Siirry sisältöön

Referenssi

Räjäytyspuhdistus laittoi Helenin sähkön- ja lämmöntuotannon kuntoon

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Räjäytyspuhdistus laittoi Helenin sähkön- ja lämmöntuotannon kuntoon</span>

Hanasaaren voimalaitoskattila oli ongelmissa kertyvän kuonan takia. L&T:n räjäytyspuhdistus hoiti ongelman ja turvasi nopealla aikataululla Helenin tuotannon.

Energiayhtiö Helen tuottaa kaukolämpöä Helsingin seudulle sekä sähköä kaikkialle Suomeen. Pääsiäisen alla Hanasaaren voimalaitoksella oltiin ratkaisujen edessä, kun tuotannossa oli ilmeni häiriötä.

– Hiililaatumme on heterogeenistä, ja se tuo välillä haasteita. Havaitsimme, että kattila alkoi dramaattisesti kuonaantua tulistinalueelta ja paine tulipesässä alkoi nousta. Siellä oli sen verran isoja kuonapaakkuja, että kattilan omilla nuohouslaitteilla ei saatu tilannetta hallintaan, kertoo Hanasaaren tuotantopäällikkö Tuomo Korpinen .

Helenillä pohdittiin vaihtoehtoja. Yksi olisi ollut se, että otetaan tulet pois kattilasta, laitetaan laitos kiinni ja jäähdytellään muutama päivä. Sen jälkeen puhdistetaan kuonat mekaanisesti painepesuautolla.

– Sitten muistin räjäytyspuhdistus-vaihtoehdon. Meidän kunnossapito oli tutustunut L&T:n palveluun, ja päätettiin, että sitä voisi kokeilla.

L&T:n Hannu Honkasalo sai siis pikahälytyksen Hanasaareen.

– Sain soiton, ja menin paikalle seuraavana päivänä. Tulistimet olivat niin tukossa, että jos meidän paukuttelumme ei siihen tehoa, ainoa vaihtoehto olisi ollut kattilan alasajo, Honkasalo kertoo.

Huolellinen valmistelu räjäytyspuhdistukseen

– Olin aiemmin käynyt Helenillä esittelemässä toimintaamme ja muistin, että kuona siellä on laavamaista, hyvin tiivistä ja sitkeää hehkuvanpunaista tavaraa. Sitä oli putkissa klimppeinä useita kuutioita, ja savukaasut eivät päässeet siksi eteenpäin normaalisti, Honkasalo kuvaa ongelmaa.

Kun Honkasalo saapui laitokselle, Helenin työturvallisuuteen liittyvät ohjeet käytiin tarkasti läpi.

– Kävimme läpi yleiset laitostyöskentelymme säädökset sekä hätäkäytäntömme. Hannu on toki näissä kokenut ja tuntee laitosympäristön, ja suojaimet ja turvavarusteet olivat hänellä asianmukaisesti kunnossa. Meidän henkilökuntaamme oli mukana koko ajan valvomassa ja varmistamassa turvallisuutta, Helenin Korpinen sanoo.

Työ tehtiin voimalaitosta sulkematta

Räjäytyspuhdistus pystyttiin tekemään prosessia häiritsemättä, voimalaitoksen ollessa koko ajan käynnissä.

– Muuten kohde oli varsin normaali keikka, mutta kuumuus oli melkoinen. Se aiheutti alussa räjähdyspanosten jäähdytyksen kanssa pientä hakemista. Mutta kun muutama paukku tiputti kuonaa alas, kuumuus alkoi helpottaa, kun kattila lähti sitomaan lämpöä sinne minne se kuuluukin, Honkasalo kertoo.

Nopea toiminta turvasi tuotannon

Korpinen kiittelee nopeasti järjestynyttä palvelua.

– Oli tosi hienoa, että näin nopea aikataulu järjestyi. Meillä oli pääsiäisen alla täysi pöhinä ja laitosta ajettiin täydellä teholla. Alasajo ei olisi ollut hyvä vaihtoehto, koska jäähdytys, kuonien pudottelu ja poisajo olisi ollut ainakin parin kolmen päivän homma, hän sanoo.

– Jos tuotanto olisi jouduttu ajamaan alas, olisimme joutuneet korvaamaan lämmöntuotantoa muilla laitoksilla, ja se olisi tullut aika paljon arvokkaammaksi. Tappiota olisi tullut myös sähköntuotannossa, Korpinen sanoo.

L&T:n räjäytyspuhdistustyö sujui kaiken kaikkiaan mainiosti.

– Hannu tiesi tarkkaan mitä teki, hän on asiaan vihkiytynyt ammattimies ja kävi seikkaperäisesti läpi meidänkin kanssa, miten homma toimii, Korpinen kiittelee.

– Olen sisäisesti jakanut infoa, että mikäli vastaavia ongelmia on muilla laitoksilla, tätä palvelua kannattaa hyödyntää. Ihmettelin myös, että miksi olemme vuosikaudet edes miettineet muita ratkaisuja, kun tämäkin on mahdollinen?

 

3 tuntia räjäytyspuhdistustyön kesto Hanasaaren voimalaitoksessa

0 tuntia menetettiin tuotantoaikaa räjäytyspuhdistustyön aikana

L&T:llä on yli 200:sta räjäytyspuhdistustyöstä kokemusta ympäri Suomea

”Olen sisäisesti jakanut infoa, että mikäli vastaavia ongelmia on muilla laitoksilla, tätä palvelua kannattaa hyödyntää. Ihmettelin myös, että miksi olemme vuosikaudet edes miettineet muita ratkaisuja, kun tämäkin on mahdollinen?”

- Tuomo Korpinen, Helenin Hanasaaren voimalaitoksen tuotantopäällikkö

 

Tutustu räjäytyspuhdistukseen »

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.