Siirry sisältöön

Blogi

Näin pääset alkuun yrityksen muovipakkausten kierrätyksessä

Lilli Linkola | Ympäristömanageri, tiimipäällikkö
Lilli Linkola | Ympäristömanageri, tiimipäällikkö
  • 3 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Näin pääset alkuun yrityksen muovipakkausten kierrätyksessä</span>

Tiesitkö, että muovipakkausten tuottajavastuu koskee myös yrityksissä syntyviä muovipakkauksia? Muovipakkausten erilliskeräys yrityksille on helppoa, ja mainio ympäristöteko onkin päivittää muovipakkausten lajitteluohjeet yrityksen toimipaikoilla. L&T:llä ympäristöjohtamisen tiimipäällikkönä työskentelevä Lilli Linkola tietää, kuinka oman yrityksen muovipakkaukset saadaan tehokkaasti kiertoon.

Suomalaisissa yrityksissä on jo totuttu kierrättämään tehokkaasti vaikkapa kartonkia, mutta muovipakkausten osalta tilanne ei ole vielä lähellekään yhtä ruusuinen. Käytettyjen muovipakkausten ohjaaminen kiertoon on kuitenkin yrityksille helppo järjestää. Kuluttajamuovipakkausten lisäksi myös yritysten käyttämät muovipakkaukset kuuluvat tuottajavastuun piiriin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuottajat, pakkaajat tai pakattujen tuotteiden maahantuojat ovat vastuussa myös pakkausten kierrätyksen järjestämisestä. Sama malli on tuttu kotitalouksien muovipakkausten osalta, ja kuluttajamuovipakkauksia onkin kierrätetty tuottajavastuun alla jo vuodesta 2016. Jätelain mukaan yritysten muovipakkauksille on 1.7.2022 alkaen järjestettävä erilliskeräys, jos niitä syntyy yli 5 kg viikossa.

Muovin kierrätyksellä saavutetaan tunnetusti huomattavia ympäristöhyötyjä. Kierrätetyn muovin raaka-aineen hiilijalanjälki on jopa n. 70 % pienempi kuin neitseellisistä raaka-aineista valmistetun muovin. Kun muovipakkaus kiertää, arvokas materiaali saadaan uudelleen käytettyä ja neitseellistä raaka-ainetta tarvitaan vähemmän.

Muovipakkaukset kuuluvat kiertoon

Yrityksillä ei ole yhtään syytä olla lajittelematta muovipakkauksia. Yrityksissä syntyvien muovipakkausten erilliskeräykseen velvoittaa jätelakikin, jos pakkausjätettä syntyy enemmän kuin 5 kg viikossa. Yritysten kokoon katsomatta kannattaa siis aloittaa muovipakkausten kierrätys saman tien. Katso vinkit yleisimpiin kysymyksiin koskien muovipakkausten kierrätystä.

Lassila Tikanoja yritysten muovipakkaukset kylkitarra

Päivitä sopimuksesi, lajitteluohjeet ja viesti muutoksesta

Kerätäänkö yrityksessänne jo kuluttajamuovipakkauksia? Jos muovipakkausjätettä syntyy muuallakin kuin henkilökunnan taukotiloissa, on syytä päivittää jätehuollon sopimuksesi, jotta keräyksen piiriin kuuluu myös yritystoiminnasta syntyvät muovipakkaukset. Huomaa että yritysten ei siis tarvitse kerätä erikseen kuluttajapakkauksia ja yritystoimintaan liittyviä muovipakkauksia. Yksi muovipakkausten keräysastia riittää. Nykyiset L&T:n asiakkaat voivat päivittää sopimuksen ottamalla yhteyttäOma L&T -asiointipalvelunkautta tai olemalla yhteydessä nimettyyn L&T:n yhteyshenkilöön tai asiakaspalveluun. Samalla tulee päivittää lajitteluohjeet ja viestiä muutoksesta sisäisesti.On tärkeää tiedottaa muutoksesta koko henkilöstöä ja tarjota heille huolellinen perehdytys lajitteluun. Uuden lajittelukäytännön aloittaminen on hyvä paikka käydä kerralla läpi myös muut yrityksessä kierrätettävät jätejakeet ja muistuttaa, miksi jokaisen tekemä lajittelu on tärkeää. Myöskiertotalousasiantuntijammeauttavat mielellään niin lajittelun suunnittelussa kuin henkilöstön perehdytyksessä.

