Siirry sisältöön

Vinkki

Rakennustyömaan sähköinen jätehuoltosuunnitelma auttaa kohti kierrätystavoitteita

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Rakennustyömaan sähköinen jätehuoltosuunnitelma auttaa kohti kierrätystavoitteita</span>

Rakennus- ja purkujätteestä tulee kierrättää eteenpäin materiaalina 70 %. Tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii reippaita toimenpiteitä, sillä tällä hetkellä kierrätysaste suomalaisilla rakennustyömailla on keskimäärin alle 50 %. Kierrätystavoitteisiin pääsemisessä auttaa jätehuoltosuunnitelma, jonka laatiminen sisältyy L&T:n rakennustyömaille tarjoamaan jätehuollon kokonaisuuteen. Nyt L&T:n asiakkaat löytävät sähköisen jätehuoltosuunnitelman eli lajittelusuunnitelman myös sähköisenä näppärästä Raksanappi-asiointikanavasta.

Jätehuoltosuunnitelmassa suunnitellaan jätehuollon ja kierrätyksen järjestäminen koko rakennustyömaan elinkaaren ja eri vaiheiden aikana. Maanrakennus- ja perustusvaiheessa, runkovaiheessa ja sisärakennusvaiheessa syntyy erilaisia jätteitä, ja siksi myös keräysvälinetarpeet ja tyhjennysrytmit vaihtelevat eri vaiheiden mukaan. Eri vaiheisiin tehty kattava suunnitelma auttaa lajittelussa, kun oikeat keräysvälineet ovat työmaalla oikeaan aikaan.

Myös 1.7.2022 voimaan astunut uusi jätelaki velvoittaa lajittelemaan yhä enemmän erilaisia jätejakeita. Uuden lain myötä myös työmaiden jätehuollon kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuus on laajentunut.

Rakennustyömaan jätehuoltosuunnitelma on hyvä tehdä jo varhaisessa vaiheessa rakennuspäätöksen tekemisen jälkeen. L&T:llä työmaan lajittelusuunnitelma tehdään yhdessä työmaasta vastaavan mestarin tai työmaainsinöörin kanssa. L&T:n asiantuntija vastaa suunnitelman kirjaamisesta ja tallentamisesta.

Jyväskylän L&T:llä rakennustyömaiden jätehuoltopalveluiden myynnistä vastaavalle Simo Manniselle jätehuoltosuunnitelmien tekeminen on ollut arkipäivää jo usean vuoden ajan.

– Jokainen raksatyömaa on kuitenkin erilainen, joten jätehuoltosuunnitelmakin tehdään aina työmaakohtaisesti. Suunnitelmaa tehdessä käymme työmaalla paikan päällä ja huomioimme esimerkiksi tontin tuomat rajoitteet. Valtakunnallisena yrityksenä L&T toimii useilla paikkakunnilla, joilla on esimerkiksi keräysvälineissä eroja. Suunnitelmasta saa ajankohtaisen tiedon siitä, mitä mahdollisuuksia kullakin alueella on. Koska jätehuolto ja kierrätysmahdollisuudet kehittyvät koko ajan, suunnitelmalla myös varmistetaan, että työmaasta vastaavilla on käytössään aina uusin tieto, Simo Manninen kertoo.

Tutustu rakennustyömaiden jätehuollon palveluihimme

Lassila Tikanoja Raksanappi sähköinen lajittelusuunnitelma

Käytännönläheiset lajitteluohjeet myös asentajaryhmittäin

Jätehuoltosuunnitelmasta löytyy myös asentajaryhmäkohtaiset lajitteluohjeet, joissa käydään läpi, mitä jätteitä työmaalla esimerkiksi väliseinätyövaiheessa syntyy, millä nimikkeellä jätteet otetaan vastaan ja millainen keräysväline niille on varattu. Ohjeet helpottavat työnjohdonkin työtä, kun perehdytyksessä riittää, että asentajille jaetaan juuri heitä koskevat lajitteluohjeet.

Työmaalla järjestetään tarvittaessa myös lajittelukoulutuksia, joissa käydään esimerkiksi uusimmat muutokset tarkemmin läpi. Koulutuksessa opastetaan myös lajittelemaan ne jätejakeet, joilla on merkittävä positiivinen vaikutus työmaan kierrätysasteeseen.

– Kierrätysaste saadaan nousuun, kun lajitteluun kiinnitetään huomiota alusta alkaen ja asetettuihin tavoitteisiin sitoudutaan. Lajitteluun motivoiminen taas on helpompaa, kun oman toiminnan positiiviset kustannus- ja ympäristöhyödyt ovat kaikilla työmaan työntekijöillä tiedossa, Simo Manninen muistuttaa.

Raksanappi sujuvoittaa rakennustyömaan arkea

Raksanappi on maksuton sähköinen asiointikanava L&T:n rakennusalan asiakkaille. Palvelu on suunniteltu nimenomaan rakennustyömaan arkeen ja soveltuu siksi erityisen hyvin juuri puhelimella käytettäväksi. L&T:llä digipalveluita kehitetään myös koko ajan eteenpäin, ja viimeisimpänä Raksanappiin on tuotu mm. jätehuoltosuunnitelma eli lajittelusuunnitelma sähköisessä muodossa. Sähköinen jätehuoltosuunnitelma on ollut saatavilla suoraan Raksanapista kesäkuusta eteenpäin alkaville rakennustyömaille.

- Työnteko on sujuvampaa, kun jätehuollon tilaukset voi hoitaa kätevästi Raksanapissa parilla hipaisulla. Myös työmaan jätehuollon tärkeät dokumentit, lajittelusuunnitelma ja siirtoasiakirjat ovat tallessa sähköisessä muodossa Raksanapin Dokumentit-osiossa, ja niihin on helppo tarvittaessa palata. Samasta osiosta löytyy nyt myös selkeät rakennustyömaan lajitteluohjeet kuudella eri kielellä. Näin lajittelu ei jää enää kielimuuristakaan kiinni, kertoo L&T:llä yritysasiakkaiden digiasioinnista vastaava tuotespesialisti Laura Väisänen .

Näin Raksanappi toimii:

  • Hoidat jäteastioiden tuonnit, tyhjennykset, siirrot ja noudot jonottamatta juuri silloin kun sinulle sopii
  • Voit tehdä tilauksia rakennustyömaan yleisimmille keräysvälineille(vaihtolavat,puristimet,etukuormaussäiliöt jaBajamajat)
  • Näet yhdellä silmäyksellä työmaan avoinna olevat tilaukset ja tilaushistorian
  • Sähköiset siirtoasiakirjat ovat tallessa Dokumentit-osiossa ja niiden selaaminen ja lataaminen on helppoa työmaan kaikissa eri vaiheissa
  • Dokumenteista löydät myös työmaan sähköisen jätehuoltosuunnitelman sekä lajitteluohjeet kuudella eri kielellä. Kaikki dokumentit ovat myös ladattavissa pdf-muodossa.

Tutustu rakennustyömaiden jätehuollon palveluihimme

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.