Siirry sisältöön

Vinkki

Siisti vappu lajittelemalla

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Siisti vappu lajittelemalla</span>

Vappuna puistot täyttyvät kevään ensimmäistä piknikkiä nauttivista juhlijoista. Sisätiloissa paistellaan herkkusuille munkkeja. Näillä vinkeillä hävität paistorasvat ja foliopallot oikein.

Munkin paistajan on muistettava, että rasvaa ei saa kaataa viemäriin, jossa se hyytyy ja tukkii putket. Rasva tulee pakata maitotölkkiin tai muuhun purkkiin ja lajitella sekajätteeseen. Hyytyneen rasvan voi myös kompostoida.

Vappuserpentiini on niin vahvasti värjättyä, että sitä ei voi laittaa keräyspaperin sekaan, vaan sen oikea paikka on energiajakeen joukossa. Myös puhdas spray-serpentiini kuuluu energiajakeeseen, mutta usein siihen tarttuu monenmoista materiaalia, jolloin söhryt kuuluvat sekajätteeseen.

Energiajakeeseen kuuluvat myös vappuhuiskat ja tavalliset ilmapallot. Foliopallojen paikka sen sijaan on sekajätteessä. ”Foliopallojen päällä on muovikerros, jonka vuoksi niitä ei saa laittaa pienmetallin sekaan. Kirjavat pallot voi myös hyödyntää askartelumateriaalina”, Lassila & Tikanojan ympäristöjohtamisen asiantuntija Jenni Takala vinkkaa.

Naamarit ja muut koristeet kannattaa ensisijaisesti laittaa talteen seuraavaa vuotta varten. ”Parhaiten kaatopaikalle tai jätteen massapolttoon päätyvien jätteiden määrää vähennetään, kun jätteiden syntyä vältetään ja syntyvät jätteet lajitellaan huolella”, Takala muistuttaa.

Puistojuhlijoiden kannattaa pakata eväänsä mahdollisimman kevyesti, sillä puistojen lajittelumahdollisuuden ovat usein rajalliset ja roska-astiat pieniä. Useita vuosia palvelevat muoviastiat ovat kertakäyttöastioita parempi valinta piknikille.

Kuohuviini- ja muut juomapullot ja -tölkit toimitetaan tietenkin pullonpalautukseen. Pantittomat muoviset simapullot kuuluvat pakkausmuovin keräykseen ja lasipullot puolestaan lasinkeräykseen.

Piknikin jälkeen kaikkien juhlijoiden tulisi kerätä omat roskansa ja mielellään viedä ne mennessään pois. Puistojen jäteastioissa ne houkuttelevat lintuja. ”Puistot säilyvät siisteinä koko kesän, kun jätteet huolehditaan asiallisesti pois juhlinnan jälkeen”, Jenni Takala kannustaa.

Oheen on koottu yleisiä lajitteluohjeita. Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain.

Serpentiini
Serpentiini kuuluu runsaan painovärinsä takia energiajakeeseen.

Vappuhuiskat ja koristeet
Kerran käytetyille koristeille paras paikka on omassa varastossa, josta ne voi kaivaa esiin taas seuraavana keväänä. Käyttökelvottomiksi menneet huiskat ovat energiajaetta.

Ilmapallot
Perinteiset ilmapallot lajitellaan energiajakeeseen. Alumiinipäällysteiset foliopallot kuuluvat sekajätteeseen.

Munkin paistorasva
Kerää rasva jäähtyneenä tyhjään margariinirasiaan tai kahvipakettiin, sulje se ja laita sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Älä kaada rasvaa viemäriin!

Sima- ja kuohuviinipullot
Pullot palautuvat uuteen käyttöön, kun ne viedään pullonpalautukseen. Jos lasipullo rikkoutuu, huolehdithan, ettei siitä jää sirpaleita puiston nurmikolle ja vie sirut lasinkeräykseen.

Kysy lisää kierrättämisestä Kierrätysbotiltamme.

Tutustu heti: Kierrätysbotti on kierrättäjän paras kaveri, joka tietää, mihin mikäkin jäte kuuluu laittaa.

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.