Siirry sisältöön

Referenssi

K-Ryhmä ja L&T toteuttavat arjen vastuullisuutta strategisina kumppaneina

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >K-Ryhmä ja L&T toteuttavat arjen vastuullisuutta strategisina kumppaneina</span>

Strateginen vastuullisuuskumppanuus on laaja-alaista yhteistyötä, jossa perinteiset myyjän ja ostajan roolit ovat väistyneet yhteisten tavoitteiden ja laajojen kokonaisuuksien kannalta. Kumppanuuteen kuuluu satoja K-Ryhmän kauppoja, varastoja ja muita toimipaikkoja materiaalivirtoineen ja kiinteistöpalveluineen.

Vastuullista kumppanuutta

Kiikutitko joulusta jääneet kinkun paistorasvat K-kauppaan? Kinkkutemppu keräsi jälleen 240 000 suomalaistalouden jäterasvat. Niistä on kierrätetty uusiutuvaa dieselöljyä nyt viidettä vuotta.

Aika kauas on tultu siitä, mistä aikoinaan puhuttiin kauppojen jätehuoltona. Nyt toteutetaan kiertotaloutta ihan käytännössä. Kumppanuuden myötä perinteiset ostajan ja myyjän roolit ovat väistyneet yhteisten tavoitteiden ja huomattavasti laajempien kokonaisuuksien tieltä.

Lassila &Tikanoja on yksi Keskon strategisista vastuullisuuskumppaneista muun muassa jätehuollossa , kiertotaloudessa ja siivouspalveluissa . Laaja-alaiseen kumppanuuteen kuuluu satoja K-ryhmän kauppoja, varastoja ja muita toimipaikkoja materiaalivirtoineen.

”Yhteistyössä kohtaa kaksi oman alansa ykköstä. L&T:llä on puitteet, osaaminen ja ammattitaito ja lisäksi vielä tahto kehittää yhteistyötä jatkuvasti. Kun on saavutettu jotakin, siitä tietysti iloitaan, mutta heti otetaan seuraava tavoite ja lähdetään yhdessä määrätietoisesti sitä kohden. Tässä ei uida vanhoissa liemissä”, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski .

Hänen mukaansa Kesko haluaa nostaa jätteen kierrätysasteensa mahdollisimman korkeaksi. Siinä apu on tarpeen.

”Kaikkeen emme pysty itse, vaan tarvitsemme luotettavia kumppaneita. L&T:n kanssa yhteistyö sujuu hyvin ja heillä on kova halu auttaa meitä. L&T toimii mahdollistajana myös kolmikantakuvioissa. Kiertotalous pitää nähdä arvoketjuna, jossa tapahtuu koko ajan, ei vain suljettuna ympyränä.”

Vastuullisuuden merkitys kasvaa

”Kesko on yksi maailman vastuullisimmista kaupan alan toimijoista. Sen tavoitteet ovat huomattavasti niin keskivertoa kuin regulaatiotasoa korkeammalla. Meidän tehtävämme on mahdollistaa noiden tavoitteiden mukaiset tulokset”, summaa kumppanuuden ympäristöpalveluiden toimialajohtaja Petri Salermo L&T:ltä.

Käytännössä vastuullisuuskumppanuus on esimerkiksi yhdessä kehittämistä, suunnittelua, erilliskeräilyn järjestelyä, henkilökunnan ja asiakkaiden kouluttamista lajitteluun ja tiedottamista saavutetuista hyödyistä.

Palvelut ovat laajentuneet huomattavasti perinteisestä materiaalin keräämisestä ja käsittelystä, esimerkkeinä hiilineutraali jätehuoltopalvelu ja yhteinen muovin uusiokäytön työryhmä. L&T:n kiertotalousmanagerit jalkautuvat K-ryhmän pisteisiin, kartoittavat kierrätysasteen, tarkastavat jätteiden keräilyvälineet ja opasteet, valmentavat henkilökuntaa, puuttuvat epäkohtiin, auttavat kauppiasta viestinnässä, seuraavat raportteja ja johtavat niitä toimenpiteitä, joihin kaupan pitäisi ryhtyä.

Salermo muistuttaa, että K-ryhmä palvelee isoa osaa suomalaisista ja sen yhteiskunnallinen merkitys on suuri.

