Siirry sisältöön

Uratarina

Tekoja paremman maailman puolesta

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Tekoja paremman maailman puolesta</span>

Toimitusjohtaja Eero Hautaniemelle työ ei ole vain pelkkää työtä. Mukana on tahto tehdä puhtaampaa maailmaa.

L&T:n toimitusjohtaja Eero Hautaniemi tapaa työssään vuosittain satoja ihmisiä. Vuodelta 2019 yksi mieleenpainuvimmista tilanteista oli uuden muovinkierrätyslaitoksen, Muovinaattorin, avajaiset Merikarvialla. Paikalla oli kutsuvieraita, sidosryhmiä, asiakkaita, kunnanjohtoa, ympäristöministeriön kansliapäällikkö sekä tietysti omia työntekijöitä.

”Se osoitti, miten tärkeä linkki olemme kiertotalouden ytimessä ja olemme kokoava voima siinä, miten yhdistämme monia eri tekijöitä ja toimijoita eri puolilta yhteiskuntaa”, Hautaniemi sanoo.

”Siellä konkretisoitui myös se, miten ratkaisemme maailman muovihaastetta käytännössä, eli jalostamme pakkausmuovista kierrätysraaka-ainetta uusien tuotteiden valmistukseen.”

Lisää kunnianhimoa tarvitaan

Kiertotalous ei ole kuitenkaan vain kutsuvieraita ja strategioita. Kiertotalouden toimiminen on ennen kaikkea yksittäisten ihmisten tekoja ja valintoja. L&T haluaakin muuttaa pysyvästi ihmisten käyttäytymistä ja asenteita.

”Lähes kaikki ovat sitä mieltä, että ilmastonmuutosta on pyrittävä estämään ja päästöjä pitää vähentää. Liian moni on kuitenkin valmis muuttamaan vain toisten käytöstä. Oman käytöksen muuttaminen on vaikeampaa. Liian harva on valmis tekemään arjessaan valintoja, jotka johtavat päästöjen vähenemiseen.”

Hautaniemen mukaan on helppoa asettaa kunnianhimoisia tavoitteita, kuten Suomi ja laajemmin EU on asettanut. Konkreettiset teot ovat eri juttu.

”Jos haluamme puolittaa hiilijalanjälkemme vuoteen 2030 mennessä ja päästä maksimissaan puolentoista asteen lämpenemisen käyrälle, se ei tule pienellä puuhastelulla. Ja mitä kauemmas konkreettisia tekoja lykätään, sitä isompi niiden tarve tulee olemaan. Siksi muutos on välttämätön heti, ja siihen tarvitaan kaikkia.”

L&T:llä on tässä iso rooli jo nyt. Koko Suomen hiilijalanjälki on 56 miljoonaa tonnia, ja L&T:n hiilikädenjälki – eli hiilidioksidipäästöjen määrä, jota L&T on toimillaan vähentänyt – on 1,2 miljoonaa tonnia, kaksi prosenttia kakusta. Se vastaa 120 000 suomalaisen vuosittaisia päästöjä.

L&T:ltä rohkeita avauksia

Kierrätys puhuttaa, kertakäyttökulttuuri puhuttaa ja ilmasto puhuttaa, kaikkia ja kaikkialla. L&T on puhunut näistä asioista jo kauan – sekä tehnyt tekoja asioiden eteen.

Transformaatio 2000-luvun taitteessa, kun L&T muun muassa irtautui tekstiiliteollisuudesta ja alkoi profiloitua muutenkin kuin jätteiden kerääjänä, oli Hautaniemen mukaan oikea suunta.

”Se oli rohkea liike, jolla suunnattiin aivan uudelle toimialalle. Siitä asti L&T on ollut edelläkävijä ja rakentanut aktiivisesti osaamistaan.”

Siitä asti L&T:n fokus on ollut viime kädessä paremman maailman rakentamisessa. Työ ei voi olla pelkkää työtä, vaan mukana on oltava iso ripaus intohimoa.

”En varmaan ole palavasilmäisin maailmanparantaja, mutta teen todella mielelläni asioita, jotka tekevät tuleville sukupolville maailmasta paremman paikan. Sellaista työtä, jolla on merkitys, tekee mielellään, ja tällä työllä on”, Hautaniemi hymyilee.

”Uskon, että kaikilla L&T:läisillä on samaa sitoutumista pitkän aikavälin tavoitteisiin.”

Eero potretit_023.jpg Lassikon juttukuva

Merkityksellinen työ motivoi

Omaa osaamista pitää arvostaa ja ammattiylpeyttä pitää löytyä kaikilta L&T:läisiltä. Toimitusjohtajat ovat kuitenkin usein varovaisia kehumaan omaa osaamistaan. Yritetään: miksi Eero Hautaniemi on hyvä omassa työssään?

”Miksi yleensä olen päätynyt toimitusjohtajaksi…. siihen on ollut tietysti halua ja paljon sattumiakin, jonka seurauksena eri tehtäviin yleensä päädytään”, hän aloittaa varovasti.

”Pitkä kokemus auttaa. Olen ollut aiemmin kymmenen vuotta L&T:n hallituksessa sekä pitkään esimies- ja toimitusjohtajatehtävissä muissa yrityksissä. Ja se, että on oikeasti kiinnostunut työstään, on tärkeää. Mistä innostuu, sen haluaa tehdä hyvin.”

Toimitusjohtajakollegat muissa yrityksissä ovat varmaan kateellisia työn merkityksellisyydestä? Hautaniemi nauraa.

”En usko, että he ovat kateellisia. Mutta kun keskustelen vaikka meidän roolista kiertotaloudessa ja hiilikädenjäljestämme, ovat he ainakin vaikuttuneita siitä, mitä pystymme yhtiönä tekemään.”

Yhtiö tuleekin aina Hautaniemen puheissa kärjessä. Siihen, mitä L&T tekee, Hautaniemellä on kuitenkin iso vaikutus. Hänellä on valtaa tehdä hyvää.

”Valinnoilla, joita minä teen, on tietysti vaikutusta siihen, missä on meidän painotuksemme. Mutta ennen kaikkea etsimme hyviä ratkaisuja asiakkaille yhtiönä – olemme huomisella töissä kaikkien 8 600 ihmisen voimin.”

Tarina on julkaistu 19.2.2020.