Siirry sisältöön

Referenssi

IsännöintiKuusamo kunnosti jätepisteet uudistuvan jätelain mukaiseksi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >IsännöintiKuusamo kunnosti jätepisteet uudistuvan jätelain mukaiseksi</span>

Kesäkuussa tiukentuvia jätehuoltomääräyksiä ja uusien jätejakeiden kierrätystä silmällä pitäen on jätepisteitä jo muokattu uuteen uskoon. Jätehuollon suunnittelu on sujuvaa, kun mukana on paikallinen kokenut kumppani.

Jätehuollon määräykset kiristyvät kesäkuun alussa Kuusamon alueella, kun keskustassa ja Rukan alueella niin vakituisessa kuin loma-asuntokäytössä olevissa rivi- ja kerrostalokiinteistöissä aletaan kerätä yhteensä seitsemää eri jätejaetta. Polttokelpoisen jätteen lisäksi keräys tulee järjestää niin biojätteelle, metallille, lasille ja keräyspaperille ja -kartongille. Lisäksi aivan uutena Kuusamon alueella alkaa muovipakkausten kierrätys.

Uusien jätehuoltomääräysten tavoitteena on saavuttaa ja ylittää jätehuollon kansalliset ja EU-tason kierrätystavoitteet. Kuusamon alueella toimiva L&T on tarttunut toimeen jo hyvissä ajoin ennen uusien jätehuoltomääräysten voimaantuloa. Yksi L&T:n asiakkaista Kuusamon alueella on IsännöintiKuusamo Ky.

"Kyseessä on Kuusamon alueelle iso mutta ehdottomasti tervetullut muutos! Kierrätyksen kautta saamme aikaan paljon hyvää ja koko alueen hiilijalanjälkeä pienemmäksi. Asiakkaamme ovat hyvin valveutuneita kierrätysasioissa ja monet ovat vähän kummastelleetkin, miksi meillä ei Kuusamossa kierrätetä", isännöitsijä Marko Kilpivaara IsännöintiKuusamosta sanoo.

Kesäkuusta alkaen kuusamolaisten on mahdollista kierrättää myös muovipakkaukset kätevästi omassa pihassa. L&T:llä on jo nyt perustettu Kuusamon terminaaliin Koillismaan ensimmäinen kierrätysmuovin vastaanottopiste, josta muovipakkaukset toimitetaan jatkokäsittelyyn. Näin muovitkin saadaan hyötykäyttöön energiana hyödyntämisen eli polttamisen sijaan.

Räätälöity jätepiste tekee kierrätyksestä helppoa

Jokainen lajiteltava jätejae tarvitsee tietenkin oman astiansa. Jätehuollon suunnittelussa tarvitaan jatkuvaa vuorovaikutusta niin kiinteistöjen osakkaiden, isännöinnin ja jätehuoltokumppanin välillä, jotta keräysastiat ja tyhjennysvälit saadaan juuri kuhunkin kohteeseen sopiviksi.

"Kartoitimme Kuusamon L&T:n työnjohta ja Janne Kosken ja myyntineuvottelija Alex Korhosen kanss a yli 60 isännöimäämme kohdetta ja suunnittelimme, millaiset astiat mihinkin kohteeseen kannattaa laittaa ja mikä olisi kullekin astialle sopiva tyhjennyssykli", Marko Kilpivaara kertoo.

Osassa kohteita uudet jäteastiat saadaan mahtumaan olemassa olevaan jätepisteeseen, osassa jätekatoksia täytyy laajentaa tai muokata muulla tavoin. Joskus paras vaihtoehto on vaikkapa yhdistää kahden lähekkäin sijaitsevan taloyhtiön jätepisteet tai sijoittaa astiat osittain maan alle.

"Kävimme Markon ja Alexin kanssa kohteissa paikan päällä ja ehdotimme kuhunkin kohteeseen sopivia ratkaisuja. Toisissa kohteissa maan päällä olevat jäteastiat ovat näppärin ratkaisu, joskus taas astia kannattaa asentaa maanpinnan alapuolelle syväkeräysastiana, jonka tyhjennysväli on normaalikokoista astiaa pidempi, mutta jonka tyhjennyksessä tarvitaan tietyntyyppistä autoa", työnjohtaja Janne Koski Kuusamon L&T:ltä selvittää.

"Jannen kanssa olemme pitkän linjan tuttuja jo Kuusamon Jätehuollon ajoilta, ja edelleen olen varsin tyytyväinen yhteistyöhön. Kun mukana on kokenut jätehuollon kumppani ja keskusteluyhteys toimii koko ajan, ei tule ainakaan tehtyä virheitä jätehuollon kokonaisuuden suunnittelussa tai hankittua vääränlaisia astioita."

"Huolelliseen suunnitteluun on siis hyvä käyttää aikaa, arkinen asiointi ja vaikkapa ylimääräisten tyhjennyskäyntien tilaus hoituu puolestaan näppärästi yritysasiakkaiden Oma L&T -asiointikanavan kautta. Nyt on siis meidän asiakkaille puitteet kunnossa eli ei muuta kuin lajittelemaan", Marko Kilpivaara kannustaa.

Tutustu ja tilaa jätehuollon palveluita

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.