Siirry sisältöön

Vinkki

Miten vaaralliset jätteet kierrätetään? L&T:llä on useita tapoja

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Miten vaaralliset jätteet kierrätetään? L&T:llä on useita tapoja</span>

Vaaralliset jätteet (entiseltä nimeltään ongelmajätteet) poltetaan usein, vaikka kierrättäminen on taloudellisesti kannattavampi ja ympäristön kannalta parempi ratkaisu. L&T etsii jatkuvasti uusia tapoja kierrättää ja hyötykäyttää vaarallisia jätteitä.

Vaarallisia jätteitä voidaan hyödyntää monella tavalla. Tästä huolimatta iso osa vaarallisista jätteistä tuhotaan polttamalla tai loppusijoitetaan vaarallisille jätteille tarkoitetulle kaatopaikalle. L&T:n vahvuus vaarallisten jätteiden käsittelyssä on laaja ratkaisujen kirjo, jonka avulla iso osa yhtiön keräämästä vaarallisesta jätteestä päätyy hyötykäyttöön.

”Pääsääntöisesti lähdetään siitä, että vaaralliset jätteet kierrätetään. Pyrimme jatkuvasti etsimään uusia tapoja kierrättää tai hyötykäyttää niitä”, myyntipäällikkö Jakke Hartikainen kertoo.

Hyödylliset materiaalit talteen

Vaarallisten jätteiden hyötykäyttöön on monta tapaa. Paras ratkaisu on jos vaaralliset jätteet voidaan kierrättää materiaaleina.

”Jos vaaralliset jätteet on mahdollista kierrättää materiaaleina, näin toimitaan”, Hartikainen kertoo.

Tällöin jätteistä kerätään ne materiaalit, jotka on mahdollista ottaa uudestaan käyttöön. Näin toimitaan muun muassa loisteputkien, lyijyakkujen, paristojen sekä sähkö- ja elektroniikkaromun kanssa. Esimerkiksi loisteputkista otetaan talteen alumiini ja lasi, lyijyakuista lyijy.

Jos materiaalina kierrättäminen ei onnistu, on myös muita vaihtoehtoja.

”Liottimista, öljyjätteistä ja kiinteistä maalijätteistä voidaan valmistaa kierrätyspolttoainetta”, Hartikainen kertoo.

Kun vaarallisista jätteistä valmistetaan kierrätyspolttoainetta, kyse on eri asiasta kuin jätteiden hävittämisestä polttamalla. Kierrätyspolttoaineena vaaralliset jätteet tuottavat energiaa.

Vaarallisista jätteistä iso joukko on erilaisia happoja ja emäksiä. Vuonna 2015 näitä vaarallisia jätteitä kertyi Tilastokeskuksen mukaan 94 284 tonnia.

”Osan näistä aineista voimme käyttää muiden vaarallisten jätteiden käsittelyssä. Happamalla ainekselle neutraloimme emäksisiä ja päinvastoin”, Hartikainen kertoo.

 

 

Pyydä tarjous vaarallisten jätteiden kierrätyspalveluista

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.