Siirry sisältöön

Vinkki

Vaarallisen jätteen voi kierrättää – totta vai tarua?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Vaarallisen jätteen voi kierrättää – totta vai tarua?</span>

Toimivalla kierrätyksellä on iso vaikutus yritysten vastuullisuustekemiseen, mutta moni unohtaa yhtälöstä vaaralliset jätteet. Toisin kuin luullaan, niitäkin voi kierrättää ja uusiokäyttää, kunhan jäte tunnistetaan, kerätään ja käsitellään oikein.

Vaaralliseen jätteeseen liittyy toisinaan harhaluuloja, joiden vuoksi paljon jätettä päätyy turhaan poltettavaksi. Todellisuudessa vaarallisen jätteen kategoria sisältää tuhansia jätejakeita, joita voi kierrättää ja jatkojalostaa.

L&T:llä on yksi Euroopan korkeimmista kierrätysasteista: jopa 70 prosenttia vastaanottamastamme vaarallisesta jätteestä päätyy kierrätykseen. Materiaalivirtoja voi joko kierrättää sellaisenaan, tai kierrätettävän materiaalin voi puhdistaa ja erotella vaarallisesta jätekomponentista. Pilkkomisen ja jalostuksen lopputulos on puhdas kierrätysmateriaali, joka voi jatkaa elämäänsä uudessa muodossa.

Esimerkiksi vanhasta maalipurkista saa oikein hävitettynä hyviä komponentteja kierrätykseen. Myös öljyllä saastunut vesi on mahdollista puhdistaa niin pitkälle, että sen voi palauttaa kiertoon tavallisena viemärivetenä.

Lisää vaarallisten jätteiden oikeaoppisesta keräyksestä kuulet webinaarissamme 23.8 .

Heikennätkö yrityksesi kierrätysastetta vahingossa?

Toinen väärä käsitys on, että vaarallisen jätteen polttamisen voi kompensoida kierrättämällä säntillisesti kaikkea muuta jätettä, kuten kartonkia ja lasia. Vaarallinen jäte on kuitenkin osa jätehuollon verkostoa, ja sen käsittelytapa vaikuttaa suoraan jätehuollon hiilijalanjälkeen, materiaalien hyödyntämis- ja kierrätysasteeseen sekä jätteen loppukäsittelyn ja -sijoituksen määrään.

L&T käsittelee vuosittain kymmeniä tuhansia tonneja vaarallista jätettä vaarattomaksi. Kun polttamisen ja hautaamisen sijaan stabiloimme, kierrätämme ja ohjaamme vaarallisen jätteen uusiin käyttötarkoituksiin, jalostus- ja kierrätyskelpoiset materiaalivirrat pienentävät yrityksen päästöjä ja parantavat kierrätysastetta.

Ammattilaisen kanssa voi kartoittaa jo projektien suunnitteluvaiheessa, mitä jätevirtoja valituista materiaaleista ja aineista syntyy ja miten ne voi kierrättää.

Ensisijaista on estää eri jätejakeiden sekoittuminen

Vaarallisen jätteen tuottamista, varastointia ja säilytystä koskevat tavanomaista jätettä tiukemmat säädökset. Ensisijaista on estää eri jätejakeiden sekoittuminen ja kerätä vaarallinen jäte oikein, jotta ei syntyisi tulipalon vaaraa, ympäristöriskejä tai vaaratilanteita jätteiden käsittelijöille.

Jotta vaarallisten jätteiden kierrätys ja jatkojalostus olisi helpompaa, L&T on panostanut merkittävästi jätteiden käsittelyvalmiuksiin ja menetelmäkehitykseen. Itse rakentamassamme vaarallisten jätteiden käsittelylaitoksessa esimerkiksi glykoli saa kierrätettynä uuden käyttötarkoituksen väriteollisuuden raaka-aineena.

Haluatko kuulla lisää vaarallisten jätteiden kierrätyksestä? Nappaa käytännön vinkit webinaaristamme 23.8.

Vaarallisen jätteen kierrätykseen keskittyvässä webinaarissamme kuulet muun muassa:

  • Miten uudet säädökset vaikuttavat aiemmin vaarattomien jätteiden varastointi- ja kierrätysvelvoitteisiin?
  • Kuinka vaarallista jätettä voi kierrättää, ja mitä sen lajittelussa on huomioitava?
  • Millaisia vaarallisen jätteen käsittelyvalmiuksia L&T:llä on?

Hyppää tiekartoista käytännön kestävyystekoihin – ilmoittaudu webinaariimme tästä!

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.