Siirry sisältöön

Blogi

Mitä kierrätetyille jätteille oikeasti tapahtuu?

Sonja Myyryläinen | Ympäristömanageri
Sonja Myyryläinen | Ympäristömanageri
  • 3 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Mitä kierrätetyille jätteille oikeasti tapahtuu?</span>

Vuonna 2022 jätelakiin tulleiden lajitteluvaatimuksien myötä monessa yrityksessä on aloitettu erilliskerättävien jätteiden lajittelu. Monia saattaa kuitenkin mietityttää, mitä huolella lajitelluille materiaaleille tapahtuu sen jälkeen, kun ne ovat tömähtäneet jäteastian pohjalle. Kierrätysmateriaalien matkaa hyötykäyttöön ja uusiksi tuotteiksi avaa ympäristömanagerimme Sonja Myyryläinen.

Biojäte: tätä ei kannata polttaa!

Biojäte sisältää valtavat määrät ravinteita, jotka menevät täysin hukkaan, jos biojätettä ei kerätä erikseen. Biojätteen laittaminen sekajätteen tai energiajakeen joukkoon heikentää jätteen lämpöarvoa ja jätteen polttamisesta saatava energiahyöty on pienempi. Märkä jäte palaa erittäin huonosti verrattuna kuivaan ja ilmavaan ainekseen.

Kun biojäte lajitellaan erikseen, se saadaan hyötykäyttöön. Biojätteestä kompostoimalla saatavaa multaa voidaan käyttää esimerkiksi viherrakentamiseen . Lisäksi biojätteestä tehdään biokaasua, jolla kulkee jo osa L&T:n jäteautoista .

Paperit, pahvit ja kartongit: lajittele nämä huolella

Helposti vältettäviä lajitteluvirheitä, joita työni puolesta asiakaskäynneillä huomaan, ovat lajitteluvirheet paperin, pahvin ja kartongin suhteen. Tiesitkö, että pahvi ja kartonkipakkaus eivät ole sama asia, ja että paperikassi ei kuulu paperinkeräykseen? Kuluttajakeräyspisteillä kartonki ja pahvi kerätään samaan astiaan, mutta yrityksistä kerätään erikseen puhdasta pahvia.

Puristimesta eteenpäin lähtevä kartonki ja pahvi toimitetaan käsittelyyn, ja siitä valmistetaan muun muassa hylsykartonkia uusiin pehmopaperirulliin. Kartonkipakkaus, eli esimerkiksi keksipaketti, valmistetaan erilaisesta kuidusta kuin pahvi. Kartonkipakkauksen pinnassa on usein myös muovipinnoite, joten se vaatii erilaisen käsittelyn. Kierrätetty paperi jatkaa matkaansa edelleen paperiteollisuuden raaka-aineeksi. Muista myös tarkastella yrityksesi tarve erilliselle tietosuojapaperin keräykselle.

Ja miten se paperikassi lajiteltiin? Voit laittaa paperikassit pahvin- tai kartonginkeräykseen.

Lasipakkaukset ja pienmetallit: lajittelemalla kierrätysmateriaalia teollisuuteen ja rakennustyömaille

Metalli on yksi helpoimmista lajiteltavista materiaaleista. Ei tarvitse välittää väristä tai kuitumateriaalista, vain koko ratkaisee. Onko se metallia ja mahtuuko se astiaan? Tällöin laita se astiaan. Metallijäteastiaan voidaan lajitella säilykepurkit, metalliset putkenpätkät, kulmaraudat, tai ruuvit – muoto on vapaa. Muista kuitenkin, että astian kannen tulee mahtua kiinni. Tiesitkö, että metalli kiertää lähes ikuisesti, ja kierrätysmetallia käytetään useilla teollisuuden aloilla? Nykyisten uusien autojen metallista lähes puolet on kierrätysmetallia.

Lasin kanssa on muistettava, että astiaan laitetaan vain pakkauslasia. Lasiastiaan ei saa lajitella juomalaseja tai tasolasia, nämä jätteet lajitellaan sekajäteastiaan. Kierrätetyistä lasipakkauksista valmistetaan murskauksen jälkeen uusia lasipakkauksia sekä rakentamisessa käytettävää lasivillaa ja vaahtolasia.

Muovit: pakkauksista ja kalvomuoveista arvokasta raaka-ainetta uusiin muovituotteisiin

Muovien erilliskerääminen on ollut jo jonkin aikaa kuuma aihe. Monia mietityttää, mitä muoveille tapahtuu keräämisen jälkeen, milloin muovinkeräys kannattaa tai mitä muoveja kannattaa kerätä erikseen. Muoveista ainakin muovipakkaukset ja erilaiset kalvomuovit on hyvä kerätä erikseen. Muovipakkauksia ja kalvomuoveja syntyykin usein yrityksissä yllättävän suuria määriä. Kalvomuovit ovat erittäin tehokkaasti hyödynnettävissä olevaa materiaalia. Kalvomuoveista kirkkaat ja värilliset kalvomuovit kannattaa kerätä vielä erilleen, jolloin materiaalia voi jatkohyödyntää vielä paremmin.

Kalvomuovit toimitetaan paalattuna yritysmuovien käsittelylaitoksellemme Merikarvialle. Laitoksella kalvot esimurskataan, pestään ja uusioidaan. Näin syntyy ryynimäistä kierrätysmuovigranulaattia, jota eri teollisuudenalat hyödyntävät omassa tuotannossaan neitseellisen muovin sijaan. Muovipakkauksista valmistetaan muovisia tuotteita, esimerkiksi muovikasseja, kastelukannuja tai tiskiharjoja. Myös L&T:n Helmi-myymälälava on valmistettu kokonaan kierrätysmuovista.

Tarvitsetko apua yrityksesi jätteiden lajitteluun?

Lajittelemalla käyttökelpoiset materiaalit teet hyvää ympäristölle ja yhteiskunnalle. Muutoksen huomaa myös siistillä jätepisteellä, jossa jokaiselle jätejakeelle on oma paikkansa. Ja mikä parasta: materiaalit lajittelemalla usein jätelaskukin pienentyy.

Ota yhteyttä L&T:n kiertotalousosaajiin!

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.