Siirry sisältöön

Vinkki

Saunan sytytyksessä useimmiten käytetyt materiaalit

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Saunan sytytyksessä useimmiten käytetyt materiaalit</span>

Saunaa sytyttäessä tulisi kiinnittää huomiota siihen, että saunan pesään päätyisi vain päästöttömiä hyvin palavia materiaaleja. Moni innokas saunoja käyttää sytykkeenä erilaisia kierrätykseen kuuluvia pakkauksia tai lehtiä tietämättä, ettei moni niistä sovellu kyseiseen käyttötarkoitukseen.

Monet sytyttävät saunan pesän käyttäen sytykkeenä lehtiä. Erilaiset lehdet palavat toisistaan poiketen, josta johtuen niiden toimivuus sytykkeenä on myös vaihtelevaa. Esimerkiksi sanomalehti palaa ja toimii sytykkeenä hyvin. Kiiltäväpintainen aikakausilehti puolestaan on paperilaadultaan erilainen ja sisältää runsaasti painovärejä sekä lakkoja, jotka aiheuttavat palaessaan päästöjä. Tästä johtuen aikakausilehtien polttamista saunassa tai takassa ei suositella. Kaikki ylimääräinen paperi tulisi kierrättää polttamisen sijaan, jolloin raaka-aine voidaan uusiokäyttää.

Erilaisten kartonkipakkausten käyttäminen sytykkeenä on myös suosittua. Esimerkiksi kananmunakennot ja nestekartongit päätyvät usein sytykkeeksi. Kananmunakennot ovat kuitumassaa ja palavat hyvin. Kennot olisi kuitenkin hyvä kierrättää oikeaoppisesti toimittamalla ne keräyskartongin kierrätykseen. Maito- ja mehutölkit ovat useimmiten nestekartonkia ja omaavat nestetiiviin kerroksen, joka on tyypillisesti muovia tai alumiinia. Muovi tai alumiini ei kuulu saunan pesään palamisen päästöjen ja palokaasujen palamattomuuden vuoksi. Lisäksi tölkkien rakennekerroksessa on tiivistä kuitumassaa, joten myös tölkeille paras paikka on kartonkikierrätys. Mikäli kodin tai mökin välittömässä läheisyydessä ei ole kierrätyspaikkoja kartongille tai paperille, voit katsoa lähimmän kierrätyspisteen kierrätys.info -sivuilta.

Saunan pesässä ei tule polttaa myöskään käsiteltyä puutaMonilla saattaa olla myös ylimääräisiä vanhoja terassilautoja tai muuta puujätettä, joka olisi houkuttelevaa hävittää polttamalla saunan pesässä. Kotitalouksien tulipesässä ei voi polttaa mitään käsiteltyjä puutuotteita, sillä ne saattavat palaessaan synnyttää myrkyllisiä yhdisteitä. Polttamisen sijaan käsitellyt puutuotteet tulisi toimittaa asianmukaisesti kierrätykseen: kyllästetyn puun kierrätyspisteisiin.

Käytä hieman aikaa


Saunan sytyttämiseen ja sen valmisteluun kannattaa käyttää hieman aikaa. Sauna syttyy hyvin pienillä puutikuilla ja koivun kaarnalla. Jos muuta sytykettä ei ole käytettävissä voi sytykkeenä käyttää ”kevytkartonkia” eli sellaisia pakkauksia, joissa ei ole muovi- tai alumiinikerrosta ja jotka ovat rakenteeltaan ohuita. Tällaisia ovat esimerkiksi muro- tai näkkileipäpaketit.

Vinkit tuhkan oikeaoppiseen hävittämiseen

Kiukaan tuhkat kannattaa säännöllisesti tyhjentää, jotta ilma kiertää kiukaan pesässä. Puhdasta tuhkaa voi käyttää kasvien lannoitteena. Mikäli saunan pesässä on polttanut epäpuhtaita materiaaleja, on tuhkassa näitä aineita kuten raskasmetalleja. Tämän takia kotitalouksien tulisijoissa ei tule polttaa epäpuhtaita materiaaleja. Alueellisesti voi jätehuoltoyhtiöiden sivuilta varmistaa, miten likaisen tuhkan voi käsitellä jätteenä. Tyypillisesti jäähtyneen likaisen tuhkan voi pakata muovipussiin ja laittaa sekajätteen joukkoon.

Lue lisää 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.