Siirry sisältöön

Vinkki

7 käytännön tapaa parantaa kiinteistön jätehuoltoa

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >7 käytännön tapaa parantaa kiinteistön jätehuoltoa</span>

Kiinteistön jätehuollon tehokkuus on riippuvainen kiinteistön käyttäjistä. Jos heitä ei saa innostettua huolelliseen lajitteluun, jätehuollon kustannukset kohoavat tarpeettoman korkeiksi.

Yleensä suurin ongelma ei ole haluttomuus lajitella, vaan tiedon puute. Monelle kiinteistön käyttäjälle voi esimerkiksi olla epäselvää, miten kotitalousjätteen lajittelu ja käsittely eroavat yrityslajittelusta. Tähän voidaan vaikuttaa koulutusten avulla .

Kun kiinteistön käyttäjät ymmärtävät miksi kierrätys kannattaa, motivaatio lajitteluun kasvaa. Samalla jätehuollon kustannukset vähenevät, jätetila pysyy siistimpänä ja ympäristö kiittää. Positiivinen kierre on valmis.

Tieto lisää kiinteistön käyttäjien motivaatiota

Motivaatio kuitenkin laskee nopeasti, jos lajittelulle ei anneta kunnollista mahdollisuutta. Esimerkiksi syntypaikkalajittelu ei onnistu, ellei jokaiselle kiinteistössä syntyvälle jakeelle ole omaa keräysvälinettä .

Myös jätetilojen siisteydellä on merkitystä, koska likainen ja huonosti suunniteltu tila on omiaan lannistamaan ahkerimmankin kierrättäjän. Kun tietoa on saatavilla ja jätetilaan on miellyttävä mennä, kierrätyksellä on huomattavasti paremmat edellytykset onnistua.

Kiinteistön jätehuollon kehittämisessä kannattaakin ottaa huomioon vähintään nämä seitsemän asiaa:

1. Oikeaoppinen kierrätys

Sekajäte on jätteistä kalleinta, joten oikeaoppisella lajittelulla säästää rahaa. Jos kaipaat asiantuntija-apua oikeaoppisen kierrätyksen opastamiseen, käy tutustumassa Kiertotalousosaajiimme .

2. Syntypaikkalajittelu

Jätteet lajitellaan siellä, missä ne syntyvät, mikä varmistaa tehokkaan jätteiden hyödyntämisen ja edesauttaa saavuttamaan kierrätystavoitteet.

3. Jätetilan siisteys

Hyvään käyttäjäkokemukseen kannattaa panostaa, koska siisti ja selkeästi merkitty jätetila kannustaa kierrättämään. Siisteyttä voi ylläpitää huolehtimalla siitä, että jäteastioiden tyhjennysrytmi on riittävän tiheä, jolloin ne eivät pursuile yli tyhjennysten välissä, sekä pesemällä jätetilat säännöllisesti. Jos kaipaat erityisen tehokasta jätetilan puhdistusta, kannattaa tutustua kuumahöyrypesuun.

4. Tuhoeläinten torjunta

Kunnollinen astiasuoja estää rottien ja muiden tuhoeläinten pääsyn keräilyastioihin – sekä lisää paloturvallisuutta. Myös astioiden ja jätetilan siisteydestä huolehtiminen pesuin tuo käyttömukavuutta sekä pitää tuhoeläimet loitolla.

5. Paloturvallisuus

Vaarallisen jätteen joutuminen väärään lajitteluastiaan voi olla paloturvallisuusriski . Pidä siis huolta siitä, että jätetilaan on merkitty selkeästi, mitä materiaalia mihinkin keräysvälineeseen saa laittaa. Tämän lisäksi jäteastioiden sijoittelussa tulee ottaa huomioon paloturvallisuusmääräykset.

6. Työturvallisuus ja teknisten laitteiden käyttö

Jos käytössäsi on jätepuristin tai muita teknisiä laitteita, käyttäjät on koulutettava niiden käyttöön. Tärkeää on myös varmistaa, että teknisten jätehuoltolaitteiden lakisääteiset huollot on tehtynä.

7. Jätteen tuottajan selvilläolo- ja tiedonantovelvollisuus

Jätteistä tulee pitää kirjaa jos yritys täyttää yhdenkin näistä ehdoista:

  • tuottaa yli 100 tonnia jätettä vuodessa
  • on ympäristölupavelvollinen
  • tuottaa vaarallista jätettä.

Jätehuollon seuranta ja raportointi onnistuu helposti esimerkiksi Ympäristönetin avulla.

Lisää vinkkejä kiinteistön jätehuollon tehostamiseen saat Kiertotalousosaajiltamme . Osaajamme ovat erikoistuneita ratkaisemaan kiertotalouden haasteita ja auttamaan yrityksesi kohti entistä kestävämpää tulevaisuutta.

 

Tutustu L&T:n kiertotalousosaamiseen

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.