Siirry sisältöön

Referenssi

L&T varmistaa energialaitoksen häiriöttömän toiminnan

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >L&T varmistaa energialaitoksen häiriöttömän toiminnan</span>

Kiertotalousyritys Westenergy tuottaa sähköä ja kaukolämpöä. L&T varmisti räjäytyspuhdistuksen ja hiekkapuhalluksen yhdistelmällä sen, että laitos toimii keskeytyksettä.

Räjäytyspuhdistus on L&T:n teollisuudelle suunnattu palvelu, jossa räjähdeaineella synnytettävä paineaalto irrottaa tuhkan ja muut epäpuhtaudet voimalaitoksen kattiloista.

Kun tuotantopäällikkö Hannu Honkasalo meni talvella tutkimaan Westenergyn kattilan toiminnan häiriöitä, tilanne oli ”hieman eskaloitunut”. Kattilan tulistinpaketti oli tukossa. Räjäytyspuhdistuksella tilanne saatiin hetkeksi haltuun, mutta ongelmat olivat syvemmällä, eikä tilanne lauennut täysin.

”Epäpuhtaudet olivat irronneet, mutta ne olivat vain tippuneet alaspäin, eivätkä olleet päässeet purkautumaan riittävästi tulistinpaketin väleistä. Siellä oli nyrkin kokoisia kuona- ja tuhkapaakkuja, ja siksi kattila tukkeutui nopeasti uudelleen.”

Räjäytyspuhdistus pystytään tekemään prosesseja pysäyttämättä. Westenergyn laitokseen oli tulossa suunniteltu vuosihuolto, ja useammalla räjäytyspuhdistuskäynnillä kattila saatiinkin pidettyä toimintakunnossa huoltoon saakka. Näin prosessia ei tarvinnut ajaa alas ennenaikaisesti – se olisi tarkoittanut isoja kustannuksia.

Lassila & Tikanoja - hiekkapuhallus1-1

 

Kahden tekniikan taktiikka: räjäytyspuhdistus ja hiekkapuhallus

Kun huoltoseisokki alkoi, päästiin perusteellisempaan puhdistukseen. Se tehtiin räjäytyspuhdistuksen ja hiekkapuhalluksen yhdistelmällä, mikä on kustannustehokas menetelmä saada polttokattilat putipuhtaaksi.

”Jos esimerkiksi kattilan putkistoissa on viisi senttiä tuhkaa, me saamme räjäyttämällä siitä pois sellaiset 4,5 senttiä. Puhallusporukka hoitaa loput ja puhaltaa paikat paljaalle metallipinnalle asti”, Honkasalo kertoo.

Hän vertaa työnjakoa kotisiivouksen: rikkalapiolla ja harjalla otetaan isot roskat, mopilla pestään pinnat putipuhtaaksi. Monet L&T:n asiakkaat osaavatkin jo hyödyntää kahden tavan taktiikkaa.

”Vaikka meillä onkin hiekkapuhalluksessa tehokkaat laitteistot, ensin tehty räjäytyspuhdistus nopeuttaa työtä huomattavasti”, kertoo L&T:n työnjohtaja Anssi Ohtonen.

Konkreettinen esimerkki on eräällä laitoksella tehty puhdistus, joka tehtiin ensimmäisen kerran ilman räjäytyspuhdistusta ja seuraavalla kerralla sen kanssa.

”Yhdistelmä säästi 20 tonnia hiekkapuhallushiekkaa. Se säästää aikaa ja rahaa sekä vähentää hiekkapuhalluksessa syntyvää jätettä.”

Räjäytyspuhdistus Westenergyllä kesti muutaman tunnin. Hiekkapuhallusta tehtiin sen jälkeen pari päivää, kahdessa vuorossa, kuuden miehen voimin per vuoro.

”Asiakas oli tyytyväinen, ja tärkeintä oli se, että pysyimme annetussa aikataulussa. Näin Westenergy pääsi aloittamaan suunnitellun huoltoseisokin aikataulussaan”, Ohtonen sanoo.

Lassila & Tikanoja - hiekkapuhallus6

Tehokas apu, prosessia keskeyttämättä

Westenergyn laitos toimii nyt moitteetta. Se, mikä kattilan tukkeutumista aiheuttaa, on vielä selvittelyn alla.

”Kyseessä on useamman asian yhdistelmä, ja juurisyitä tutkitaan muun muassa tuhkanäytteiden perusteella. Ongelma voi johtua käytetystä polttoaineesta eli jätteestä, prosessista sekä nuohouksen haasteista, sanoo Westenergyn tuotantopäällikkö Petri Suomela.