”Tämä yhteistyö myös työllistää todella paljon ihmisiä. Kestävä kehitys ja materiaalitehokkuus ovat isoja työllistäjiä, ja siksikin niitä kannattaa mahdollisimman paljon tukea. Monella teollisuuden alalla työpaikat vähenevät, mutta täällä työtä tarjotaan koko ajan lisää.”

Taustalla on vuosien yhteistyö, joka on jalostunut matkan varrella. Nykyistä kiertotalousmallia on toteutettu muutama vuosi nykymuodossaan.

”Ajan mittaan se meidän hyvä perustekemisemme on kasvanut niin, että meistä on tullut strateginen vastuullisuuskumppani samaan aikaan kun Keskolla ja yhteiskunnassa yleensäkin vastuullisuuden merkitys on entisestään korostunut. Tämä on poikkeuksellisen laaja-alaista ja syvää yhteistoimintaa. Väitän, että tämä on maailman kehittynein tapa toteuttaa vastuullisuustavoitteita päivittäistavarakaupan alalla”, Salermo sanoo.

Vastuullisuus on alkanut näkyä myös kiinteistöpalveluissa. Erityisesti se näkyy erityisryhmien työllistämisenä .

”Meillä on yli 90 kansallisuutta töissä kaupan kohteissa. Kielivariaatioita on vaikka kuinka paljon ja ikähaarukka on työskentelyiästä lähemmäs 70:ää”, sanoo L&T Kiinteistöpalveluiden myyntijohtaja Minna Tuorila .

Palveluihinkin vastuullisuus jo ulottuu. Asiakkuusjohtaja Antti Toivasella L&T Kiinteistöpalveluista on pitkä kokemus yhteistyöstä Keskon kanssa.

Kiinteistöteknisissä sekä huolto - ja siivous- ja tukipalveluissa toimimme Keskon vastuullisuusohjeiden mukaisesti. Se tarkoittaa esimerkiksi ympäristöystävällisempiä ja vastuullisempia pesumenetelmiä ja jäänsulatusaineita sekä innovatiivisia ratkaisuja energiatehokkuuteen”, Toivanen sanoo.

Erilaisia toimintamalleja kehitetään Toivasen mukaan yhdessä. Tarpeet ovat hyvin vaihtelevia: Neste-asemien K-kaupat ovat toisenlaisia ympäristöjä kuin valtavat K-Citymarketit. Kumppaniyritysten suuri koko sallii joustavan toiminnan erityyppisissä paikoissa.

Irti hiilestä 2030

Miten vastuullisuus sitten näkyy Keskolla? Lista on pitkä, kun Lehmuskoski pääsee vauhtiin.

”Vastuullisuusstrategia ja -ohjelma, yhteiskuntavastuuperiaatteet, code of conduct -ohjeisto kumppaneille ja tavarantoimittajille, ostotoiminnan eettiset periaatteet, sitoutuminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, CDP-malli ilmastopäästöjen raportointiin…”

Keskon tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025 ja vuoteen 2030 mennessä jo irti päästökompensaatioistakin.

”Vastuullisuus on K-ryhmän strateginen valinta ja ihan jokapäiväistä työtä meillä. Pyrimme helpottamaan vastuullisten valintojen tekemistä ja mahdollistamaan kestävän elämäntavan nykyisille ja tuleville sukupolville”, Lehmuskoski sanoo.

Noin 75 prosenttia suomalaisten hiilijalanjäljestä syntyy arjen ruokailusta, liikkumisesta ja asumisesta, ja kaikilla näillä osa-alueilla Kesko on iso toimija. Kesko on 25000 työntekijällään Suomen mittakaavassa myös iso työllistäjä sekä merkittävä veronmaksaja.

”Vastuullisuus on meille iso arvovalinta, ja meillä siihen myös panostetaan. Vastuullisuus on meillä kiinteä osa perustekemistä tulevaisuudessakin. Se on ja pysyy. Suitsimme myös tavarantoimittajiemme päästöjä CDP-ohjelmamme kautta, puutumme ruokahävikkiin ja haluamme edistää kiertotaloutta omassa toiminnassamme. Olemme monessa mukana”, Lehmuskoski sanoo.

Tutustu L&T:n kiertotalousosaamiseen

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.