Siirry sisältöön

Referenssi

L&T kehittää Saarioisten jätehuoltoa yhä vastuullisemmaksi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >L&T kehittää Saarioisten jätehuoltoa yhä vastuullisemmaksi</span>

Vastuullisuus korostuu ruuan tuotannossa yhä vahvemmin. Osa Saarioisten vastuullisuudesta syntyy mahdollisimman ympäristöystävällisen jätehuollon kautta. Siinä yhteistyökumppanina on L&T.

Makaroni- ja maksalaatikosta se alkoi, vuosi oli 1957 ja paikka Kangasala. Siitä Saarioisten valikoima on kasvanut tuntuvasti, ja siitä asti yritys on tehnyt valmisruokaa koteihin: erilaisia aterioita, eineksiä, välipaloja, leikkeleitä ja hilloja. Perheyrityksellä on nykyään kolme tuotantolaitosta Suomessa sekä yksi Virossa.

Saarioisten pääkonttori on Tampereella, kiinteistö juhli juuri 30-vuotista taivaltaan. Talon jätehuollosta on keväästä 2021 lähtien vastannut L&T.

– Oli aika kilpailuttaa toiminta, ja saimme heti hyvän keskusteluyhteyden L&T:n kanssa. Yritys tunnetaan nimeltä ja hyvämaineisena toimijana. Heidän kanssaan oli helppo keskustella ja luottaa siihen, että yhteistyö saadaan toimimaan, kertoo Tero Tuominiemi , joka toimii Saarioisilla laadusta, vastuullisuudesta ja lakiasioista vastaavana johtajana.

– Lisäporkkanana oli L&T:n hiilineutraali jätehuolto. Kun puhutaan kiertotaloudesta ja vastuullisuudesta, mitkä ovat meillekin tärkeitä arvoja, se tuli kokonaisuuteen hyvänä lisänä, sanoo Tuominiemi.

L&T:n hiilineutraalissa jätehuollossa jätteiden käsittelystä ja kuljetuksista syntyvät päästöt minimoidaan ja loput päästöt kompensoidaan sertifioiduilla metsityshankkeilla.

– Arvomme muun muassa vastuullisuuden osalta kohtasivat Saarioisten kanssa ensimetreiltä saakka. On hienoa päästä syventämään yhteistyötä perinteikkään ja kaikkia puhuttelevan brändin kanssa. Olemme sekä paikallinen että valtakunnallinen toimija ja pystymme palvelemaan Saarioista kattavasti, iloitsee myyntipäällikkö Matias Muurikoski L&T:ltä.

Joustavat digipalvelut tukevat jätehuoltoa

L&T on Tampereella vahvasti läsnä ja hoitaa Saarioistenkin jätehuollon omalla kalustolla ja henkilökunnalla. Pääkonttorilta kerätään tavanomaisia toimistojätteitä, kuten paperia, pahvia, sekajätettä, muovia ja metallia – sekä biojätettä.

– Sitä syntyy talossa olevista henkilöstöravintolasta ja -myymälästä. Oman henkilökunnan lisäksi ravintolassa käy syömässä muutaman muun lähiseudun yrityksen henkilöstöä. Ravintola- ja erityisesti myymälätoiminnasta tulee väistämättä jonkin verran biojätettä, Tuominiemi kertoo.

Saarioisten käytössä on L&T digitaalisten palvelujen koko paketti, kuten Ympäristönetti ja Oma L&T. Ympäristönetti tarjoaa ajantasaista tietoa siitä, millaisia eri jätejakeiden määrät ovat, miten ne kehittyvät ja miten kaikki vaikuttaa jätehuollon kustannuksiin. Sen kautta saadaan nopeasti myös erilaiset jätehuollon raportit, jotka soveltuvat esimerkiksi suoraan vastuullisuusviestintään.

– Raporttien kautta tietoa saadaan nopeasti ja ajantasaisesti. Oma L&T:n kautta yhteydenpito ja erilaisten tilausten teko on helppoa, sanoo ympäristöpäällikkö Sari Riippi , joka vastaa jätehuollon käytännön yhteydenpidosta.

Astiakokoja ja niiden tyhjennysvälejäkin jo ehditty säätää sopivammiksi.

– Heti alussa huomattiin, että astioita tyhjennettiin liian usein, mutta muutos onnistui helposti ja nopeasti, sanoo Riippi.

Astioiden tyhjennysväliä on jouduttu säätämään myös koronaepidemian takia, koska suurin osa Saarioisten pääkonttorin väestä on ollut valtaosin etätöissä.

– Tehtailla sen sijaan tilanne on toinen. Ruokaa ei voi tehdä etänä, samoin jätehuolto vaatii läsnäoloa, tuumivat Muurikoski ja Tuominiemi

Vastuullisuus korostuu ruuantuotannossa

Vastuullisuus keikkuu nykyään kaikkien yritysten agendan kärkipäässä. Erityisesti ruuan tuotannossa ja valmistuksessa sen merkitys kasvaa koko ajan.

– Meidän pitää valmistaa kiinnostavia tuotteita, ja ennen kaikkea seurata, miten syöminen muuttuu lähitulevaisuudessa. Haluamme olla siinä omalta osaltamme suunnannäyttäjä ja edelläkävijä, sanoo Tuominiemi.

Tällä hän viittaa muuttuvaan kysyntään, joka liittyy muun muassa ruuan terveellisyysvaatimuksiin sekä erilaisten ruokavalioiden yleistymiseen.

Saarioisella myös seurataan, miten toiminta kuormittaa ympäristöä ja miten kuormaa voidaan pienentää.

– Tutkimme koko ajan, miten voimme valmistaa hyviä tuotteita, jotka maistuvat ihmisille. Samalla se pitää tehdä vastuullisesti koko arvoketjussa, alkaen hankinnoista aina siihen, kun ruoka päätyy kuluttajan lautaselle.

Tuominiemi sanoo, että iso kehityskohde kaikille yrityksille on materiaalitehokkuus.

Saarioinen-9755 Sari Riippi ja Tero Tuominiemi Saarioisilta sekä Mika Vahos ja Matias Muurikoski L&T:ltä (maskit poistettu vain kuvan ottamisen ajaksi)

INFO

Saarioinen

  • Valmisruokatalo, pääkonttori Tampereella
  • Tuotantolaitokset Sahalahdella, Valkeakoskella ja Huittisissa sekä Viron Raplassa
  • Henkilöstö 1 200
  • Liikevaihto 240 m€

"Mekin haluamme entistä paremmin kierrättää ja hyödyntää jätettä, mitä toiminnasta syntyy ja kouluttaa myös henkilöstöä koko ajan parempaan lajitteluun. Näillä tavoilla haluamme kantaa osaltamme ympäristövastuuta."

- Tero Tuominiemi I Johtaja, laatu, vastuullisuus ja lakiasiat I Saarioinen Oy

Tutustu hiilineutraaliin jätehuoltoon

Tutustu kierrätys- ja jätehuoltopalveluihimme

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.