Siirry sisältöön

Referenssi

Tokmanni nostaa kierrätysastetta ja pienentää jätekustannuksia

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Tokmanni nostaa kierrätysastetta ja pienentää jätekustannuksia</span>

Vuonna 2017 Tokmanni avasi 14 uutta myymälää ympäri Suomen. Se tarkoitti samalla yrityksen jätemäärien kasvua. Yhteistyö Lassila & Tikanojan Ympäristöpalvelujen kanssa aloitettiin vuoden alussa, minkä seurauksena Tokmannin kierrätysaste nousi yli kymmenen prosenttiyksikköä.

L&T ja Tokmanni suunnittelivat yhteistyössä ympäristöhuollon kokonaisuuden, jonka ansiosta yrityksen kierrätysastetta parannettiin kokonaisjätemäärien kasvusta huolimatta. Kun vuonna 2016 Tokmannin kierrätysaste oli 51,73 prosenttia, se nousi vuodessa 62,13 prosenttiin.


“Yli kymmenen prosenttiyksikön nousu yhdessä vuodessa on loistava saavutus. Se paitsi karsi hiilidioksidipäästöjämme, myös pienensi jätekulujamme”, kertoo Tokmannin turvallisuus- ja kiinteistöosaston päällikkö Seppo Tokola .

Sekajätteen määrää karsittiin tehostamalla lajittelua

Tokmannilla tarkennettiin lajittelua kokonaisvaltaisesti. Kierrätettäviin jakeisiin lisättiin metalli, lasi, muovi sekä pakattu bio. Lisäksi L&T lanseerasi myymäläkierroksia, joissa uudistuksia käytiin läpi tokmannilaisten kanssa.

Esimerkiksi muovin lisääminen lajiteltaviin jakeisiin pienensi Tokmannin sekajätteen ja energiajakeen määriä, mikä vähensi jätekustannuksia. Myös vanhojen kierrätysmateriaalien käsittelyä tehostettiin – ja jopa puolet myymälöistä tulleesta kokonaisjätemäärästä oli pahvia.

“L&T on loistava kumppani, koska pienilläkin paikkakunnilla on resurssit kerätä kaikki materiaalit sekä tarjota toimiva kalusto ja hyvät alihankkijat”, sanoo Tokola.

tokmanni_1280_490_kansikuva

L&T:läisten käsien kautta kulki yli puoli miljoonaa kuormalavaa

Tokmannin Mäntsälän logistiikkakeskuksessa on neljä L&T:n työntekijää, jotka vastaavat koko logistiikkakeskuksen jätehuollosta ja kierrätyksestä. Sieltä käsin johdetaan myös kuormalavatoimintaa, jossa yli puoli miljoonaa lavaa kierrätettiin, korjattiin ja toimitettiin uudelleenkäyttöön.

“Yksi kuormalava painaa noin 15 kiloa. Siitä voi laskea, että puuta pyörii kiertotaloudessa toiminnan ansiosta yli 7 miljoona kiloa.”

Hyvä tekemisen meininki yhteistyössä edistää myös Tokmannin vastuullisuutta.

Tokmanni haluaa kantaa vastuun ympäristöstään ja kehittää toimintaansa jatkuvasti kestävämpään suuntaan, esimerkiksi muutama myymälöistä toimii osittain aurinkoenergialla.

“Mitä paremmin olemme kiertotaloudessa mukana, sitä pienemmät ovat kustannuksemme – varsinkin, kun tulevaisuudessa erilaiset ympäristömaksut tulevat nousemaan. Haluamme näyttää konkreettisilla teoilla, että me olemme vastuullisesti toimiva yritys.”

Kiitosta Tokolalta saa toimiva kokonaisuus, avoin kanssakäyminen ja se, että toiminnassa ei ole piilokuluja.

“Meillä on hyvä tekemisen meininki! Kierrätysaste kertoo, että fiksu henkilökuntamme on oppinut kierrättämään entistä tehokkaammin.”

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.