Siirry sisältöön

Vinkki

Viemäreiden kuvauksilla ja savutuskokeilla saavutetaan säästöjä

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Viemäreiden kuvauksilla ja savutuskokeilla saavutetaan säästöjä</span>

Säännöllinen huolto on paras tapa pitää viemäriverkosto kunnossa, sillä se pienentää tukosten sekä vesivahinkojen riskiä.
”Tyypillisesti viemäreihin syntyy ajan kuluessa vuotokohtia, jotka täytyy paikallistaa. Viemäreiden kunnon ja vuotokohtien paikallistaminen voi olla vaikeaa ilman oikeanlaista tekniikkaa. Viemäreiden kuvaaminen on erinomainen tapa tarkastaa viemäreiden toimintakunto ja selvittää ongelmakohdat ilman putken esiin kaivamista”, sanoo kehityspäällikkö Samuli Hautanen L&T:ltä.

L&T:ltä löytyy kuvauskalustoa koko Suomen laajuisesti yli 10:ltä eri paikkakunnalta. Ajettavilla robottikameroilla varustettuja kuvausautoja on noin 30 kappaletta. Tällä kalustolla voidaan tehdä kuvauksia kaikenlaisiin putkiin - niin teollisuuden suuriin prosessiputkiin kuin kiinteistöjen salaojalinjoihin. Ajettavien robottikameroiden lisäksi L&T:n varustepakista löytyy myös työnnettäviä ”kiinteistökameroita”. Näitä kameroita on yleensä varusteina myös imupaineautoissa, jotta tukosten avausten yhteydessä voidaan tehdä pikaisia tarkastuksia.

L&T toimittaa viemärikuvauksesta aina kattavan raportin, joka sisältää arvion ja havainnot putkiston sisäpuolisesta kunnosta. Kuvausraportti on myös hyvä perusta viemäriverkoston viemäriremontin suunnitteluun.

Savutuskoe paljastaa vuotokohdat

Viemäriverkoston kuntokartoituksella selvitetään puolestaan putkiston kunto ja elinkaari. Kuntokartoitus antaa myös hyvät lähtötiedot eri remontointimenetelmien soveltuvuuden arvioimiseen. Viemäreiden kuntokartoitus kannattaa teettää heti, kun verkoston ongelmat ovat toistuvia tai viranomaiset vaativat todistuksen viemäreiden kunnosta.

”Vuotovesien paikallistaminen viemäriverkostosta on yleensä erittäin vaikeaa. Kemiallisen savun avulla tehtävällä tiiveyskokeella vuotokohdat löytyvät varmasti. Menetelmä on nopea ja kustannustehokas. Käytettävä savu on vaaratonta sekä terveydelle että omaisuudelle”, Hautanen jatkaa.

L&T:llä on savutuslaitteita useilla paikkakunnilla, ja ne liikkuvat tarvittaessa  myös yksiköiden välillä. Viemäreiden savutuskokeista tehtävät kirjalliset raportit räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan tapauskohtaisesti.

Hautasen mukaan taajamien viemärikuvauksella ja savutuskokeella on esimerkiksi kuntapuolella saatu aikaan jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöjä vuositasolla, kun turhan veden pumppaaminen viemäreissä on saatu loppumaan.

Viemärikuvauksella ja savutuskokeilla on pystytty paikallistamaan taajaman viemäreiden vuotokohdat ja rikkoutuneet putket on saatu korjattua. Korjauksen ansiosta viemäreihin ei ole päässyt enää valumaan ylimääräistä sade- tai pohjavettä, jolloin  vedenpuhdistamolle pumpattavan viemäriveden määrää on saatu pienennettyä. Tämä on saanut aikaan suuria kustannussäästöjä jätevedenpuhdistamolla pienentyneen vedenpuhdistus- ja siirtopumppaustarpeen ansiosta. Ei pidä myöskään unohtaa, että kuvausten yhteydessä tehty puhdistustyö elvyttää viemärin toimintaa pitkäksi aikaa sekä ennaltaehkäisee tukoksien syntymistä.

Lisätietoja viemärin kuvauksista, savustuskokeista ja muista viemärihuollon palveluista:
Samuli Hautanen, kehityspäällikkö, Lassila & Tikanoja, p. 044 501 2536, sähköposti samuli.hautanen(a)lassila-tikanoja.fi

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.