Siirry sisältöön

Referenssi

Parempaa maailmaa jäätelöllä ja vastuullisella jätehuollolla

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Parempaa maailmaa jäätelöllä ja vastuullisella jätehuollolla</span>

Jäätelön valmistus on hyvän mielen bisnestä. 3 Kaverin Jäätelö haluaa lisätä iloa, mutta pienentää hiilijalanjälkeään. Siinä auttaa muun muassa L&T:n hiilineutraali jätehuolto.

Kaikki alkoi Kontulasta. Vuonna 2012 kolme jäätelöön intohimolla suhtautuvaa kaverusta – Heikki Huotari, Ilkka Wikholm ja Sauli Saarnisto – aloittivat jäätelönteon parilla pienellä koneella. Sittemmin yritys ja maine ovat kasvaneet ja koneet suurentuneet. Tilatkin ovat vaihtuneet, ja nyt 3 Kaverin Jäätelö tuuttaa jäätelöä maailmalle Helsingin Kivikossa moderneissa 1 500 neliön tiloissa – ja kasvuhaluja piisaa. Kunniakirjojen rivistö neukkarissa on pitkä, onhan 3 Kaveria Taloustutkimuksen mukaan suomalaisten eniten suosittelema jäätelöbrändi.

”Se perustuu siihen, että jäätelö tehdään meillä aidoista raaka aineista. Aina kun mahdollista, hankimme kaiken Suomesta ja esimerkiksi kaikki jäätelöiden kastikkeet tehdään itse”, kertoo tuotantojohtaja Micael Saranpää.

Tuotannossa leijuu huumavia tuoksuja: lakritsia, vadelmaa sekä paljon muuta, vaikeasti määriteltävää ihanuutta. Pannuista – kuten Saranpää isoja astioita kutsuu – putkistoista ja pakkauslinjoilta putkahtelee tällä hetkellä 27 erilaista jäätelömakua tuutteina, tikkuina ja purkkeina. Valikoima elää vuodenaikojen mukaan: syksyisin tehdään tummempia makuja, keväisin marjaisampia ja raikkaampia.

”Suosituin maku on vadelma-valkosuklaa. Sitä on tehty meillä alusta asti.”

 Kolme kaveria - 4x3 - Refet
Kuvassa vasemmalta 3 Kaverin Micael Saranpää ja L&T:n Vili Hakkarainen

Nopeasti kehittyvä jätehuolto

3 kaverin jätehuolto on hoidettu yhteistyössä L&T:n kanssa vuodesta 2019. Alusta asti asiakkuutta on hoitanut aluemyyntipäällikkö Vili Hakkarainen L&T:ltä.

Alussa oli pari roska-astiaa ja etukuormaussäiliötä, mutta nopeasti huomattiin, että lisää tarvitaan. Suurimpia kerättäviä jakeita ovat nyt pahvi, energiajae, kirkas kalvomuovi sekä biojäte. Näille tarvitaan pari puristinta sekä pitkä rivi pienempiä astioita.

”Esimerkiksi kalvomuovia tulee lähes pari tonnia kuussa. Se on iso positiivinen juttu, koska lajittelemalla se erikseen materiaali on saatu pois energiajakeen joukosta.”

Biojätettä tulee väistämättä paljon. Aina kun tuotantolinja käynnistetään, syntyy hävikkiä – tikkujäätelöistä vähemmän, tuuteista enemmän. Kun lähdetään valmistamaan tuutteja, jäätelömassan kylmyyttä täytyy säätää, jotta tuutit saadaan tiettyyn muotoon.
”Meillä saa näkyä pieni käsin tehdyn tuntu, mutta silti asiakkaalle saa päästää vain tasalaatuista tuotetta – sellaista, mitä itsekin ostaisin”, sanoo Saranpää.

Vastuullisuutensa tuntevassa yrityksessä kaikki hävikkiin mennyt jäätelö sattuu sydämeen. Siksi prosesseja kehitetään koko ajan, jotta biojätettä syntyisi mahdollisimman vähän.

3 kaveria marjasosetta - 4x3 - Referenssit

Konkreettisilla teoilla kohti hiilineutraaliutta

Jäätelömakuja kehitetään 3 Kaverilla koko ajan, ja joka kevät tulee noin kymmenen uutuutta. Ensin testaillaan uutta makua pienellä koneella parin purkin verran. Sitten tuotanto kasvaa astetta isommaksi, muutaman kymmenen purkin kokoiseksi ja samalla kasvaa maistelijoiden joukko. Jos maku edelleen toimii, aletaan tuotantoa ajaa jo tehdasmittakaavassa.

Kehitystä tapahtuu tuotannon ohella koko ajan myös  jätehuollossa. 3 Kaveria onkin ottanut käyttöön L&T:n hiilineutraalin jätehuollon, jossa jätehuollon hiilijalanjälki mitataan ja mitattu päästömäärä kompensoidaan sertifioitujen metsityshankkeiden kautta.

”Se on meidän arvojemme mukaista toimintaa. Niin kuluttajat kuin kaupat alkavat edellyttää hiilineutraaliutta pikkuhiljaa kaikilta valmistajilta. Me yritämme olla nopeita, ja meillä on työn alla hiilijalanjäljen laskenta koko yritykselle. Hiilineutraali jätehuolto helpottaa tavoitteiden saavuttamista”, Saranpää sanoo.
Myös eri jakeiden keräämisessä riittää kehittämistä, ja L&T toimii jatkuvana tukena jätehuollon ja kierrätyksen kehittämisessä.

”Nyt on aloitettu yritysmuovipakkausten kerääminen ja seuraavana on vuorossa kirkkaan kalvomuovin paalaaminen. 3 Kaverilla kaikki menee hyvin kiertoon ja hyötykäyttöön, ja uusilla toimenpiteillä kierrätysastetta saadaan yhä nostettua”, kertoo Hakkarainen.

Osa vastuullista ilmastoajattelua ovat myös hallin katolla olevat aurinkopaneelit sekä prosessien hukkalämmön hyödyntäminen tehtaan ja käyttöveden lämmityksessä.

Jätehuoltoa kehitetään sukkelalla dialogilla

3 Kaverin Jäätelö on L&T:n näkökulmasta kehityshakuinen asiakas, joka kuuntelee uteliaana uusia ehdotuksia.

”Asioiden yhdessä kehittäminen on parhaimmillaan rentoa sparrailua. Kun soitan, että nyt olisi uutta ajatusta asioiden parantamiseksi, Micu sanoo että ’odotapa vähän, kysyn tuotannosta, miten tämä onnistuisi’. Sitten hän palaa asiaan ja laitetaan hommia eteenpäin”, Hakkarainen kuvaa sujuvaa toimintatapaa.

Asioiden hoito onnistuu pääasiassa puhelimella, mutta jos on tarvis tavata kasvokkain, tavataan.

”Yleensä käydään pihalla pienet dialogit ja sitten homma lähtee etenemään omalla painollaan”, Saranpää hymyilee.

 

”L&T:ltä löytyy palveluvalikoimaa kiitettävästi, enemmänkin kuin mitä me edes tarvitsemme. Asiat myös tapahtuvat nopeasti, usein jopa samana päivänä kun niistä keskustellaan.”

Micael Saranpää | Tuotantojohtaja | Kolmen Kaverin Jäätelö Oy

 

Tutustu hiilineutraaliin jätehuoltoon
Ota yhteyttä Kiertotalousosaajiimme

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.