Siirry sisältöön

Vinkki

Huolehdi oikein öljyjätteestä - öljyä voi kierrättää rajattomasti

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Huolehdi oikein öljyjätteestä - öljyä voi kierrättää rajattomasti</span>

Jäteöljy, jota syntyy esimerkiksi auton öljynvaihdossa, on kierrätettävää tavaraa. Oikein käsiteltynä sitä voidaan kierrättää rajattomasti. Lisäksi luontoon joutuessaan jäteöljy voi pilata miljoonia litroja vettä. Öljyn kierrättäminen on siis paitsi ekoteko myös järkevää resurssien käyttöä.
Öljy on uusiutumaton luonnonvara, mutta sitä voidaan kierrättää lukemattomia kertoja.

– Jäteöljyn kierrättäminen on ympäristöystävällistä, koska sillä vähennetään uuden raakaöljyn tarvetta ja tällä saadaan vähennettyä öljyn tuottamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, yksikönpäällikkö Henri Liukkunen Lassila & Tikanojalta sanoo.

Voiteluaineen valmistaminen raakaöljystä tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin 700 kilogrammaa tonnia kohden. Kun voiteluainetta tuotetaan kierrätetystä jäteöljystä, ovat päästöt puolet pienemmät.

Kiertotalouden periaate

Liukkunen muistuttaa, että toimittamalla öljynvaihdossa syntyvän jäteöljyn asianmukaiseen kierrätyspisteeseen, edesauttaa kiertotalouden toteutumista.

- Monesti luullaan, että kerättävä jäteöljy menee polttoon. Todellisuudessa se toimitetaan öljyn käsittelylaitokselle ja sieltä edelleen voiteluaineteollisuudelle.

Käsittelylaitoksella jäteöljystä puhdistetaan kaikki epäpuhtaudet ja poistetaan raskasmetallit. Kierrätyksen päätuotteena syntyy perusöljyä. Sivutuotteina syntyy bitumia ja kevyttä polttoöljyä, jotka hyödynnetään muussa teollisuudessa.

Kaikkiaan yli 90 prosenttia jäteöljystä voidaan kierrättää uusiksi öljytuotteiksi. Ainoa prosessissa syntyvä jäte on öljyyn moottorissa sitoutunut vesi.

– Puhdistettua öljyä käytetään raaka-aineena uusien voiteluaineiden valmistuksessa. Näin öljy palautuu takaisin käyttöön, esimerkiksi auton moottoriin, täsmentää Liukkunen.

Valtava uhka luonnolle

Luontoon päätyessään jäteöljy on äärimmäisen haitallista.

– Yksi litra jäteöljyä voi pilata miljoona litraa vettä. Lisäksi luontoon päätyneen jäteöljyn poistaminen luonnosta ja vesistöstä on todella hankalaa, Liukkunen sanoo.

Liukkusen mukaan on valitettavasti yhä yleisempää, että kierrättämättä jäävä jäteöljy päätyy kevyen polttoöljyn korvikkeeksi pienpolttimiin.

– Vaikka käytetyn voiteluöljyn polttaminen alle viiden megawatin laitoksissa on laitonta, sitä tehdään, jotta säästetään kevyen polttoöljyn hankinnassa.

Jäteöljyn poltto aiheuttaa haitallisia raskasmetallipäästöjä, jotka päätyvät savukaasuissa ilmaan ja ovat ihmisille myrkyllisiä.

Sen lisäksi, että kierrätys on helppoa, järkevää ja ekologista, kierrätystä säätelee myös ympäristölaki.

– Jäteöljy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, joka on lainkin mukaan ohjattava asianmukaiseen käsittelypisteeseen, Liukkunen muistuttaa.

Näin kierrätät jäteöljyn:

  • Lajittele jäteöljy erilleen muista jätejakeista, jotta jäteöljy olisi mahdollisimman hyvin kierrätettävissä.
  • Voit tilata käytetylle jäteöljylle noudon valtakunnallisessa öljyjätehuollon järjestämisessä mukana olevalta yritykseltä, kuten L&T:ltä . Nouto L&T:n kautta on maksuton, kun noudettavaa jäteöljyä on vähintään 800 litraa.
  • Voit myös jättää jäteöljyn maksutta kunnan vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen, joita on yleensä esimerkiksi huoltamoiden yhteydessä ja öljyjätehuollon järjestävän yrityksen toimipaikoissa. Oman lähimmän vastaanottopisteen voi katsoa esimerkiksi osoitteesta www.kierratys.info
Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.