Yhteisellä astialla – turvallista jätehuoltoa
On kaikkien etu, että yhteiskunnalle tärkeä jätehuolto pyörii sujuvasti ympäri vuoden. Jätehuollon ja oman jätepisteen turvallisuuteen voi jokainen vaikuttaa pienillä teoilla. Tavoitteenamme on aina nolla tapaturmaa - kelissä kuin kelissä.
Kulkuväylä auki. Hiekkaa polulla. Valot päällä ja lukot sulana.
Suomen talvi, se on mitä on. Säätiloille ei mitään mahdeta, mutta on pienistä teoista kiinni, että jätehuolto sujuu turvallisesti kelissä kuin kelissä. Jokaisen pienen teon avulla vähennetään tapaturmia jätepisteellä.
Turvallinen jätepiste on ihan kaikkien etu. Sään mukaisesti hoidettu jätepiste on turvallinen kaikille sen käyttäjille. Lähdetään siis siitä, ettei tänä talvena kukaan liukastele tai pimeässä kompuroi jätepisteellä.
Syys- ja talvikauden tapaturmista moni voidaan välttää pienillä teoilla:
- Varmista että jätepisteellä on valoa, jotta vältytään hämärän aiheuttamilta kompuroinneilta ja vaaratilanteilta
- Pidä jäteastioiden kannet kiinni, niin astioihin ei eksy kutsumattomia vieraita, kuten lintuja, rottia tai muita tuhoeläimiä
- Kun portit pidetään kunnossa ja lukot sulana, ne saadaan helposti auki ja tyhjennys onnistuu ilman turhia katkoja
- Puhdista jäteastian kansi vedestä ja rännästä, niin kansi ei jäädy kiinni kelin liikkuessa nollan molemmin puolin
- Jätepisteen ja kulkuväylien huolellinen hiekoittaminen ensimmäisistä pakkasista lähtien vähentää liukastumisia
- Kolaa lumet, jotta jäteauto pääsee jätepisteen lähelle. Huomaa että reitin tulee myös olla riittävän leveältä aurattu, jotta kulkeminen sujuu myös ison jäteastian kanssa.
- Laitathan biojätteeseen mahdollisimman kuivaa jätettä, niin vältetään jätteiden jäätyminen astiaan kiinni.
Tiesitkö tämän jätekuljettajan varusteista?
L&T:n jäteautonkuljettajan tunnistaa L&T-logolla varustetusta takista, mutta mitä muuta kuljettajan suojavarustukseen kuuluu? Entä millaisia varusteita tarvitaan työssä nimenomaan talvikeleillä?
Työturvallisuus on L&T:llä kaikkien asia – ja jokapäiväistä jatkuvaa työtä
L&T:n jätehuolto- ja kierrätyspalveluissa on tehty pitkälti toistakymmentä vuotta määrätietoista työtä henkilöstön työturvallisuuden eteen. Tavoitteena on aina nolla työtapaturmaa – joka ikinen päivä, kelissä kuin kelissä.
Lajittelethan akut ja paristot oikein?
Irrotettavia akkuja on nykyään monissa sähkölaitteissa. Käyttöikänsä päähän tullut akullinen sähkölaite, esimerkiksi matkapuhelin, kamera, sähkötupakka, akkuporakone tai kannettava tietokone, on aina vaarallista jätettä.
Akulliset laitteet ja pienkoneet tulee aina tulee aina kierrättää asianmukaisesti vaarallisena jätteenä. Tavanomaisen jätteen sekaan joutuessaan akku voi aiheuttaa räjähdyksen tai tulipalon.
Pidä käytetyt akut ja paristot erillään ja palauta ne viipymättä ja navat teipattuina vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Paristojen navat on suositeltavaa suojata teipillä oikosulkujen varalta jo kotona säilyttämisen aikana. Vääntynyt, pullistunut tai muuten vahingoittunut akku tulee laittaa muovipussiin tai antaa erikseen kierrätyspisteen henkilökunnalle.
Lajittelemalla akut ja paristot oikein vähennät omalta osaltasi vaaratilanteen riskiä jäteastiassa, jäteauton säiliössä tai kierrätyslaitoksella.
Akut ja paristot aiheuttavat jätehuollossa helposti vaaratilanteen
L&T:n kierrätyslaitoksilla väärin lajitellut akut ja paristot tavanomaisen jätteen joukossa aiheuttavat jopa päivittäin vaaratilanteita, räjähdyksiä ja tulipaloja. Vaaratilanteet voi estää ainoastaan lajittelemalla akut ja paristot syntypaikalla asianmukaisesti erikseen – ei ikinä muun jätteen joukkoon.
Katso blogista havainnollinen valvontakameravideo, kun akku energiajakeen joukossa aiheuttaa vaaratilanteen L&T:n Turun kierrätyslaitoksella.