Siirry sisältöön

Vinkki

Miten vaaralliset jätteet pitää säilyttää yrityksessä?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Miten vaaralliset jätteet pitää säilyttää yrityksessä?</span>

Vaarallisten jätteiden oikeaoppinen varastointi ja kuljetus ovat vaativimpia kierrätykseen liittyviä töitä. Laiminlyömällä vaarallisen jätteen säilytyksen ja kierrätyksen, työnantajat voivat altistua ympäristörikkomuksia tai työntekijöiden vaarantamista koskeville seuraamuksille. Tarkkuus vaarallisen jätteen käsittelyssä onkin valttia.

Oikeaoppisella ja huolellisella käsittelyllä vaarallisistakin jätteistä saadaan kuitenkin arvokasta kierrätysmateriaalia ja jätteen aiheuttama uhka luonnolle, henkilöille ja omaisudelle voidaan mitätöidä.

Vaarallisten jätteiden turvallinen säilöminen

”Paras lähtötilanne vaarallisen jätteen kierrätykselle on niiden oikea lajittelu sekä turvallinen varastointi”, ohjeistaa L&T:n teollisuuspalveluiden myyntipäällikkö Vesa Pölkki.

Tiivispohjainen tila, josta mahdolliset vuodot eivät pääse leviämään, hyvin ilmastoituna ja lämpötilan nousuilta ja laskuilta suojattuna on hieno lähtökohta vaarallisen jätteen varastoinnille. Jätteet tulisi suojata myös toisiltaan, koska aineiden sekoittuminen toisiinsa voi aiheuttaa mm. kaasuuntumisen ja tulipalojen kaltaisia vaaratilanteita.

"Jopa pari sadeveden pisaraa väärässä vaarallisen jätteen astiassa voi aiheuttaa reaktion”, korostaa Pölkki.

L&T vuokraa vaarallisille jätteille suunniteltuja kontteja jätteen turvallista väliaikaissäilytystä varten. Esimerkiksi konttien nestesuojaus valuma-altailla estää vaarallisen jätteen vuodot ympäristöön ja oikeita vuokrasäiliöitä sekä kontteja yhdistelemällä jätteet voidaan säilyttää oikeaoppisesti toisistaan erillään. Mitään vaarallista jätettä ei kuitenkaan saa säilyttää kiinteistöllä pitkiä aikoja.

”Vaarallisten jätteiden koostumus saattaa muuttua ajan myötä ja esimerkiksi nestemäisestä jätteestä tulee kiinteää. Nämä prosessit voivat tehdä vaarallisesta jätteestä entistä herkempiä vaarallisille reaktioille”, Pölkki varoittaa.

Kuljetus tulee jättää ammattilaisille

Vaarallinen jäte tulisikin kuljettaa kierrätykseen mahdollisimman ripeästi. Nestemäiset vaaralliset jätteet, kuten öljyt ja muut voiteluaineet voidaan L&T:n toimesta poistattaa imunoutona suoraan tankeista, putkista tai astioista.

Muut vaaralliset jätteet, kuten akut, kaasupullot, torjunta-aineet ja myrkyt L&T noutaa suoraan niiden väliaikaissäilytyspaikoista. Vaarallista jätettä keräävät, käsittelevät ja kuljettavat työntekijät ovat erityiskoulutettuja ja heillä on käytössään laaja kirjo vaadittavia erityislupia ja ADR-hyväksyttyä erityiskalustoa.

”Käytännössä noudamme ja kuljetamme kaiken vaarallisen jätteen paitsi räjähteet ”, Pölkki kuvailee.

Kuljetuksen jälkeen L&T käsittelee vaaralliset jätteet ja kierrättää niistä hyödynnettävät osat ja aineet. Esimerkiksi jäteöljystä saadaan öljytuotteita teollisuuden käyttöön ja akkujen osia pystytään hyödyntämään uusien akkujen valmistuksessa. Oikein säilöttynä ja kuljetettuna, vaarallisesta jätteestä saadaan näin vaaratonta raaka-ainetta.

Lue täältä lisää L&T:n vaarallisen jätteen kierrätyspalveluista.

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.