Siirry sisältöön

Vinkki

Jäteöljyn paikka on kierrätyksessä

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Jäteöljyn paikka on kierrätyksessä</span>

Käytettyä voiteluöljyä voidaan kierrättää helposti öljyn raaka-aineeksi. L&T kerää jäteöljyjä, mutta käyttää myös siitä jalostettuja tuotteita omissa ajoneuvoissaan ja laitteissaan.

 

Jäteöljyjä syntyy autokorjaamoilla autojen öljynvaihdossa, mutta samoin myös kaikista polttomoottorilla käyvistä laitteista: mopoista, mönkijöistä, ruohonleikkureista, perämoottoreista ja kuorma-autoista. Kaikki jäteöljy on kierrätettävää ja oikein käsiteltynä sitä voidaan kierrättää lähes rajattomasti.

L&T kerää vuosittain autokorjaamoilta, teollisuudesta ja yrityksiltä tuhansia tonneja jäteöljyjä ja toimittaa ne kierrätykseen puhdistettavaksi uutta käyttöä varten öljyteollisuuden raaka-aineena.

– Käytämme myös omassa kalustossamme kierrätettyä voiteluöljyä. Se säästää luontoa ja toteutamme näin kiertotaloutta käytännössä omassakin toiminnassamme. Haluamme olla suunnannäyttäjä, sanoo kehityspäällikkö Jouni Övermark L&T:ltä.

Kierrätettyä öljyä on testattu menestyksekkäästi L&T:n raskaissa ajoneuvoissa ja työkoneissa.

– Ensimmäinen, 26 000 litran erä on todettu hyvin toimivaksi. Käyttöä ollaan laajentamassa raskaassa kalustossa sekä myöhemmin muuallekin yhtiön ajoneuvoihin.

Kierrätys vähentää päästöjä

Kaikkiaan L&T:n käytössä on noin 900 raskasta ajoneuvoa sekä toista tuhatta työkonetta ja laitetta. Lisäksi on noin tuhat erilaista puristinta ja paalainta, joiden hydrauliikkaöljynä voidaan niin ikään hyödyntää kierrätettyä öljyä.

– Kierrätysöljyn ansiosta säästämme ison määrän, noin 83 prosenttia neitseellistä öljyä. Tämä tarkoittaa myös vähemmän hiilidioksidipäästöjä, sillä kierrätetyn öljyn jalostus tuottaa vähemmän hiilidioksidia kuin neitseellisen öljyn jalostus.

Kierrätetty öljy on kaiken lisäksi merkittävästi edullisempaa kuin neitseellinen öljy.

– Tässäkin pätee se, että toisen jäte on toisen raaka-aine. Monissa öljytuotteissa Euroopassa käytetään kierrätettyä öljyä merkittäviäkin määriä, Övermark sanoo.

Jäteöljyn käsittelyä säätelee laki

Sen lisäksi, että kierrätys on järkevää ja ekologista, sitä säätelee myös ympäristölaki. Jäteöljy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja se on ohjattava asianmukaiseen käsittelypisteeseen. Öljyn paikka ei ole ikinä luonnossa, sillä jo litra jäteöljyä voi pilata miljoonia litroja vettä.

Öljynkierrätyksessä on tärkeää, että kierrätyspisteissä öljyt ja nesteet laitetaan oikeisiin, niille kuuluviin paikkoihin.

– Öljyjen keräysastioihin ei saa laittaa esimerkiksi jäähdytinnesteitä, koska niiden sisältämä vesi saattaa pilata isonkin öljyerän, Övermark muistuttaa.

Näin kierrätät jäteöljyn

  • Lajittele jäteöljy erilleen muista jätejakeista, jotta se on mahdollisimman hyvin kierrätettävissä.
  • Voit tilata jäteöljylle noudon valtakunnallisessa öljyjätehuollon järjestämisessä mukana olevalta yritykseltä, kuten L&T:ltä. Tee tilaukset numerosta 010 636 7000 tai tee tilaus verkkosivujemme kautta. Nouto L&T:n kautta on maksuton, kun noudettavaa jäteöljyä on vähintään 800 litraa.
  • Voit myös jättää jäteöljyn maksutta kunnan vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen, joita on esimerkiksi huoltamoiden yhteydessä ja öljyjätehuollon järjestävän yrityksen toimipaikoissa.
  • Oman lähimmän vastaanottopisteen voi katsoa esimerkiksi osoitteesta www.kierratys.info

 

Lue lisää jäteöljyn kierrätyksestä

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.