Siirry sisältöön
Yhteisellä-astialla-turvallista-jätehuoltoa-Lassila-Tikanoja-kesäsesonki-1

Yhteisellä astialla – turvallista jätehuoltoa

On kaikkien etu, että yhteiskunnalle tärkeä jätehuolto pyörii sujuvasti ympäri vuoden. Jätehuollon ja oman jätepisteen turvallisuuteen voi jokainen vaikuttaa pienillä teoilla. Tavoitteenamme on aina nolla tapaturmaa - kelissä kuin kelissä.

 

 

Sekajäte koti - 4x3 - Lajitteluohjeet

Sujuvaa lajittelua myös kevät- ja kesäkaudella

Myös kesäisellä kelillä on tärkeää varmistaa, että jätepiste on turvallinen kaikille sen käyttäjille. Hoidetulla jätepisteellä on miellyttävä poiketa, ja jätteiden lajittelu ja kierrätys sujuu kätevästi.

Turvallinen ja siisti jätepiste on ihan kaikkien etu. Jokaisen pienen teon avulla vähennetään tapaturmia jätepisteellä.

Jätepisteellä huomioitavaa kevät- ja kesäkaudella

  • Lakaise jätepiste ja sen ympäristö puhtaaksi esimerkiksi kuivista lehdistä, oksista ja turhasta hiekoitushiekasta
  • Vie varastoon jätepisteelle talven aikana kertyneet ylimääräiset tavarat, esimerkiksi lumikolat ja -lapiot. Näin kukaan ei loukkaa itseään niihin.
  • Kosteaksi jäänyt biojäte alkaa haista nopeasti lämpimällä kelillä. Hyvä keino biojätteen kuivattamiseen on laittaa biojätepussin pohjalle pari palaa sanomalehtipaperia tai kananmunakennoa. Pakkaa huolellisesti etenkin eläinperäiset jätteet, esimerkiksi kalanperkeet.
  • Tarkista jäteastioiden kunto: onko astia ehjä, pyörivätkö pyörät hyvin ja sulkeutuuko kansi kunnolla? Korjaa astia tarvittaessa tai tilaa kokonaan uusi astia.
  • Varmista että jäteastioiden tyhjennysrytmit ovat kohdillaan. Näin jätepisteelle ei kerry irtoroskia, astioiden kannet pysyvät kiinni ja jätteet pysyvät siististi astian sisäpuolella.

Lajittelethan akut ja paristot oikein?

Irrotettavia akkuja on nykyään monissa sähkölaitteissa. Käyttöikänsä päähän tullut akullinen sähkölaite, esimerkiksi matkapuhelin, kamera, sähkötupakka, akkuporakone tai kannettava tietokone, on aina vaarallista jätettä.

  • Akulliset laitteet ja pienkoneet tulee aina kierrättää asianmukaisesti vaarallisena jätteenä. Tavanomaisen jätteen sekaan joutuessaan akku voi aiheuttaa räjähdyksen tai tulipalon pakkaavan jäteauton säiliössä, kun jätettä puristetaan kasaan. Tulipalon vaara on yhtä lailla myös kierrätyslaitoksella, kun jätettä käsitellään mekaanisesti.
  • Pidä käytetyt akut ja paristot erillään ja palauta ne viipymättä ja navat teipattuina vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Paristojen navat on suositeltavaa suojata teipillä oikosulkujen varalta jo kotona säilyttämisen aikana. Vääntynyt, pullistunut tai muuten vahingoittunut akku tulee laittaa muovipussiin tai antaa erikseen kierrätyspisteen henkilökunnalle.

Lajittelemalla akut ja paristot oikein vähennät omalta osaltasi vaaratilanteen riskiä jäteastiassa, jäteauton säiliössä tai kierrätyslaitoksella.

Väärin lajitellut akut ja paristot aiheuttavat vaaratilanteita

Akut ja paristot aiheuttavat jätehuollossa helposti vaaratilanteen

L&T:n kierrätyslaitoksilla väärin lajitellut akut ja paristot tavanomaisen jätteen joukossa aiheuttavat jopa päivittäin vaaratilanteita, räjähdyksiä ja tulipaloja. Vaaratilanteet voi estää ainoastaan lajittelemalla akut ja paristot syntypaikalla asianmukaisesti erikseen – ei ikinä muun jätteen joukkoon.

Katso blogista havainnollinen valvontakameravideo, kun akku energiajakeen joukossa aiheuttaa vaaratilanteen L&T:n Turun kierrätyslaitoksella.

Merikarvian muovinkierrätyslaitos nappasi palkinnon työstä työturvallisuuden eteen

Merikarvian muovinkierrätyslaitos nappasi palkinnon työstä työturvallisuuden eteen

Merikarvian muovinkierrätyslaitos voitti L&T:llä vuosittain jaettavan Vuoden turvallisuusteko -palkinnon vuonna 2024 jätehuollon ja laitosten osalta. Vuoden 2024 aikana Merikarvian laitos piti turvallisuusrankingin ykkössijaa hallussaan jopa 9 kuukauden ajan.

Millaisia ajatuksia Merikarvian työnjohtajilla Jarno Vihervuorella ja Antti Kriikkulalla on työturvallisuudesta?

Lue lisää työturvallisuudesta L&T:llä

Kuski nojaa autoon - 4x3 - Jätehuolto ja kierrätys