Siirry sisältöön

Referenssi

Genelecin jätehuolto tehostui ympäristö­managerin avulla

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Genelecin jätehuolto tehostui ympäristö­managerin avulla</span>

Äänentoistolaitteita valmistavalla Genelecillä kestävä kehitys on yhtä tärkeää kuin äänenlaatu ja taloudellinen kannattavuus. Vastuullisuutta kehitetään yrityksessä määrätietoisesti joka vuosi. Keväällä 2022 Genelecillä havahduttiin siihen, että yrityksen kierrätysaste oli laskenut. Asiaa lähdettiin selvittämään yhteistyössä Lassila & Tikanojan asiantuntijoiden kanssa. L&T:n ympäristömanagerin tekemän kartoituksen pohjalta Genelecille luotiin entistä tehokkaampi jätteiden kierrätysmalli.

Yksi maailman tunnetuimmista ammattitason äänentoistolaitteita valmistavista yrityksistä on vuonna 1978 perustettu suomalainen perheyritys Genelec Oy, jonka pääkonttori ja tehdas ovat edelleen Poroveden luonnonkauniilla rannalla Iisalmessa. Yritys on sitoutunut strategisella tasolla siihen, että kestävän kehityksen tulee olla yhtä tärkeää kuin äänenlaatu ja taloudellinen kannattavuus, ja se näkyy kaikessa yrityksen toiminnassa.

Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian kertoo, että vastuullisuutta ja kestävää kehitystä on kehitetty yrityksessä määrätietoisesti joka vuosi.

– Esimerkiksi vuonna 2000 suoritettiin elinkaariarviointi, jotta tuotteiden ympäristövaikutuksia ymmärrettäisiin paremmin, ja samana vuonna otettiin käyttöön ympäristöpolitiikka ja -ohjelma. Tehdasta on laajennettu parissa otteessa vuosina 1985 ja 2019. Viimeisimmässä laajennuksessa energiatehokkuutta parannettiin entuudestaan aurinkopaneelien ja lämpöä talteen ottavan LVI-järjestelmän avulla. Myös jätteenkäsittelykeskus uusittiin kierrätystehokkuuden maksimoimiseksi. Laatujärjestelmämme sertifioitiin ISO9001-standardin mukaan 2003 ja pari vuotta myöhemmin ympäristöjärjestelmämme sai ISO14001-standardin mukaisen sertifikaatin, Siamäk Naghian luettelee.

LT-Genelec-K14 L&T:n ympäristömanagerin Victoria Leiviskän tekemässä auditoinnissa selvisi, että Genelecin tehtaalla syntyy niin paljon PET-vannejätettä, että ne kannattaa kierrättää erikseen. Kuvassa vasemmalta Victoria Leiviskä, Seppo Aho ja Jari Joutsenkoski.

Kierrätysasteen kehitystä seurataan L&T:n Ympäristönetin kautta

Lassila & Tikanoja on ollut Genelecille tärkeä ja kokonaisvaltainen kierrätysasioiden kumppani jo vuosia.

–  Olemme seuranneet kierrätysasteemme kehitystä jo vuodesta 2013, ja 2017 otimme käyttöön L&T:n jätehuollon yritysasiakkaiden Ympäristönetti-palvelun. Ympäristönetti suoraviivaisti jätehuollon seurantaa merkittävästi, sillä saamme nyt kaikki datat viranomaisraportteineen yhdestä paikasta, kertoo Genelecin laatupäällikkö Seppo Aho, joka vastaa myös yrityksen kestävästä kehityksestä.

Genelecin kierrätysaste nousi vakaasti vuosi vuodelta aina vuoteen 2022 saakka, jolloin tuli notkahdus, joka liittyi tehtaan laajennustöiden aiheuttamaan lajittelemattomaan rakennusjätteeseen.

– Keskustelimme tilanteesta L&T:n asiakasvastaavan Jari Joutsenkosken kanssa ja päätimme käynnistää yhteisen kehitysprojektin lajittelun tehostamiseksi. Hankkeesta oli alun perin ollut puhetta jo kolme vuotta sitten, mutta koronapandemia siirsi projektin aloittamista, sanoo Aho.

Ympäristömanagerin auditoinnissa kartoitetaan asiakkaan jätehuollon nykytilanne

Jätteiden kierrätyksen tehostamishanke aloitettiin kesäkuussa 2022 L&T:n ympäristömanageri Victoria Leiviskän suorittamalla tehtaan nykyisen jätehuollon auditoinnilla.

– Auditoinnissa kartoitin asiakkaan nykyiset jäte- ja materiaalivirrat sekä keräilyvälineet ja opasteet ja arvioin niiden toimivuutta kokonaisuutena. Aika pian havainnoimme, että Genelecillä muodostui huomattava määrä helposti kierrätettäviä jätejakeita, jotka menivät energiajakeeseen kierrätyksen sijaan. Näitä olivat esimerkiksi PET-pakkausvanteet, eli polyesterivanteet, joissa on korkeat vetolujuudet ja hyvät venymäominaisuudet. Totesimme, että PET-vannejätettä syntyy Genelecin tehtaalla niin paljon, että sitä kannattaa jatkossa kierrättää erikseen. Myös kalvomuoveissa huomattiin mahdollisuuksia parantaa kierrätystä, kertoo Leiviskä.

