Siirry sisältöön

Blogi

Kysymyksiä ja vastauksia Kierrätysaste korkealle datan avulla -webinaarista

Antti Pitkämäki | Johtava asiantuntija, ympäristövastuu
Antti Pitkämäki | Johtava asiantuntija, ympäristövastuu
  • 1 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kysymyksiä ja vastauksia Kierrätysaste korkealle datan avulla -webinaarista</span>

Kiertotaloutta käsittelevä webinaarimme keräsi runsaasti kysymyksiä. Kokosimme kysymykset ja vastaukset yhteen nippuun.

Mitä tapahtuu jätteenpolttolaitoksille kun kierrätyaste paranee?

Tavanomaiset jätteenpolttolaitokset eli massapolttolaitokset saattavat joutua ongelmiin kun poltettavan jätteen määrä laskee, ja kapasiteettia joudutaan miettimään uudelleen. Suuntana täytyisi kuitenkin olla materiaalien hyödyntäminen, ja polttamiskelpoisen jätteen tehokas energiahyödyntäminen, ei niinkään jätteen massapoltto jossa saatetaan polttaa myös palamattomia jätteitä sekä kierrätyskelpoisia jätteitä.

Mikä on "ideaalilukema" esimerkiksi sekajätteen osalta kaupan alalla?

Kaupan alalla energiajaetta kalliimman sekajätteen määrä usein saadaan painettua ahkeralla lajittelulla ja oikeilla toimenpiteillä alas. Sekajätteen tavoiteosuutena on hyvä olla alle 5 % kokonaisjätemäärästä.

Koska meillä on Suomessa riittävän kattava puun materiaalihyödyntämisverkosto? Nyt puuta viedään kierrätettäväksi ulkomaille - ei kovin kestävää päästönäkökulmasta.

L&T vastaanottaa kierrätyspuuta, eli puhdasta puujätettä, jota ei ole käsitelty. Kierrätyspuuhaketta käytetään materiaalina esimerkiksi lastulevytuotannossa. Lisätietoa saa esimerkiksi täältä . Kattava verkosto vaatisi kenties vielä parempaa yhteistyötä sekä rakennusteollisuuden että materiaalinkäsittelyn tahojen puolelta. Puuta hyödynnetään sekä energiana, materiaalina että uudelleenkäytettävänä.

Mihin muovinkeräykseen tuodut kotitalouden pakkausmateriaali päätyvät? Miten ne kierrätetään ja missä?

Suomen oma kierrätyskapasiteetti ei ole vielä riittävällä tasolla kierrätysmateriaalin määrään nähden, joten esimerkiksi osa  L&T:n kautta kulkevasta muovista viedään Tanskaan kierrätettäväksi sen sijaan, että erilliskerätty materiaali jouduttaisiin kapasiteetin puutteen vuoksi polttamaan. Tulevina vuosina tullaan todennäköisesti näkemään Suomessakin harppauksia muovin kierrättämisen tehostamisessa. Lisätietoja saa Suomen Pakkauskierrätyksen sivuilta: RINKI Oy www.rinkiin.fi.

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.