Siirry sisältöön

Referenssi

Hätälä pakkaa kalaa vähemmällä muovilla

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Hätälä pakkaa kalaa vähemmällä muovilla</span>

Muovi on elintarviketeollisuudelle välttämätön, tuoteturvallinen pakkausmateriaali. Suomen suurin kalanjalostaja etsii yhdessä L&T:n kanssa keinoja, joilla muovia sekä vähennetään että saadaan se tehokkaasti kiertoon.

Hihnoilla kulkee lohifileitä hyvässä järjestyksessä, ja viereisessä pakkaamossa on lähdössä maailmalle haukea, kuhaa, ahventa ja siikaa. Oululainen Hätälä Oy jalostaa kalaa moneen muotoon, ja sen säilyvyydessä muovilla on tärkeä rooli.

”Muovi on erinomainen pakkausmateriaali. Se takaa elintarvikkeen tuoreuden ja tuoteturvallisuuden”, kertoo varatoimitusjohtaja Matti Isohätälä .

Muovin määrää pitää maailmassa kuitenkin vähentää.

”Meillä on käynnissä projekteja, joilla sekä vähennetään muovin käyttöä että parannetaan sen kierrätettävyyttä. Olemme siirtymässä kuluttajapakkauksissa muun muassa monomateriaaleihin – yhden muovilaadun pakkaukseen – jotka helpottavat kierrättämistä.”

Suomen suurimmalla kalanjalostajalla on tajuttu, että muovi ei ole vain jätettä.

”Mitä tehokkaammin saamme sen kiertoon, sitä pienemmät ovat jätehuollon kustannukset.”

Hätälä ja L&T vähentävät pakkausmuovia

Yhteisestä kartoituksesta liikkeelle

Hätälä haluaa olla etulinjassa edistämässä kiertotaloutta, ja siinä yritystä auttavat L&T:n kiertotalousosaajat.

”Syksyllä 2020 teimme ympäristömanagereiden kanssa katselmuksen tehtaan jätevirroista. Raportti ja kehitystoimenpiteet käytiin läpi Hätälän kanssa, ja autamme heitä nyt ottamaan oikeita askelia tavoitteiden saavuttamiseksi”, sanoo L&T:n asiakkuuspäällikkö Juha Pahtamaa .

Muovia tulee Hätälälle paljon myös raaka-aineiden mukana. Yksi isoimmista jakeista on kalvomuovi. Se kerätään kirkkaisiin muovinkeräyssäkkeihin, paalataan ja toimitetaan L&T:lle muovinkäsittelylaitokseen. Sieltä se toimitetaan käsittelyn jälkeen muoviteollisuuden uusioraaka-aineeksi.

”Olemme panostaneet keräyspisteiden saatavuuteen tuotanto-osastoilla sekä opastaneet henkilöstöä oikeaan lajitteluun. Henkilökunta on lähtenyt innostuneesti mukaan”, kertoo Hätälän laatupäällikkö Sari Lehtonen .

Hätälän tehtaalla kerätään erikseen myös värillinen muovi, muovikanisterit, pesuainepullot sekä maustepussit.

"Laitoksella kerätään erikseen myös värillinen kalvomuovi sekä muovikanisterit ja pesuainepullot. Myös pakkauskoneilla syntyvä reunojen leikkuujäte ja muovirullien jäännösmateriaalit otetaan jatkossa tarkasti talteen samalla, kun siirrymme monomateriaaliin vuoden 2022 alusta", sanoo Lehtonen.

”L&T:n asiantuntijat ovat olleet apunamme alun kartoituksesta asti. Heidän avullaan tavoitteena on kehittää toimintaa koko ajan eteenpäin.”

Hätälällä syntyy muutakin jätettä, kuten eläinrehuksi menevää biojätettä, paperia, pahvia, vaarallisia jätteitä, metallia sekä lasia. L&T hoitaa kokonaisvaltaisesti Hätälän jätehuollon.

”Tavoitteena on johtaa myös tiedolla. Me tarjoamme Hätälälle kaikki digitaaliset palvelumme, kuten Oma LT:n sekä Ympäristönetin . Niillä saadaan raportoitua jätemäärät ja pystytään seuraamaan kierrätysastetta, kustannuksia ja hiilijalanjälkeä”, L&T:n Pahtamaa kertoo.

Yhteinen tavoite on saada sekajätteen määrä puolitettua vuoden 2022 loppuun mennessä.

Pakkausmuovin kerääminen

Vähämuovisempaa pakkaamista

Muovin vähentämiseen kuuluu oleellisesti myös omien pakkausten kehittäminen yhä ympäristöystävällisemmäksi ja kierrätettävämmiksi.

”Ne ovat toisaalta pieniä askeleita, mutta meidän mittakaavassa isoja investointeja pakkausteknologiaan ja koneisiin. Saamme niiden avulla käytettyä ohuempia muoveja, elintarviketurvallisuudesta tinkimättä”, sanoo Matti Isohätälä.

Kun muovia ohennetaan 30 prosenttia, se tarkoittaa Hätälällä 26 tonnia vähemmän muovia vuodessa.

”Tuoreen kalan kuljetuksessa meillä puolestaan on käytössä EcoFishBox, joka on kuitupohjainen, vastuullinen kalalaatikko.”

Pakkausmuovia on ohennettu Hätälällä

Kestävää kalataloutta

Hätälän vastuullisuus kulkee läpi koko tuotannon. Kaikki alkaa raaka-aineesta.

”Kala on aina ehdottoman tuoretta ja sen matkaa seurataan tarkasti. Olemme pitkään käyneet auditoimassa meidän kalankasvattajia ja kalastajia, ja hyödynnämme vain kestäviä kalakantoja”, Matti Isohätälä sanoo.

Hätälän käyttämä kala tulee Suomesta, Ruotsista ja Pohjois-Norjasta. Vientiin menee kymmenisen prosenttia, ja suurimmat vientimaat ovat Ruotsi, Ranska, Italia, Itävalta ja Saksa.

Vastuullisuudella on merkitystä, koska sitä kuluttajat pohtivat tehdessään valintoja kaupan kalatiskillä.

”Vastuullisuus ostopäätöstä tehtäessä on n ousemassa isompaan rooliin ja ympäristösertifiointeja kysytään yhä enemmän. Kuluttajia myös kiinnostaa pakkausten kierrätettävyys ja materiaalimerkinnät”, sanoo Sari Lehtonen.

_J3A7526

Hätälä Oy

  • Neljännen polven perheyritys, joka valmistaa kalatuotteita vähittäiskaupoille, ammattikeittiöille ja tukkuliikkeille.
  • Päätoimipaikka Oulu, lisäksi myyntikonttorit Seinäjoella ja Hämeenlinnassa.
  • Käsittelee vuodessa kalaa noin 18 miljoonaa kiloa.
  • Henkilöstöä noin 220, sesonkiaikoina jopa 350.

www.hatala.fi

Ota yhteyttä L&T:n kiertotalousosaajiin!

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.