– Auditoinnin pohjalta suunnittelimme Victorian johdolla, millä toimenpiteillä tehtaalla syntyvien jakeiden kierrätystä voidaan tehostaa ja suoraviivaistaa siten, että lajittelu on myös henkilöstölle mahdollisimman helppoa. Victoria tarkisti keräysastioiden soveltuvuuden ja sijainnit tehtaalla sekä varmisti, että jokainen astia on merkitty selvästi lajitteluopasteella, kertoo Seppo Aho.

Koko henkilöstö koulutettiin jätejakeiden lajitteluun

Vuodenvaihteessa hyväksyttiin L&T:n ympäristömanagerin laatima Genelecin kierrätystoimintaa ohjaava dokumentaatio, minkä jälkeen Leiviskä koulutti henkilöstöä.

– Jo puolen vuoden kokemuksella voin todeta, että henkilöstön kyky lajitella erilaisia materiaaleja on parantunut ja olemme saaneet uusia materiaaleja kierrätyksen piiriin. PET-vanteiden lisäksi kierrätämme L&T:n kautta myös rikkoutuneet puulavat edelleen käytettäväksi ja myös kalvomuovin keräystä kierrätykseen on parannettu. Aina välillä tulee eteen materiaaleja, joiden kierrätyksestä emme ole varmoja, ja silloin on helppo kysyä neuvoa Lassila & Tikanojalta, sanoo Aho.

Alkuvuoden laskusuunnassa olleen kierrätystason takia tehtaan kierrätysaste jäi vuonna 2022 tavoitteista.

– Kierrätysaste näyttää nyt hyvin paljon paremmalta. Esimerkiksi huhtikuussa 2023 kierrätysaste oli jo huimat 71 prosenttia, kun vuoden 2022 kokonaistulos oli 52 prosenttia. Mielenkiinnolla seuraamme vuoden 2023 tavoitteiden toteutumista nyt, kun henkilöstö on koulutettu ja kierrätysjärjestelmä päivitetty. Projektissa suoritetut kehitystoimenpiteet osana kiertotalouden kehittämistä ovat askelia kohti visiotamme päästä täysin suljettuun materiaalien kiertoon, jossa luonnonvaroja ei kuluteta ollenkaan.

LT-Genelec-K1 Jätehuollon kehitysprojektia on ollut mukana edistämässä laaja ja sitoutunut ryhmä. Takarivi vasemmalta Genelecin logistiikkainsinööri Veera Moilanen, logistiikan tuotantopäällikkö Samu Männikkö, tuotantopäällikkö Arto Eskelinen ja laatupäällikkö Seppo Aho. Etualalla Lassila & Tikanojan asiakasvastaava Jari Joutsenkoski ja ympäristömanageri Victoria Leiviskä.

Keskitetty jätehuolto L&T:n kautta luo pohjan yhtenäiselle raportoinnille

Genelec hoitaa kaikki jätejakeet keskitetysti L&T:n kautta, jolloin he saavat päivitetyn tiedon kierrätykseen liittyvistä käytännön ratkaisuista sekä yksityiskohtaisen raportoinnin, joka kattaa kaikki eri jätejakeet.

Yhteistyötä Lassila & Tikanojan kanssa Aho kehuu erittäin toimivaksi ja jouhevaksi.

– Sekä L&T että Genelec ovat omien alojensa edelläkävijöitä ja suunnannäyttäjiä. Odotamme, että L&T kumppaninamme haastaa meitä eteenpäin kohti entistä korkeampaa kierrätysastetta. Vaikka kierrätysastioiden saatavuudessa oli alussa haasteita, kaikki on ratkottu keskustelemalla. Etuna on varmasti myös ollut se, että L&T:n asiakasvastaava on pystynyt palvelemaan meitä Kajaanista käsin ja on tarvittaessa päässyt käymään tehtaallamme joustavasti.

Seuraavia toimenpiteitä on jo suunniteltu.

– Meillä on ollut mielessä, että puun kierrätys voisi olla seuraava potentiaalinen kohde, jossa kierrätysnuppia pystyisi kiristämään entisestään, Joutsenkoski paljastaa. Tällä hetkellä puuta ei vielä kierrätetä Genelecillä järjestelmällisesti.

Aho ja Joutsenkoski ovat myös puhuneet yritysmuovien entistä tehokkaammasta keräämisestä sekä hiilineutraalista jätehuollosta ja siihen liittyvästä kompensointimahdollisuudesta. Aikomuksena on edetä systemaattisesti ja yhdessä suunnitellen.

Genelec PET vanne - 21x9 - Referenssit
Odotamme, että L&T kumppaninamme haastaa meitä eteenpäin kohti entistä korkeampaa kierrätysastetta.
Seppo Aho Laatupäällikö Genelec Oy
Ota yhteyttä Kiertotalousosaajiimme

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.