Siirry sisältöön

Vinkki

Pölyt pois tehtaasta – paloriski pienemmäksi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Pölyt pois tehtaasta – paloriski pienemmäksi</span>

Säännöllinen pölynpoisto puhdistaa ilmaa ja samalla teollisuuslaitoksen palokuorma vähenee.

On helppo tarttua imuriin silloin, kun tuotteen laatu edellyttää puhtaita työtiloja. Pölyä ei hyväksytä edes kaapelihyllyn päällä. Mutta kannattaako kiivetä katonrajaan hallissa, jossa sahanpuru pöllyää päivittäin? Kannattaa, väittää kehityspäällikkö Kari Naatti L&T:n Teollisuuspalveluista.

”Pinnoille kertynyt pöly lisää tilan paloriskiä kaikilla teollisuudenaloilla”, hän toteaa.

Myös vakuutusyhtiöt lukevat pölyn osaksi tilan palokuormaa, jonka hallitseminen on osin vakuutuksenottajan vastuulla.

Lähes mikä tahansa pöly, kuten sahajauho, metallipöly tai hiili, voi syttyä palamaan kipinästä tai liekistä, jos pölyä on paljon ja happea riittävästi. Ja kipinää saattaa iskeä vaikkapa viallinen, pölyn tukkima sähkölaite.

”Pahimmillaan pöly voi jopa räjähtää.”

Suojaus estää pölyä leviämästä siivouksen aikana

Naatti suosittelee säännöllistä pölynpoistoa hankalista paikoista, kuten kattorakenteista ja laitteiden pinnoilta sekä kaapelihyllyjen ja putkien päältä. Työ voi kuulua arkiseen siivoukseen, mutta Naatin mukaan moni hoitaa sen mieluummin erillisenä urakkana kerran vuodessa tai parissa.

L&T:n työntekijät aloittavat pölynpoiston suojaamalla koneet ja laitteet etenkin, jos tuotanto jatkuu ympärillä tauotta.

”Varmistamme myös, että kukaan ei altistu pölylle siivouksen aikana. Jos on riski, että ilmaan lentää pölyä, rakennamme muoviseinien avulla alipaineistettuja tiloja”, Naatti kertoo. Hän huomauttaa, että imuriin päästyään pöly ei voi enää levitä. Siitä pitävät huolen tehokkaiden teollisuusimureiden suodattimet.

”Joskus käytämme vielä järeämpää suurtehoimuria, kuorma-auton kokoista laitetta, joka ajetaan rakennuksen ulkopuolelle. Siitä voi lähteä useita letkuja jopa kymmenien metrien päähän.”

Pölynpoisto parantaa myös sisäilmaa

Periaatteessa imuri on pölynpoistajan paras työväline, mutta on tilanteita, joissa tahmainen pöly irtoaa vain pyyhkimällä rätillä tai puhaltamalla siihen hiilihappojäätä. Pölynpoistoon erikoistuneet työntekijät ovat perehtyneet varsinaisten työmenetelmien ohella vaativiin työympäristöihin.

”He työskentelevät monesti korkealla nostimien ja valjaiden varassa. Tilat voivat olla myös kuumia, pimeitä ja ahtaita”, Naatti kertoo. Hankalia paikkoja löytyy myös suurten teollisuushallien ulkopuolelta.

”Pölynpoisto koskee yhtä lailla toimistoja ja kouluja. Kyse ei ole vain palokuorman vähentämisestä, vaan sisäilman laadusta.”

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.