Siirry sisältöön

Vinkki

Muovi murskautuu uudeksi raaka-aineeksi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Muovi murskautuu uudeksi raaka-aineeksi</span>

Merikarvialla L&T:n Muoviportti murskaa, sulattaa ja granuloi muovijätettä. Lopputuloksena saadaan neitseellisen raaka-aineen veroista, mutta edullisempaa muovia.

Muoviportin varastoissa odottaa käsittelyyn pääsyä lavatolkulla lääketeollisuuden ja kauppaketjujen pakkausmateriaaleja sekä muoviputkia ja ämpäreitä. Muovi kiertää Merikarvialla 24/7, viidessä vuorossa, viidellä linjalla. Työntekijöitä laitoksella on liki 30.

”Laitoksemme on erikoistunut muovien käsittelyyn ja jalostamiseen. Palvelemme asiakkaita koko Suomessa. He voivat kierrättää muovin omiin tarpeisiinsa, jolloin emme missään vaiheessa omista muovia, vaan tarjoamme yksilöidyn palvelun asiakkaan tarpeiden mukaan”, L&T Muoviportin tuotantopäällikkö Mikko Mäenpää kertoo.

”Toinen vaihtoehto on myydä meille muovijakeet, jotka me käsittelemme muoviteollisuuden uusioraaka-aineeksi muun muassa granuloimalla. Granulaatti on raemaista muovia, eli se on samassa muodossa kuin uusi muoviraaka-aine ja sopii siksi samoihin tuotantolaitteisiin.”

muoviportti-mikko-maenpaa

L&T:llä on muovinkierrätysyksiköt myös Petäjävedellä ja Porissa, mutta Merikarvia on yksiköistä suurin.

Kierrätysprosessi alkaa materiaalin puhdistuksella, lajittelulla ja murskauksella. Syntynyt rouhe syötetään hihnalle, jossa metallinpaljastin kertoo, jos joukkoon on eksynyt metallia.

"Suurimman osan Suomessa käytettävistä muoveista voi kierrättää. Poikkeuksena ovat kertamuovit, joita ei ole tarkoitettu uudelleen muovattavaksi."

Terillä varustettu mylly silppuaa muovin, ja ekstruuderi vie esilämmitetyn muovimassan sihtien ja kaasunpoiston läpi. Homogenisointivyöhykkeen kautta tasainen massa jatkaa linjan loppupäähän, missä sula muovimassa granuloidaan rakeiksi, jäähdytetään, kuivataan ja pakataan suursäkkeihin.

Suomessa on noin 600 muovialan yritystä, joten kysyntää kierrätysmuoville on. Muoviportti myy kierrättämäänsä muovia sadoilla eri nimikkeillä. Kierrätysmuovia käytetään muun muassa kalvo-, ruiskupuristus- ja putkiteollisuudessa. Asiakaskuntaan kuuluu periaatteessa koko Suomen muovituotanto.

Vuosittain L&T kierrättää uusiokäyttöön tuhansia tonneja muoveja. Osa granuloidaan ja osa kierrätetään muissa muodoissa, kuten murskeena.

muoviportti-mairo-kaju

”Emme voi tilata raaka-ainetta, kuten muovituotteita valmistavat yritykset, vaan ostamme tarjonnan mukaan. Laajasta asiakaskunnastamme johtuen kierrätykseen sopivia muoveja on kuitenkin hyvin saatavilla. Kysyntä kierrätysmuoville Suomessa ja Euroopassa vaihtelee suuresti esimerkiksi uuden raaka-aineen hinnasta riippuen.”

Kolmanneksen uutta halvempaa

Vaikka ekologisuus on yhä tärkeämpi syy kierrätykseen, myös hinta houkuttelee. Kierrätysmuovi on selvästi halvempaa kuin neitseellinen raaka-aine. Uutta ja kierrätettyä muovia voi myös sekoittaa.

”Jopa priima-tuotteemme ovat kolmanneksen halvempia kuin uusi raaka-aine. Priimaksi voi kutsua kierrätettyjä muoveja, joista tiedämme tarkkaan, miten niitä on käsitelty tai lisäaineistettu”, Mäenpää sanoo.

Hän painottaa lajittelun merkitystä.

”Parhaaseen kierrätystuotteeseen päästään, kun asiakas lajittelee ja merkitsee muovijakeensa tarkkaan sen syntypaikassa.”

 

 

Tilaa blogi

 

 

Teksti: Päivi Brink
Kuvat: Suvi Elo

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.