Siirry sisältöön

Blogi

Vältä turhat riskit – 3 tapaa varmistaa tietoturvallinen toimisto

Jukka Huurinainen | Palvelupäällikkö
Jukka Huurinainen | Palvelupäällikkö
  • 2 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Vältä turhat riskit – 3 tapaa varmistaa tietoturvallinen toimisto</span>

Tietoturvalliseen toimistoon ei ole oikotietä. Se voidaan varmistaa vain oikealla kulttuurilla, koulutuksella ja infrastruktuurilla. Usein on järkevää käyttää myös asiantuntijaa.

Tietoturvallinen toimisto on laaja käsite. Kirjoitin sen eri puolista aiemmin blogissamme . Tietoturvan parantamisessa kannattaa lähteä liikkeelle kokonaisuudesta.

1. Koulutus kannattaa

Suurin tietoturvauhka on aina ihminen, joka laiskuuttaan tai tietämättömyyttään toimii huolimattomasti. Siksi koulutus on avain parempaan turvaan. Koulutuksessa täytyy kertoa, mitä uhkia huono tietoturva synnyttää ja millaisia seurauksia tietoturva-aukoilla voi olla. Täytyy myös kuvata, mitä kaikkea kuuluu tietoturvalliseen toimistoon.

2. Oikeat puitteet turvallisuudelle

Koulutuksilla voidaan rakentaa pohjaa tietoturvakulttuurille. Sitä täytyy tukea ratkaisuilla, jotka tekevät oikeanlaisesta toiminnasta vaivatonta.

Esimerkiksi tuhottavaksi tarkoitetun materiaalin paikka on lukituissa keräilyastioissa, joihin materiaalit kannattaa viedä välittömästi käytön jälkeen. Oma paperisilppurin hankkiminen on vanhanaikaista. Se aiheuttaa melua, pölyä ja pitää henkilökunnan poissa oikeasti tuottavasti työstä.

3. Asiantuntija auttaa

Tietoturva kehittyy jatkuvasti. Ajurina ovat teknologian kehitys, rikollisten kyvykkyyden kasvaminen ja lainsäädännön muuttuminen. Tilanteen tasalla pysyminen vaatii aktiivista kentän seurantaa.

Helppo ja vaivaton ratkaisu on käyttää asiantuntijaa, joka seuraa päivittäisessä työssään alan kehittymistä. Silloin voit olla varma, että tietoturvaa hoidetaan riittävän laajasti, oikeilla metodeilla ja lainmukaisesti.

EU:n tietosuoja-asetus kiristää vaatimuksia

Vuonna 2018 voimaan astuva EU:n tietosuoja-asetus tulee vaikuttamaan digitaalisen tiedon lisäksi myös paperisen tiedon säilyttämiseen. Monessa yrityksessä onkin edessä mittava savotta, kun vuosien saatossa kertyneet henkilötietoja sisältävät paperiarkistot on siivottava sakkojen uhalla uuden asetuksen mukaiseksi.

Henkilötietoja sisältävän materiaalin tuhoamisessa on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä. Ennen paperisavottaan ryhtymistä kannattaakin varmistaa, että tietosi henkilötietoja sisältävän materiaalin oikeaoppisesta hävittämisestä ovat ajan tasalla.

Halutessasi voit myös ottaa avuksesi asiantuntijan. Esimerkiksi L&T:llä tuhottavan materiaalin häiriötön kuljetus ja tuhoaminen varmistetaan monella eri tapaa. Parhaimmillaan paperille kirjattu tieto haihtuu pölynä ilmaan.

Tietosuoja turvattava myös materiaalin käsittelyssä

L&T:llä tietoturvasta pidetään kiinni koko käsittelyprosessin ajan. Kaikki tietoturvasäiliöitä käsittelevät L&T:n työntekijät allekirjoittavat vaitiolosopimuksen ja läpäisevät turvallisuusselvityksen. Materiaalin kuljetus hoidetaan erikoisvarustelluin ajoneuvoin, joissa on reaaliaikainen GPS-seuranta.

Tuhottavalle materiaalille määritellään turvaluokitus, joka muun muassa kertoo murskatun silpun koon:

  • P-3-luokka tuhoaa paperin 320 neliömillimetrin silpuksi.
  • P-4- ja P-5-turvaluokissa tietoturvapalvelu noudattaa DIN 66399 -standardia. Esimerkiksi P-5-tason silppu on palakooltaan 30 neliömillimetriä. Tuhottava paperi hieroutuu silloin käytännössä pölyksi.
  • Tallennetiedon tuhon takaa mekaaninen murskaus, jolla päästään 100-prosenttiseen turvallisuuteen.

Näin voit olla varma, ettei henkilötietoja sisältävä materiaali päädy vahingossakaan vääriin käsiin.

 

Tutustu tietoturvapalveluihin

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.