Siirry sisältöön

Referenssi

Turvallisuus korostuu lentokentän viemärihuollossa

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Turvallisuus korostuu lentokentän viemärihuollossa</span>

L&T urakoi viemärihuoltoa Finavian omistamalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lentokenttä on vaativa ja vilkkaasti liikennöity työympäristö, jossa turvallisuusasiat ovat kaiken toiminnan keskiössä.

L&T suorittaa monipuolisia viemärihuollon töitä lentoasemalla. Esimerkiksi talvisin L&T kuljettaa Helsinki-Vantaan lentoasemalta tuhansia kuutioita glykolivettä jätevedenpuhdistamolle. L&T seuraa myös ennakoivasti altaiden täyttöastetta ja suorittaa sekä itsenäisesti että tilauksesta niiden tyhjennyksiä. Lisäksi L&T lupaa olla tunnin sisällä paikalla, jos tarve niin vaatii. Keväisin L&T puhdistaa Helsinki-Vantaan lentoaseman glykolivesialtaat, sadevesilinjat ja –kaivot sekä tunnelit. Kesäisin L&T toteuttaa myös lentoaseman sadevesikaivojen ja –linjojen viemärikuvauksia, jotta kaivojen ja linjojen kunto sekä mahdolliset korjaustarpeet pystytään arvioimaan.

Lentokoneiden jäänesto- ja poistokäsittelyssä käytettävä glykoli ja kuuma vesi juoksee satojen kuutioiden kokoisiin altaisiin, joista kertynyt jäte toimitetaan asianmukaiseen käsittelyyn. Talvikauden jälkeen altaat ja linjat pestään sekä puhdistetaan.

Altaiden ja linjojen puhdistus pitää sisällään monia työvaiheita. Ensimmäiseksi kauhakuormauslaite tyhjentää sakat altaan pohjalta vaihtolavalle. Tyhjennyksen jälkeen imupaineauto pesee altaan kunnolla, jolloin altaaseen kertynyt liete ja sakka saadaan puhdistettua pois. Pesuvaiheessa syntynyt jäte ja pesuvesi imetään altaasta imuautolla. Kaikki eri työvaiheissa kertyneet jätteet toimitetaan L&T:n omille vastaanottopaikoille jatkokäsittelyyn.

Vesienhallintapäällikkö Elina Kauppila Finaviasta kiittelee yhteistyötä.

”Yhteistyö on sujunut hyvin. Palvelu on ollut joustavaa ja sovituista asioista on pidetty kiinni. Myös nopeat aikataulumuutokset ovat olleet mahdollisia”, Kauppila sanoo.

Työmenetelmien kehittäminen on ketteröittänyt urakan edistymistä.

”Altaiden puhdistusprosessit ovat nopeutuneet erilaisten kokeilujen myötä”, Kauppila sanoo.

Yhteistyö laajentunut myös viemärikuvauksiin

Viemärihuollosta alkanut yhteistyö on laajentunut myös viemärikuvauksiin. Kuvattavat viemärilinjat painehuuhdellaan puhtaaksi ennen kuvausta, jotta viemärin kunto saadaan varmasti kuvaamalla selville.

Viemärikuvaukset toteutetaan pääosin öiseen aikaan, jolloin kiitoteillä ja niiden ympäristössä on vähiten lentoliikennettä. Viemärikuvaukset tehdään robottikameralla. Kuvauksessa robottikameran lasketaan viemärilinjaan ja kameralla ajetaan viemärilinjaa pitkin kuvaten ja analysoiden linjan kuntoa. Pisimmillään robottikameralla päästään jopa 200 metrin pituinen matka yhtäjaksoisesti.

Viemärikuvauksesta toimitetaan aina kirjallinen kuvausraportti, joka laaditaan Win-Can -ohjelmistolla. Kuvausraportista nähdään helposti viemärin kunto sekä mahdolliset korjaustarpeet. Viemärilinjan kunto määritellään SFS-EN 13508-2 –standardin mukaisesti.

Kuvausosuudet merkitään Finavian antamiin asemapiirustuksiin.

Kuvausraportti on tärkeä työkalu viemäriverkoston ennakoivaan huoltoon. Lentoaseman tapauksessa kaikki havainnot ja puutteet raportoidaan normaalia tiukemmin kriteerein. Kun useita painavia koneita laskeutuu kiitotielle päivittäin, joutuu myös viemäriverkosto kovaan rasitukseen. Lentoliikenteen häiriöttömyyden varmistamiseksi viemäriverkoston pienimmätkin poikkeamat on hyvä huoltaa ennakoivasti ja ajoissa.

Yhteinen työturvallisuuskulttuuri helpottaa työskentelyä

Kauppila korostaa työturvallisuuden merkitystä lentokenttäympäristössä.

”Lentoasemaympäristö on vaativa ja vilkkaasti liikennöity työympäristö. Kentällä työskenneltäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota liikkuviin ilma-aluksiin sekä muihin alueella liikuviin toimijoihin”, Kauppila sanoo.

Toimiva yhteistyö lentokentällä edellyttää myös, että kalusto on hyvässä kunnossa ja työskentelevien työntekijöiden taustat nuhteettomia erilaisten turvaprosessien vuoksi. Yhteistyö Finavian kanssa on vaativaa mutta mieluisaa.

Finavian ja L&T:n arvomaailmat kohtaavat hyvin, sillä molemmille työturvallisuus on ykkösasia. Työt tehdään turvallisesti ja varmasti, ei hätiköiden tai varomattomasti.

L&T on saanut Finavialta tarkat ohjeistukset millaista laitteistoa lentokentällä voi käyttää tai millaisia työsuojaimia vaaditaan työntekijöiltä. L&T työskentelee lentoasemalla myös esimerkiksi glykolitunnelissa.

Työskentely suljetuissa tiloissa edellyttää paljon etukäteisvalmisteluja. Ennakoiva happi- ja räjähdyskaasupitoisuuksien mittaaminen sekä tilojen riittävä tuuletus takaavat työntekijöille turvallisen työskentelyn.

Aina valmiina palvelukseen

Kauppila uskoo L&T:n kanssa myönteisesti alkaneen yhteistyön kehittyvän jatkossakin suotuisasti.

”Kuljettajien ajoluvat ja kehittyvä lentoasematuntemus helpottavat töitä huomattavasti tulevaisuudessa. Vakiohenkilöiden käyttö helpottaa asiaa”, Kauppila sanoo.

L&T on panostanut yhteistyöhön Finavian kanssa erityisen paljon. Pelkästään henkilöstön ajokoulu ja turvallisuuskoulutus työskentelyyn lentokentällä ovat vieneet reilun vuoden. Turvallisten työmenetelmien lisäksi L&T haluaa tarjota Finavialle erinomaisen palveluvasteen. Työnjohto on esimerkiksi tavoitettavissa 24/7.

 

 

Tutustu viemärihuollon palveluihin

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.