Siirry sisältöön

Blogi

Väärin lajitellut akut ja paristot aiheuttavat vaaratilanteita

Lassila & Tikanoja
Lassila & Tikanoja
  • 3 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Väärin lajitellut akut ja paristot aiheuttavat vaaratilanteita</span>

L&T:n kierrätyslaitoksilla väärin lajitellut akut ja paristot energiajakeen joukossa aiheuttavat jopa päivittäin vaaratilanteita, räjähdyksiä ja tulipaloja. Vaaratilanteet voi estää ainoastaan lajittelemalla akut ja paristot syntypaikalla asianmukaisesti erikseen – ei ikinä muun jätteen joukkoon.

Mitä jätteelle tapahtuu sen jälkeen, kun jäteastian kannen laittaa kiinni? L&T:n jäteautonkuljettaja tyhjentää astian ja materiaali kuljetetaan L&T:n kierrätyslaitoksille eri puolille Suomea. Laitoksella kierrätettäviä jätejakeita, esimerkiksi kartonkia ja muoveja, paalataan, jotta materiaali saadaan kuljetukseen sopivaan muotoon ja taas eteenpäin hyödynnettäväksi materiaalina. Pääasiassa yrityksiltä kerättävä energiajae ei sellaisenaan kelpaa kierrätykseen, vaan siitä tehdään kierrätyspolttoainetta energiantuotantoon. Käytännössä laitokselle tuleva energiajae murskataan jätteenkäsittelyyn tarkoitetulla murskainlinjastolla, jotta jäte saadaan helpommin käsiteltävään muotoon ja se voidaan kuljettaa eteenpäin energialaitokselle.

Energiajaetta kerätään useilla paikkakunnilla, ja lajitteluohjeet vaihtelevat hieman paikkakunnasta riippuen. Energiajakeeseen voi laittaa esimerkiksi likaisia papereita, pahveja ja kartonkia sekä kierrätyskelvottomia muoveja ja muovituotteita (ei kuitenkaan PVC-muovia). Energiajakeen joukkoon eivät kuulu esimerkiksi biojäte, metalli, lasi tai kyllästetty puu tai muu vaarallinen jäte - eikä etenkään erilaiset akut tai paristot.

Havainnollinen valvontakameravideo: akku energiajakeen joukossa aiheuttaa vaaratilanteen L&T:n Turun kierrätyslaitoksella

L&T:n laitoksilla ympäri Suomea sattuu viikoittain tai jopa päivittäin väärästä lajittelusta aiheutuvia vaaratilanteita. L&T:n kierrätyslaitoksella Turun Saramäessä käsitellään lähinnä L&T:n yritysasiakkailta ympäri Suomea kerättyä energiajaetta.

Turun kierrätyslaitoksen valvontakameran taltioimalla videolla näkyy, kuinka jätepuristimesta tyhjennetyssä energiajaekuormassa on akku, joka syttyy palamaan pyöräkuormaajan siirtäessä kuormaa kohti linjastoa. Väärin lajiteltu akku jää kauhan ja betonilattian väliin, hiertyy kasaan ja aiheuttaa oikosulun syttyen palamaan. Ainoastaan työntekijöiden valppaus ja nopeat alkusammutustoimet tilanteessa estivät tilanteen eskaloitumisen tulipaloksi asti.

 

Tyypillinen tulipalon aiheuttaja on murskainlinjastolle  joutunut akku

 

Tyypillisimmillään vaaratilanteen aiheuttaa käsikäyttöisen sähkötyökalun akku, joka ajautuu energiajakeen joukossa linjastolla murskaimeen asti. Murskaimessa on valtava voima, jolloin sen sisälle joutunut akku tai paristo murskautuu rikki ja aiheuttaa välittömästi räjähdyksen tai tulenleimahduksen.

Murskaimeen johtavalla linjastolla sekä itse murskaimen sisällä on erilaisia ilmaisimia savulle, liekeille ja lämpötilalle. Jos jokin ilmaisimista reagoi, järjestelmä sammuttaa linjaston välittömästi ja sammutussuuttimet alkavat ampua vettä linjastolle. Näin pyritään nopeasti estämään tulen leviäminen muuhun linjastolla kulkevaan jätteeseen.

- Mitkään erottimet eivät kuitenkaan riitä poistamaan juurisyytä eli sitä, että jätteen joukossa on sinne kuulumatonta materiaalia. Useimmiten vaaratilanteen aiheuttaa käsikäyttöisen työkoneen akku tai isompi määrä sormipariston tapaisia pieniä akkuja. Onpa kerran murskaimesta löytynyt kokonainen muovikassillinen osittain palaneita akkuja. Tapaukset aiheuttavat tietenkin ilmiselvän vaaratilanteen lisäksi paljon ylimääräistä työtä ja viivettä laitoksen toimintaan, kertoo laitospäällikkö Sami Kallio L&T:n Turun kierrätyslaitokselta.

Kierrätä akut oikein: lisäät turvallisuutta kierrätyslaitoksilla ja vähennät neitseellisten raaka-aineiden käyttöä

V iimeisten parin kolmen vuoden aikana lajitteluvirheistä johtuvien vaaratilanteiden määrä on kierrätyslaitoksilla kasvanut. Tulipalojen varalta L&T:n laitoksilla on sisäänrakennettuna oma palolaitos: automaattinen kohdesammutusjärjestelmä, pikapalopostit, paloletkut ja vettä on aina valmiina.

- Työntekijämme osaavat olla tarkkana ja kirjaimellisesti haistella ja kuulostella tilannetta koko ajan. K oulutamme, perehdytämme ja kertaamme toimintatapoja säännöllisesti ja vahva ohjeistus on myös se, että sankarinviittaa ei vaaratilanteessa pidä yrittää ottaa. Henkilövahingoilta olemmekin onneksi tilanteissa tähän saakka välttyneet, mutta hyväkään tuuri ei tietenkään loputtomiin riitä. Lajittelu jätteen syntypaikalla pitää saada kuntoon, jotta ongelma ei kertaudu meillä laitoksen päässä, sanoo työnjohtaja Esa Ekola L&T:n Turun kierrätyslaitokselta.

Akkuja ja paristoja käytetään tänä päivänä paljon ja ne ovat teknologian kehityksen myötä myös aiempaa vahvempia. Loppuunkäytetyissäkin a kuissa on yleensä jäljellä aina jonkin verran sähkövarausta, jolloinnetoisiinsa tai muuhun metalliin osuessaan saattavat aiheuttaa oikosulun ja sen myötä tulipalon. Riskiä on syytä pienentää helpolla tavalla: teippaamalla piiloon pariston tai akun virtanavat. Akut ja paristot tulee toimittaa aina niille osoitettuihin keräysastioihin, ei koskaan seka- tai energiajätteen joukkoon.

Turvallisuusnäkökulman lisäksi akut on syytä kierrättää myös materiaalien hyödyntämisen vuoksi.Suomessa paristoista ja akuista saadaan vuosittain irti noin miljoona kiloa arvokkaita metalleja, kuten kobolttia, kuparia ja nikkeliä.Paristojen ja akkujen k ierrätetyt metallit tuottavat jopa 98 prosenttia vähemmänpäästöjäkuin suoraan maaperästä louhitut.

 

Tutustu L&T:n vaarallisten jätteiden palveluihin

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.