Siirry sisältöön

Referenssi

Räjäytyspuhdistus tömäytti Versowoodin lämpölaitoksen prosessin kuntoon

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Räjäytyspuhdistus tömäytti Versowoodin lämpölaitoksen prosessin kuntoon</span>

Versowoodin lämpölaitoksen ongelmat saatiin kuriin L&T:n räjäytyspuhdistuksella muutamassa tunnissa. Prosessia ei tarvinnut keskeyttää ja lopputuloksena kattilan hyötysuhde parani selvästi.

Vierumäellä Versowoodin lämpölaitoksen palamisprosessin kanssa oli ollut haasteita. Heräsi epäilys, että tuhka tukki paloilman kanavia ja suuttimia, jotka tuovat ilmaa arinan alle. Tukkoisuus aiheutti sen, että kattilaa ei voinut ajaa täydellä teholla.

– Koska kanavien tutkiminen oli hankalaa puuttuvien tarkistus- ja huoltoluukkujen takia eikä näköyhteyttä ollut, meillä keksittiin ehdottaa L&T:n räjäytyspuhdistuksen kokeilemista, kertoo Versowoodin lämpölaitoksen käyttöpäällikkö Samuli Oivanen.

– Meillä on lämpölaitoksella 10 ja 12 megawatin kattilat, ongelma oli nyt tässä pienemmässä. Soitin L&T:lle ja siitä prosessi lähti eteenpäin, Oivanen sanoo.

Kohde vaikeassa paikassa

L&T:n Hannu Honkasalo oli käynyt Versowoodilla pari vuotta aiemmin kokeilemassa räjäytyspuhdistuksen käyttöä toisen kattilan sähkösuotimissa. Hän meni tutkimaan tilannetta jo puhelua seuraavana päivänä. Aika työn tekemiselle saatiin sovittua jo parin päivän päähän.

– Suuttimet olivat hankalan matkan takana, eikä kohteeseen oikeastaan nähnyt mitenkään. Ajattelin kuitenkin, että näköyhteys ei ole välttämätön, kunhan saadaan paikat vähän tärisemään, se tipauttaa suuttimista tuhkat pois, Honkasalo hymyilee.

Versowood esivalmisteli työkohteen omalta osaltaan. Muun muassa pesän paineen mittaus sekä happimittaus kytkettiin irti.

– Varmistimme, että Hannu voi työskennellä turvallisesti. Hänellä itsellään oli tarkat suunnitelmat ja hän tiesi tarkkaan, mitä tekee ja millaisilla panoksilla räjäyttää, Oivanen sanoo.

Räjäytyspuhdistus tehtiin toisessa paikassa sijaitsevien tarkistusluukkujen kautta. Räjäytyksiä suoritettiin kolme jokaisessa kolmessa kanavassa, eli yhteensä ammuttiin yhdeksän kertaa. Työhön meni esivalmisteluineen pari tuntia.

Räjäytyspuhdistus säästi valtavasti aikaa

Räjäytyspuhdistus paransi merkittävästi lämpölaitoksen hyötysuhdetta.

– Kattila palautettiin tuotantotilaan ja alettiin ajamaan normaaliin tapaan. Tulokset selvisivät pian ja vaikuttivat heti hyvin positiivisille, Samuli Oivanen kertoo.

Happiylimäärä savukaasuissa laski selvästi, kattilan tulipesän lämpötilat tasaantuivat ja kuuman veden tuotto nousi nopeasti tavoitearvoihin.

– Tämä tulee varmasti parantamaan hyötysuhdetta ja etenkin polttoainetalous paranee, arvioi Oivanen.

– Kaiken kaikkiaan meillä oltiin todella tyytyväisiä palveluun. Vaihtoehto olisi ollut koko kattilan prosessin totaalinen alasajo ja kanavien tutkiminen sen jälkeen. Se olisi ollut useamman päivän homma.

Versowoodin kattilan räjäytyspuhdistus oli Honkasalollekin hieman totutusta poikkeava työkohde. Hän kuitenkin pitää haasteista ja uudenlaisista kohteista.

– Työn mielenkiinto tulee siitä, kun joutuu miettimään ja räätälöimään uusia ratkaisuja. Tässä Versowoodin tapauksessa voitiin yhdessä asiakkaan kanssa saada molemmille oivalluksia asioiden tekemisestä uudella tavalla.

 

2 tuntia räjäytyspuhdistustyön kesto Versowoodin lämpölaitoksessa

0 tuntia menetettiin tuotantoaikaa räjäytyspuhdistustyön aikana

L&T:llä on yli 200:sta räjäytyspuhdistustyöstä kokemusta ympäri Suomea

"Kaiken kaikkiaan meillä oltiin todella tyytyväisiä palveluun. Vaihtoehto olisi ollut koko kattilan prosessin totaalinen alasajo ja kanavien tutkiminen sen jälkeen. Se olisi ollut useamman päivän homma."

- Samuli Oivanen, Versowoodin lämpölaitoksen käyttöpäällikkö

 

Tutustu räjäytyspuhdistukseen »

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.