Yhteistyö L&T:n kanssa on käynnistynyt reilu vuosi sitten.

”Keskusteluja on ollut jo sitäkin ennen, mutta aiemmin meillä ei ole ollut tällaisia ongelmia. Viime vuosihuollossa tehtiin räjäytyspuhdistusta ensimmäistä kertaa, ja yhteistyö lähti siitä liikkeelle.”

Palvelu on toiminut Suomelan mukaan erinomaisesti.

”Toiminta on hyvin asiakaslähtöistä. Palvelu on ollut todella nopeaa ja ammattitaitoista keskellä hektisiä tilanteita.”

Jatkossa räjäytyspuhdistusta tehdään yhä säännöllisemmin. Sillä vältetään tilanteet, että kattila pääsisi muurautumaan umpeen.

”Tätä varten kattilaan on tehty lisää läpivientejä ongelmallisiin kohtiin. Näin puhdistus on turvallista ja nopeaa ja onnistuu yhä paremmin prosessia keskeyttämättä”, sanoo L&T:n Hannu Honkasalo.

L&T:n hiekkapuhallus – järeällä kalustolla nopeita tuloksia

Hiekkapuhallus sopii kaikenlaisten säiliöiden maalin, ruosteen tai muiden epäpuhtauksien poistoon, mutta L&T:n hiekkapuhallustiimi on erikoistunut voimalaitoskattiloihin.

”Hiekkapuhallus on perinteisempään vesipesuun verrattuna tehokkaampaa. Vesi aiheuttaa laitteisiin korroosiota, ja sen lisäksi pesuvesistä tulee kattiloita pestessä melkoista ongelmajätettä. Hiekkapuhalluksessa syntyvä jätemäärä on myös huomattavasti pienempi. Kattilan pesuun saattaa mennä hiekkapuhallushiekkaa 40 tonnia, kun vesipesu vaatisi 200 000 litraa vettä, sanoo Anssi Ohtonen.

L&T:n hiekkapuhalluskalusto on Suomen järeintä. Vahvalla laitteistolla voidaan puhaltaa samaan aikaan tehokkaasti, jopa neljällä letkulla.

”Meidän kelloon mahtuu hiekkaa 4 500 litraa, ja työntekijät pystyvät tekemään sillä määrällä puhdistusta 3–4 tuntia kerralla, ilman keskeytyksiä.”

Vaikka puhutaan hiekkapuhalluksesta, kyse ei ole mistään tavallisesta hiekasta. Puhalluksessa käytetään teollisuuden sivuvirtana syntyvää ferrokromin kuonaa, joka on puhdistettu ja siivilöity.

”Kuona on karkeampaa kuin luonnonhiekka ja puree paremmin likaan. Koska materiaali on tullut sivuvirroista, meidän ei tarvitse käyttää neitseellisiä raaka-aineita”, Ohtonen kertoo.

Ferrokromin myös pölyää vähemmän kuin luonnonhiekka. Lisäksi luonnonkvartsista irtoaa kuituja, jotka uusien tutkimusten mukaan saattavat käyttäytyä keuhkoissa samalla haitallisella tavalla kuin asbesti.

Käytetty kuona menee käsittelylaitoksille neutralointiin, ja se viedään lopulta kaatopaikalle tai siitä voidaan tehdä esimerkiksi teiden pohjia. Tulevaisuudessa kuonaa pyritään myös puhdistamaan ja käyttämään uudestaan.

Hiekkapuhalluksen palvelua kehitetään jatkuvasti. Katseet ovat jo tulevaisuudessa, ja L&T:lläkin tutkitaan esimerkiksi robotteja, jotka tehostavat työtä ja tekevät siitä yhä turvallisempaa.

---

Westenergyn omistaa seitsemän jätehuoltoyhtiötä, jotka toimittavat laitokselle hyödynnettäväksi noin 200 000 tonnia jätettä. Energiantuotanto tapahtuu yhteistyössä Vaasan Sähkö Oy:n kanssa. Tuottamalla energiaa jätteestä, jota ei voi muuten hyödyntää, vähennetään tarvetta fossiilisille polttoaineille. Vaasan Sähkö saa noin 60 % tarvitsemastaan kaukolämmöstä roskien sisältämästä energiasta.

 

Toiminta on hyvin asiakaslähtöistä. Palvelu on ollut todella nopeaa ja ammattitaitoista keskellä hektisiä tilanteita.

- Petri Suomela, Westenergyn tuotantopäällikkö

 

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä »

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.