Siirry sisältöön

Referenssi

Raision kierrätysaste on 90 % – biojätteestä tehdään biokaasua

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Raision kierrätysaste on 90 % – biojätteestä tehdään biokaasua</span>

Elintarvikeyritys Raision kaikkea toimintaa ohjaa vastuullisuus. L&T auttaa Raisiota sen jätehuollossa – suurin jae ovat viljapohjaiset jätteet, jotka jalostuvat biokaasuksi.

Raisio on perinteinen suomalainen elintarvikeyhtiö, ja siinä mielessä poikkeuksellinen, että yritys majailee edelleen synnyinseuduillaan. Konsernin pääkonttori sekä neljä sen tuotantolaitoksista sijaitsee Raision tehdasalueella Turun kupeessa. Raisiolla on tuotantolaitokset myös Nokialla ja Kauhavalla sekä myyntikonttori Espoossa.

L&T on hoitanut Raision siivouspalveluja jo pitkään ja elokuussa 2021 yhteistyö laajeni ympäristö- ja teollisuuspalveluihin. Nykyisin L&T hoitaa Raision kaikkien tehtaiden jätehuollon.

”Koska olemme elintarviketeollisuudessa, meiltä syntyy eniten erilaisia biopohjaisia jakeita. Suurimpia ovat myllyteollisuuden pölyt ja muut viljapohjaiset jakeet, jotka liittyvät viljan puhdistukseen ja käsittelyyn”, kertoo vastuullisuuspäällikkö Katri Järvinen-Wilen.

Biopohjaista jätettä syntyy noin 3 000 tonnia vuodessa. Suurin osa toimitetaan biokaasutuotantoon Gasumille. Raisiosta kuormat ajetaan vähän matkan päähän Turun puolelle, Nokialta muihin Gasumin laitoksiin.

Biojätteestä jalostetun ympäristöystävällisen biokaasun vaikutukset ovat merkittäviä. Määrällä voi ajaa kaasukäyttöisellä henkilöautolla 4,6 miljoonaa kilometriä ja kaasun tuotannosta saatavilla ravinteilla kasvatetaan vilja lähes neljään miljoonaan ruisleipään. Kaikkiaan Raision biojätteen kierrättämisellä vähennetään hiilidioksidipäästöjä noin 700 tonnia vuodessa.

Elintarviketoimijalta syntyy biojätteen lisäksi myös pakkaamiseen liittyviä jakeita, kuten energia-, pahvi-, muovi- sekä kalvomuovijätettä.

LT_raision_tehtaat_2F3A6282 Kuvassa vasemmalta katsoen Heidi Ekman, Riku Riionheimo, Jari Ekblom ja Katri Järvinen-Wilen.

Kumppanuutta ja kehitystä

Raision uusin tuotantolaitos on otettu käyttöön keväällä 2021. Moderni tehdas on pitkälle automatisoitu ja tuotteiden valmistuksessa käytetään vain kasviperäisiä raaka-aineita. Tehdasalue toimii hiilineutraalilla energialla, ja uuden tehtaan lisäksi siellä sijaitsevat myös vehnämylly, kalarehutehdas sekä esteröintilaitos, jossa tuotetaan Benecolin kolesterolia alentavaa ainesosaa.

Niin L&T:n kuin Raision toiminnan ytimessä on vastuullisuus. Sitä vaaditaan ja sen pitää näkyä toiminnassa.

”Koko meidän strategiamme perustuu vastuullisten elintarvikkeiden ja rehujen tuottamiseen. Vastuulliseen toimintaan tulee painetta niin asiakkailta, kuluttajilta kuin sijoittajilta”, sanoo Järvinen-Wilen.

L&T valikoitui yhteistyökumppaniksi selkeillä perusteilla.

“Hinnallakin on merkitystä, mutta lähdimme etsimään yhteistyökumppania, jonka kanssa jätehuoltoa voidaan kehittää. Halusimme saada meille jätehuollon ja kierrättämisen asiantuntijuutta”, sanoo hankintapäällikkö Heidi Ekman.
Myös Katri Järvinen-Wilen painottaa asiantuntemusta.

"Koemme, että vahva kiertotalousajattelu on meidän molempien intresseissä ja löydämme yhteistyössä parhaat mahdolliset käsittelytavat jätteillemme. Haluamme saada nostettua sekä kierrätys- että hyötykäyttöastetta.”

Raisiolla on käytössä L&T:n digipalvelut Oma L&T sekä Ympäristönetti. Niillä voidaan seurata reaaliaikaisesti muun muassa jätejakeiden määriä sekä jätehuollon kustannuksia. Luvut ovatkin olleet erinomaista seurattavaa: Raision kierrätysaste on komeat 90 prosenttia ja hyötykäyttöaste peräti 98.