Aloita muovipakkausten kierrättäminen tilaamalla astia

Jos yrityksellänne on oma jätehuollon sopimus, mutta muovipakkausten erilliskeräys puuttuu, voit pyytää tarjouksen muovipakkausten jäteastiasta tämän lomakkeen kautta. Nykyiset L&T:n asiakkaat voivat tilata astian Oma L&T -asiointipalvelun kautta tai olemalla yhteydessä nimettyyn L&T:n yhteyshenkilöön tai asiakaspalveluumme.

Jos olette vuokralla kiinteistössä ettekä itse vastaa jätehuollon sopimuksista, tarkista, tarjoaako kiinteistö jo yritysmuovipakkausten erilliskeräystä. Tarvittaessa ole yhteydessä kiinteistön ylläpitoon ja laita kierrätys vireille sitä kautta.

Muovipakkausastiaan ei mitä tahansa muoveja

Muista, että muovipakkauksiin kuuluu vain tuotteiden pakkauksissa käytettävä muovimateriaali. Muoviset tuotteet eli vaikkapa tiskiharjat, keinokuituiset rätit tai rikkinäiset muoviset joulukoristeet eivät kuulu samaan jäteastiaan pakkausmuovin kanssa, vaan nämä lajitellaan energia- tai sekajätteen joukkoon. Tyypillisessä toimitila- ja liikekiinteistössä energia- tai sekajätteen määrä todennäköisesti huomattavasti pienenee, kun muovipakkaukset kerätään erikseen. Polttoon menevän jätteen minimoiminen taas tarkoittaa yritykselle korkeampaa kierrätysastetta.

L&T:n asiantuntijat apunasi myös muovien kierrätyksessä

Kerätäänkö yrityksessänne jo tiettyjä muovijakeita, kuten esimerkiksi kirkasta kalvomuovia omana jätejakeenaan? Näin kannattaa ehdottomasti jatkossakin toimia. Mitä tarkemmin muovit erilliskerätään laaduittain, sitä paremman arvon niistä saa. Jos et ole varma, onko yrityksessäsi muovinkeräys järjestetty tehokkaalla tavalla tai kuinka muovipakkausten keräys kannattaa järjestää, ota yhteyttä asiantuntijoihimme. Autamme mielellämme.

Ota yhteyttä L&T:n kiertotalousosaajiin!


Mikä on muovipakkaus?

Pakkauksiaovat kaikki tuotteen pakkaamiseen käytetyt pikarit, vuoat, pussit, kääreet ja kelmut, pehmusteet (esim. styrox), kuljetuslaatikot, muovihihnat pakkausten ja lavojen kiinnittämiseen, tynnyrit jne. Myös uudelleenkäytettävät laatikot, pullot, rullakot, kuormalavat yms. ovat pakkauksia.

Kuluttajamuovipakkaukset ovat tuotepakkauksia, jotka on tarkoitettu päättymään kuluttajille tai kotitalouksiin. Esimerkiksi päivittäistavarakaupan elintarvikkeiden myyntipakkaukset ovat tällaisia. Kuluttajamuovipakkauksien keräys on järjestetty kotitalouksille jätehuoneissa tai kierrätyspisteissä. Toimitiloissa ja liikekeskuksissa kuluttajamuovipakkauksiin on ennen 1.9.2022 kerätty vain henkilökunnan taukotiloissa syntyvät pakkaukset.

Yritysten muovipakkaukset ovat pakkauksia, joita käytetään vain teollisuuden ja yritysten välisessä kaupassa ja kuljetuksessa. Yksikkö- ja kuljetuspakkaukset ja myös kaupassa käytettävät, tuotteiden esillepanoon liittyvät pakkaukset ovat yrityspakkauksia. Kaupassa käyttöönotetut muovikassit tai palvelupisteestä ostetut valmisruokien pakkaukset puolestaan ovat ns. kuluttajapakkauksia. Yrityspakkauksia ei ole ennen 1.9.2022 voinut kerätä yhdessä kuluttajamuovipakkausten kanssa. Nyt tämä on kuitenkin mahdollista, mikä helpottaa muovien erilliskeräystä yrityksissä huomattavasti.

Lassila Tikanoja yritysten muovipakkaukset lajitteluohje
Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.