Siirry sisältöön

Uratarina

Kesätyö L&T:llä: Jäteauton apukuskin hommista armeijaan

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kesätyö L&T:llä: Jäteauton apukuskin hommista armeijaan</span>

Saamme monesti kyselyitä siitä, millaista kesätyö jäteauton kuljettajan apurina on. Kesätyöntekijä Juho Aalto summaa kesänsä ja avaa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Kesätyö jäteauton apukuljettajana alkaa olla itselläni nyt loppusuoralla. Muut kesätyöntekijät jatkavat vielä, mutta minun kesäni jatkuu Vekaranjärvellä, puolustusvoimien hellässä huomassa. Nyt onkin hyvä aika käydä hiukan kolme kuukautta kestänyttä taivalta läpi.

Menin töihin suoraan ylioppilaskirjoitusten jälkeen ja lopulta työskentelin niin Vantaalla, Espoossa kuin myös Itä- sekä Länsi-Helsingissä. Alueilla on huomattavia eroja, esimerkiksi työn raskauden suhteen, vaikkakin itse työ on samaa.

Hyvänä esimerkkinä toimii Espoo, joka jakautuu selvästi erityyppisiin alueisiin. Espoon maaseudulla päivät ovat suhteellisen rentoja, ja autossa istumista on paljon. Mutta esimerkiksi Viherlaakson omakotitaloalueen kuntoilupiirissä päivät koostuvat lähinnä kävelystä ja juoksemisesta. Työtehtäviin on kuulunut siis yksinkertaisesti roska-astioiden tyhjennys yhdessä työparin kanssa. Työ tapahtuu niin että työparini ajaa jäteautoa ja minä juoksen rinnalla astioita ojentaen.

Alueiden ja samalla kuskien vaihtuvuuden vuoksi kesätyössä oppi tulemaan toimeen erilaisten henkilöiden ja persoonien kanssa. Työn luonne urakkana taas opetti tekemään työt huolella ja nopeasti, sillä nopeampi tahti tarkoitti myös lyhyttä työaikaa ja tällöin periaatteessa parempaa tuntipalkkaa. Monet ovat myös kyselleet, mikä työssä yllätti itseäni. En kuitenkaan keksi työstä suurempia yllätyksiä. Ehkä pitkät kävelymatkat saattoivat hiukan yllättää, mutta ehkäpä suurimpana, mutta positiivisena yllätyksenä tuli, että roskikset ja roskakatokset eivät yleensä haise niin pahalle kuin voisi olettaa.

jatekuljettaja_kesatyo_juho_aalto

Loppujen lopuksi työstä jäi positiivinen yleisfiilis, vaikka tietysti mukaan mahtui myös rankkoja päiviä. Olen ajatellut jopa palata työhön ensi kesänä, sillä kavereiden kokemukset varastoilta ja kassoilta eivät houkuttele. Jäteauton kuskin tai apukuskin työ sopii henkilölle, joka pärjää erilaisten persoonien kanssa ja on valmis tekemään fyysistä työtä. Avoin mieli ja hyvä kunto auttavat asiaa. Työ toimii myös loistavana viimeisenä oljenkortena saavuttaa kauan himoittu ja kaivattu kesäkunto.

Tarina on julkaistu 3.8.2018.