LT_raision_tehtaat_vaaka_2F3A6291 Kuvassa vasemmalta katsoen Heidi Ekman ja Katri Järvinen-Wilen

Spesifiä jätehuoltoa eri laitoksille

Raisio-asiakkuudesta vastaava L&T:n asiakkuuspäällikkö Riku Riionheimo kertoo, että lähtökohdat yhteistyölle olivat alusta asti hyvät.

”Meitä yhdistää kiertotalousajattelu, ja meidän roolimme on tuottaa asiakkaalle konkreettisia kehitysideoita. Yhteistyö eri tehtaiden yhteyshenkilöiden kanssa on ollut vaivatonta ja mukavaa.”

Alussa tartuttiin heti lajittelun onnistumisen kannalta keskeiseen asiaan, kun astiat päivitettiin oikeanlaisiin ja -kokoisiin.

“Esimerkiksi pahville ja muoville hankittiin tuotantolaitoksiin paalaimia. Lajittelu parani, ja jakeet saadaan talteen puhtaampina ja paremmin hyödynnettävinä”, Ekman kertoo.

Katri Järvinen-Wilen painottaa, että vaikka Raision myllyt ovat samankaltaisia toiminnaltaan, elintarviketehtaat sekä muut toiminnot poikkeavat toisistaan paljon.

“Kaikissa on oikeastaan oma spesifi jätehuoltonsa ja erikoisjakeensa. Esimerkiksi myllyiltä tulee viljapohjaisia biojakeita, bioenergialaitokselta tuhkaa ja esteröintilaitokselta valkaisumaajätettä. Tämä on iso kokonaisuus, jonka haltuunotossa L&T on tehnyt paljon töitä. Jo tarjousvaiheessa he hakivat ja testasivat erilaisia koekuormia löytääkseen jakeille uusia jatkokäsittelypaikkoja.”

”Tämän kokoisen asiakkaan haltuunotossa onkin tärkeää, että aikataulut ovat aloitusvaiheessa realistiset ja töiden haltuunotolle jää aikaa. Raision kanssa tämä on onnistunut, eikä asioita ole tarvinnut tehdä hätiköiden”, Riku Riionheimo kertoo.

Uuden kumppanin tuomat muutokset infottiin hyvissä ajoin myös Raision henkilökunnalle.

“Tiedotimme uusista käytännöistä intrassa sekä keskeisiä yhteyshenkilöitä myös henkilökohtaisesti. Koko henkilöstölle tarjottiin Teams-koulutus, joka on jaossa myös tallenteena”, Heidi Ekman sanoo.

Vaivattomuutta jätehuoltoon

Tuore kumppanuus on käynnistynyt hyvin. Käytännön kysymyksiä on ratkottu ja astioiden määrää ja tyhjennysvälejä on rukattu.

“Alussa on vaikea arvioida tarkkoja määriä, mutta se on luonnollista. Myös osa kiinteistöistämme on vanhoja eikä niissä ole huomioitu nykyisiä jätehuollon vaatimuksia. Siksi on jouduttu ratkomaan tiettyjä tilankäytön haasteita, mutta sekin on onnistunut yhdessä L&T:n kanssa”, Ekman sanoo.

“Me olemme saaneet L&T:ltä sitä asiantuntijuutta, mitä lähdimme hakemaan. Voimme luottaa siihen, että he hoitavat osansa ja me saamme apua, jota tarvitsemme.”

Katri Järvinen-Wilen kokee, että Raision asiat ovat L&T:n prioriteeteissa hyvin korkealla.

“Kun siirryimme L&T:n asiakkaiksi, aika monta asiaa on siirtynyt pois minun työpöydältäni. Olen ollut aika tyytyväinen, kun puhelimeni ei soi jäteasioissa niin paljon kuin ennen. L&T:n tekeminen on helpottanut meidän työtämme.”

Raision kierrätys- ja hyötykäyttöaste ovat yhteistyön myötä nousseet esimerkillisiin lukemiin

90%
Kierrätysaste
98%
Hyötykäyttöaste

 

“Me olemme saaneet L&T:ltä sitä asiantuntijuutta, mitä lähdimme hakemaan. Voimme luottaa siihen, että he hoitavat osansa ja me saamme apua, jota tarvitsemme.”

Heidi Ekman | Hankintapäällikkö | Raisio Group

 

Tutustu kierrätys- ja jätehuoltopalveluihimme

 

 

Ota yhteyttä Kiertotalousosaajiimme

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.