Siirry sisältöön

Vinkki

Muovinaattori käynnisti kierrätyksen uuden aikakauden

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Muovinaattori käynnisti kierrätyksen uuden aikakauden</span>

Yli sadan hengen kutsuvierasjoukko todisti L&T:n uuden muovinkäsittelylinjaston vihkimistä Merikarvialla. Avajaisissa nousivat esille Suomen mahdollisuudet kiertotalouden suunnannäyttäjänä.

L&T:n muovinkäsittelylaitoksen uusi linjasto, Muovinaattori, tuplaa Merikarvian laitoksen kapasiteetin, ja se nielee vuodessa jopa 20 000 tonnia muovia. Keskeinen osa 5.9. avattua uutuutta on pesulinjasto, jonka ansiosta teollisuuden likaiset kalvomuovit ja pakkaukset saadaan kiertoon aiempaa paremmin.

Laitoksen tuottamalla uusioraaka-aineella säästetään vuodessa 400 000 tynnyriä neitseellisen muovin raaka-aineeksi tarvittavaa öljyä.

”Se tarkoittaa yli 40 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä, joka puolestaan vastaa yli 4 000 suomalaisen vuosittaisia päästöjä. Laitoksemme mahdollistaa, että muovia voidaan kierrättää tehokkaasti kotimaisen teollisuuden raaka-aineeksi”, sanoi L&T:n toimitusjohtaja Eero Hautaniemi.

”Tämä on ilon päivä Suomen muovinkierrätykselle”, lausui puolestaan ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka .

”Muovin keräykseen on herätty tosissaan. Se on myös pakko, koska kohta merissä on enemmän muovia kuin kalaa ”, Pokka havainnollisti tulevia uhkakuvia.

Pokka muistutti, että vuonna 2025 EU-tasolla muovin kierrätystavoite on 50 % ja muovituotannossa on tarkoitus käyttää uusiomateriaalia 10 miljoonaa tonnia.

L&T:n toimialajohtaja Petri Salermo puolusti muovia: se on tärkeä materiaali, jolla on paljon hyviä käyttökohteita.

”Muovi demonisoidaan suotta. Itse muovi ei ole ongelma, vaan ongelma on roskaaminen ja ihmisten välinpitämätön käytös. Muutos ei ole kiinni teknologiasta, vaan asenteesta.”

Salermo uskoi, että Suomella on hyvät mahdollisuudet nousta muoviosaamisen kärkioppilaaksi.

”Suomesta voidaan tehdä kiertotalousmaa, josta muu Eurooppa ottaa mallia. Itse tulin alalle vuonna 1992. Silloin näissä astioissa oli jätettä, nykyään niissä on raaka-ainetta”, Salermo kuvasi kierrätysajattelun muutosta taputellessaan avajaislavalla olleita keräysastioita.

Salermo ja Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä uskoivat molemmat, että teollisuudella on kova halu käyttää uusiomuovia.

”Varsinkin hyvästä uusiomuovista on pula, ja nyt tilanne näyttää paremmalta kuin ikinä”, sanoi Kärhä ja onnitteli L&T:tä merkittävän askeleen ottamisesta.

”Näitä laitoksia tarvitaan koko ajan lisää, ja on hienoa, että sellainen saatiin Suomeen.”

L&T:n johtajisto painotti, että vaikka teknologia on modernia, sitä käyttämään tarvitaan edelleen osaavaa henkilökuntaa.

”Olen todella ylpeä uudesta laitoksesta sekä porukasta, joka on tehnyt tämän mahdolliseksi”, Salermo kiitteli L&T:läisiä.

”Tämä on tiimityötä. Tarvitaan lajittelua ja opastusta syntypaikalla, muovin keräystä, prosessointia ja toimittamista teollisuudelle. Kaikkiin vaiheiseen tarvitaan meidän ihmisiä”, sanoi toimitusjohtaja Hautaniemi.

Merikarvian, tai hetkellisesti nimensä Muovikarviaksi muuttaneen kunnan tervehdyksen avajaisiin toi kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival.

”Ehkä jossain vaiheessa tulee vielä aika, että kierrätysmateriaalista maksetaan enemmän kuin neitseellisistä materiaaleista”, hän povasi avajaisyleisön edessä.

Puolitaival mainitsi, että muovista saadaan lukemattomia ihmisiä hyödyttäviä ja kestäviä tuotteita.

”Itse ostin hiljattain kalastuskajakin. Sen avulla pääsen nauttimaan puhtaasta merestä.”

 

Lähde mukaan Muovimuuviin!

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.