Siirry sisältöön

Vinkki

Säkki, paalain vai puristin – miten kaupassa lajitellaan muovia?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Säkki, paalain vai puristin – miten kaupassa lajitellaan muovia?</span>

Muovin uudelleen hyödyntämiseen ja kierrättämiseen tarvitaan oikeat välineet. Kaupoissa ja kauppakeskuksissa kuormien purussa syntyvä kalvomuovi lajitellaan yleensä säkkeihin, jotka voi heittää sellaisenaan jätepaalaimeen.

Petri Salermo ennusti Lassikossa , miten muovin kierrättäminen tulee kehittymään kaupan alalla tulevien vuosien aikana. Yksi ennustuksista koski syntypaikkalajittelua: koska lajiteltu jäte tulee edullisemmaksi kuin lajittelematon, erilliskeräysten määrä tulee todennäköisesti kasvamaan lähitulevaisuudessa.

Mitä keräysvälineitä muovin lajitteluun tarvitaan?

Lajittelu ei tietenkään onnistu ilman oikeita keräysvälineitä. Muovin kohdalla tyypillisin yhdistelmä keräilyvälineitä on säkki ja paalain:

  • Säkin etuna on keveys ja liikuteltavuus: sen voi helposti sijoittaa telineessään sinne, missä muovijätettä syntyy. Täysi säkki vie kuitenkin tilaa, eikä yksi säkki yleensä riitä kaiken muovin varastoimiseen. Siksi sen rinnalle tarvitaan paalain tai puristin.
  • Paalain litistää säkin sisältöineen pienempään kasaan. Yhteen paaliin mahtuu useampi säkillinen muovia, joten tilansäästö on merkittävä. Paalain itsessään on sen verran pienikokoinen, että sen voi sijoittaa sisätiloihin.
  • Vaihtoehto paalaimelle on kaksilokeropuristin . Se kannattaa hankkia silloin, kun kaupassa syntyy huomattavan suuri määrä pakkausmuovia ja vaikkapa pahvia. Kaksilokeropuristimessa on nimensä mukaisesti kaksi lokeroa, joihin voidaan lajitella kahta eri jätejaetta. Kooltaan puristin on sen verran suuri, että se on lähes aina sijoitettava ulkotiloihin.

Kaupoissa olisi erityisen tärkeää, että muovi lajitellaan jo pakkauksia purettaessa. Helpoiten se onnistuu kun säkkitelineen sijoittaa aivan pakkausten purkupaikan viereen. Näin muovijae säilyy mahdollisimman puhtaana, jolloin se myös soveltuu uudelleen hyödynnettäväksi.

Ohjetarrat ja koulutus auttavat lajittelemaan oikein

Keräysvälineiden lisäksi myös ohjetarrojen ja työntekijöiden koulutuksen on oltava kunnossa. Muovi on lajiteltava laaduittain, jotta se soveltuu kierrätykseen, joten kaikkien on tiedettävä mihin keräysvälineeseen mikäkin muovilaatu kuuluu.

Keräysvälineisiin liimattavilla ohjetarroilla pääsee jo pitkälle, mutta jos tavoitteena on motivoida työntekijöitä lajittelemaan ja pureutua vielä syvemmälle aiheeseen, kannattaa harkita verkkokoulutuksia .

Esimerkiksi L&T:n verkkokoulutukset opettavat henkilöstöä tehokkaaseen lajitteluun käytännön vinkkien ja harjoitusten avulla. Lisäksi koulutuksessa keskitytään suurempaan kuvaan: miksi lajittelu ylipäätään kannattaa? Parhaimmillaan koulutukseen osallistuminen näkyy konkreettisesti kierrätysasteessa.

Kustannuksissa kannattaa huomioida myös työaika

Kierrätyksen kokonaiskustannuksia laskettaessa kannattaa ottaa huomioon:

  • keräysvälineiden kustannukset
  • jätelaatujen kustannukset (puhdas muovijäte on edullisempaa kuin energiajäte)
  • tilansäästö (jätejakeiden varastointiin tarvittava lisätila maksaa)
  • siisteys ja turvallisuus (tapaturmat aiheuttavat monia välillisiä kustannuksia)
  • työaika (jos lajittelua ei tehdä syntypaikalla, siihen kuluu enemmän aikaa)

Kustannustehokkain yhdistelmä keräysvälineitä riippuu aina syntyvien jätejakeiden määrästä ja laadusta – sama ratkaisu ei sovi kaikille. Apua keräysvälineiden valintaan kannattaakin kysellä kierrätysalan yritykseltä.

Tärkeintä on kuitenkin tehdä lajittelusta niin helppoa ja turvallista, ettei kaiken heittäminen energiajätteeseen tunnu liian houkuttelevalta vaihtoehdolta. Mikään keräysväline ei tuo omistajalleen säästöjä, jos sitä ei käytetä.

Tutustu tästä paalaimiin ja puristimiin!

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.