat.

– Viime vuonna Kinkkutempussa keräsimme yhteensä huimat 45 tonnia paistinrasvaa, ja tänä vuonna haluamme tietysti ylittää määrän. Tärkeä tavoitteemme on innostaa ja kannustaa kotitalouksia miettimään kierrätystä myös jouluna, ja varmistaa, ettei yhtään paistinrasvaa päätyisi ainakaan viemäriin, bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä kertoo.

Yhteistyö mahdollistaa paistinrasvan keräyksen Tammisaaresta Sodankylään

Kinkkutempun keräyspisteitä on lähes 200 ja ne sijaitsevat kaikkien K-Citymarkettien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen sekä Neste K-, muutamien Neste-asemien ja Rinki-ekopisteiden yhteydessä ympäri Suomen. – Kinkkutempussa mukana olevat 15 eri organisaatiota uskovat kiertotalouden voimaan. Yhdessä haluamme tuoda sitä lähemmäs ihmisten arkea, ja tarjoamme helpon ja konkreettisen tavan osallistua, Vilenius jatkaa.

Kolme kilometriä kinkun voimin

Lassila & Tikanoja toimittaa Kinkkutempun keräyspisteisiin toimitetut paistinrasvat Rasmix Oy:lle käsiteltäväksi, minkä jälkeen raaka-aine kuljetetaan Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa siitä valmistetaan Neste MY Uusiutuva Diesel -polttoainetta.

–Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa tarvitaan kaikkia olemassa olevia keinoja ja yhteistyötä, josta on kyse Kinkkutempussakin. Kiertotalouden hyödyt konkretisoituvat, kun keräyspisteisiin toimitettu paistinrasva saa uuden elämän Neste MY Uusiutuvana Diesel - polttoaineena*. Se valmistetaan Suomen markkinalle 100-prosenttisesti jäte- ja tähderaaka-aineista ja sen käyttö vähentää omasta autoilusta syntyvää hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 prosenttia verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön, kertoo Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen.

Neste MY Uusiutuvan Dieselin elinkaaren aikaisten päästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmät ovat EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin II (2018/2001/EU) mukaisia.

Muistilista joulun onnistuneeseen kierrätykseen

 • Lahjapaperi kuuluu energiaksi poltettavaan sekajätteeseen. Myös kiiltävät, muoviset lahjojen käärenauhat ovat sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen.
 • Lajittele joulunvietossa väsähtäneet led-kynttilät tai valosarjat sähkölaitekeräykseen.
 • Malta mielesi konvehtirasian kanssa. Se on purettava osiin, kun herkut on nautittu: pahvinen kuori kuuluu kartongin keräykseen ja rasian muovikääre sekä suklaiden muovipakkaus muovinkeräykseen.
 • Minimoi ruokahävikki. Ylijääneet jouluruoat pelastavat joulun välipäivät: porkkanalaatikosta syntyy mehevät sämpylät ja rosolli on helppo punajuurikeiton pohja. Lisää ohjeita ja inspiraatiota löytyy täältä. Jos jotain jää kuitenkin yli, huolehdi että tähteet päätyvät biojätteeseen.
 • Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemärin. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Kinkkutempun paistinrasvan keräyspisteitä on yli 200. Jos sellaista ei kuitenkaan löydy reiteiltäsi, voit hävittää paistinrasvan kodin bio- tai sekajätteen mukana.

Näin osallistut Kinkkutemppuun

 • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva paistinrasva tyhjään kartonkitölkkiin, kuten maitotölkkiin. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.
 • Sulje kartonkitölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
 • Anna rasvan hyytyä viileässä.
 • Vie pakkaus lähimpään Kinkkutempun keräyspisteeseen 18.12.2023–7.1.2024 välisenä aikana.
 • Älä laita kartonkitölkkejä keräysastiaan muovipussissa. Se haittaa rasvan käsittelyä.

Lisätietoja:

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com.

Kinkkutemppu lyhyesti

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry. KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Kierrätysteollisuus ry. Lisätietoja osoitteesta kinkkutemppu.com.