Siirry sisältöön

Vinkki

Teollisuudessa pienikin määrä muovia kannattaa kierrättää

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Teollisuudessa pienikin määrä muovia kannattaa kierrättää</span>

Teollisen toiminnan yhteydessä syntyy suuria määriä erilaisia jätteitä. Viime vuosina sen kierrättäminen on lisääntynyt merkittävästi. Teollisuuden sivuvirroissa syntyy myös muovijätettä, jolle vastuullisimmat yritykset tarjoavat uuden elämän kokonaan uusina tuotteina.

Maailmaan meriin päätyy nykyään vuosittain 12 miljoonaa tonnia muovijätettä ja joidenkin arvioiden mukaan sitä on niissä kohta jopa enemmän kuin kalaa. Suurin osa muovista painuu merten pohjaan kun taas osa päätyy mikromuovina eläimiin ja ihmisiin. On ilmiselvää, että niin yritysten kuin kotitalouksienkin muovijätteen osalta ainoa oikea  toimintatapa on muovin erilliskeräys.

Teollisuuden jätehuollossa olisi helppoa keskittyä vain sellaisiin jakeisiin, joita tavallisen toiminnan yhteydessä kertyy runsaasti. Kiertotalouden merkitys on nykyään kuitenkin ymmärretty laajemmin ja myös teollisuuden sivuvirtojen yhteydessä syntyviä pienempiä jätemääriä pyritään kierrättämään entistä tehokkaammin. Muovijäte on oiva esimerkki – sitä ei usein synny määrällisesti paljon, mutta sen oikeaoppinen kierrättäminen on sitäkin tärkeämpää.

Muovin erilliskeräys kattaa myös likaisen jätteen

Teollisuuden prosesseissa muovijätteen kerääminen ei ole sen vaikeampaa kuin kotitalouksissakaan. Yritystoiminnan yhteydessä saattaa kuitenkin syntyä paljon erilaisia muovilaatuja, joiden puhtaustaso voi vaihdella runsaasti. Tasalaatuista muovijätettä on kierrätetty menestyksekkäästi jo pitkään ja seuraavaksi on korkea aika ottaa yhtälöön mukaan myös kinkkisemmät tapaukset.

Toisella tuotteella tai aineella kontaminoituneen muovin kierrättäminen on ennen ollut haastavampaa, mutta onneksemme enää näin ei ole. Kehittyvä teknologia mahdollistaa entistä likaisempien tai muuten haasteellisempien muovilaatujen kierrätyksen ja teollisuudessa muovi ei enää ole ongelma, vaan kierrätyskelpoinen materiaali.

Muovin erilliskeräyksen aloittaminen teollisuudessa on järkevää ja helppoa. Alkuun pääsee kartoittamalla syntyvän muovijätteen kokonaismäärän ja kohdentamalla sen tehdasalueen eri osastojen mukaisesti. Kun muovijätteen määrä ja syntypaikat ovat tiedossa, pystytään tekemään muovinkeräyksen taloudellinen ja toiminnallinen kokonaisarviointi. Muovin erilliskeräys on kiertotalousteko, joka näyttäytyy yrityksen luvuissa nykyään useammin säästönä kuin kuluna. Mitä enemmän erilaista muovijätettä pystytään teollisuudessa keräämään, sitä edullisemmaksi se myös pitkällä tähtäimellä tulee.

Syntyvät muovilaadut, niiden määrät ja kuljetusetäisyydet määrittelevät oikeanlaiset keräysastiat teollisuuskohteisiin. L&T:n keräämä muovijäte päätyy Merikarvialla sijaitsevaan Muovinaattoriin, jossa pystymme nykyään käsittelemään entistäkin haastavampia muovilaatuja. Muovinkierrätyslaitoksessa muovijäte murskataan, pestään, sulatetaan ja granuloidaan, jonka jälkeen granulaatista voidaan lopulta valmistaa uusia tuotteita. Merikarvialta maailmalle lähtee esimerkiksi Pirkka-kierrätysmuovikassien materiaali.

Lajittelu hyödyttää kaikkia

Menneessä maailmassa teollisuuden muovijäte päätyi energiajakeen joukkoon. Kiertotalouden ohjatessa yritystoimintaa myös teollisuusyritykset pystyvät rakentamaan entistä tehokkaampia kierrätysjärjestelmiä, jotka ottavat huomioon erilaiset jätejakeet ja niiden keräämisen käytännöt.

Muovin erilliskeräys on kasvanut kotitalouksissa vauhdilla. Siksi teollisuudessa työskentelevät ihmiset haluavat kierrättää muovin myös työympäristössään. Lajittelukulttuurin suosion nousu on käynnistänyt työpaikoilla keskustelun, jolta vastuullisen yrityksen on mahdoton ummistaa silmiään: muovijäte pitää kierrättää niin kotona kuin töissäkin. Siitä hyötyvät onneksi kaikki, aina tehtaan talouspäälliköstä luontoäitiin saakka.

Etsitkö kumppania teollisuuden sivuvirtojen suunnitelmalliseen hyödyntämiseen? Ota meihin yhteyttä!

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.