Siirry sisältöön

Vinkki

Kalvomuovin kierrätys kannattaa

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kalvomuovin kierrätys kannattaa</span>

Uusi jätelaki edellyttää yrityksiltä vuoteen 2025 mennessä aiempaa korkeampaa kierrätysastetta. Se velvoittaa yrityksiä paitsi keräämään pakkausmuovit, myös erittelemään erityyppiset pakkausmuovit kierrätyksen helpottamiseksi.

Mitä kalvomuovi on?

Kalvomuovi on yhdestä muovilaadusta valmistettua monomateriaalia, jota käytetään esimerkiksi pakkausten päälliskääreenä. Esimerkiksi vaatekaupoissa syntyy paljon kalvomuovijätettä, kun esille ripustettavat vaatteet poistetaan kirkkaista suojapusseistaan.

Kalvomuovi jaotellaan värilliseen ja kirkkaaseen kalvomuoviin. Niistä kirkas kalvomuovi on parempi kierrätettävä, sillä siitä saadaan monipuolisempaa raaka-ainetta jatkotuotantoon.

”Värillisestä kalvomuovista ei väriä saada pois, joten se rajoittaa jatkokäyttöä. Myös pakkausten tarrat ja teipit huonontavat raaka-aineen laatua”, opastaa L&T:n asiakkuuspäällikkö Marko Turunen.

_J3A7354

Miten kalvomuovia kerätään?

Kalvomuovin kerääminen lähtee siitä, että jätteen syntypaikalle sijoitetaan kalvomuovin keräykseen tarkoitettu säkki ja sille teline. Tehokkainta keräys on paalaimen tai puristimen avulla, mutta niihin investoiminen ei ole välttämätöntä. Tutustu kalvomuovin kierrätysohjeisiin .

Kalvomuovin joukkoon lajitellaan:

  • PE-pussit ja -kääreet
  • Kiriste- ja kutistekalvot
  • Kuplamuovit
  • Tyhjät raaka-ainesäkit ja -kääreet
  • Lavahuput

Mitä kalvomuovista tehdään?

Kalvomuovi prosessoidaan muovirakeiksi, granulaateiksi, jotka hyödynnetään muoviteollisuudessa uusiomuovin raaka-aineena. Tällä tavalla säästetään muovin valmistuksessa tarvittavaa öljyä.

Kierrätetystä kalvomuovista valmistetaan uutta kalvomuovia, kuten muovipusseja ja uutta pakkausmateriaalia.

”Ämpäriä kierrätetystä kalvomuovista ei saa tehtyä, mutta oikein hyvää uutta kalvomuovia kyllä”, summaa Turunen.

L&T:n Merikarvian kierrätyslaitoksella on Suomen modernein jätemuovin käsittelylaitteisto , jonka pesutekniikan avulla pystytään käsittelemään entistä likaisempia ja haasteellisempia muovilaatuja – ja saamaan entistä enemmän muovia uusiokäyttöön Suomeen. Aiemmin raaka-ainetta jouduttiin viemään ulkomaille, mutta nyt kierrätetty materiaali saadaan kotimaiseen uusiokäyttöön.

merikarvia_012

L&T:n Merikarvian kierrätyslaitoksella kalvomuovista valmistettua muovigranulaattia.

Mitä hyötyä kalvomuovin keräyksestä on?

Jätelain maininta etusijajärjestyksestä edellyttää, että ensisijaisesti pitää vähentää syntyvän jätteen määrää. Kalvomuovijätteen syntymistä on vaikea estää, joten yritysten on valmisteltava jäte uudelleenkäyttöä varten ja huolehdittava kierrätyksestä.

Uudessa jäteasetuksessa edellytetään myös erilliskeräämään eri laatuiset pakkausmuovit omina erinään sellaisissa kohteissa, joissa jätettä syntyy huomattavan suuria määriä.

Lain osoittamien ympäristöhyötyjen lisäksi yritykset hyötyvät muovin kierrätyksestä myös rahallisesti. Jätemaksut pienenevät, kun poltettavaan sekajätteeseen päätyvän muovin määrä pienenee.

Lisäksi puhtaasta ja hyvälaatuisesta, raaka-aineeksi kelpaavasta materiaalista voidaan jopa maksaa korvausta, jos kalvomuovi on jo keräysvaiheessa paalattu tai puristettu tehokkaasti. Kalvomuovin keräys kannattaa siis myös taloudellisesti.

”Varsinkin pienet ja keskisuuret kaupan alan toimijat ja erikoisliikkeet voisivat helposti nostaa kierrätysastettaan kalvomuovia keräämällä”, vinkkaa Turunen.

Tutustu kierrätys- ja jätehuoltopalveluihimme

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.