Siirry sisältöön

Uratarina

Prosessipuhdistaja varmistaa pitkän iän teollisuuden laitteille

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Prosessipuhdistaja varmistaa pitkän iän teollisuuden laitteille</span>

Prosessipuhdistaja Matias Sirkiä varmistaa teollisuuden prosessien toiminnan ja laitteiden pitkän elinkaaren. Työ on mitä suurimmassa määrin asiakaspalvelua.

Matias Sirkiällä on yhden sortin sukurasite: hän on töissä jo kolmannessa polvessa L&T:llä tai sen edeltäjillä.

”Isä oli täällä töissä, samoin ukki, minäkin tänne päädyin. Ja mikäs siinä, täällä riittää haasteita, on mahdollisuuksia kehittymiseen ja urapolkuihin, jos vain kiinnostusta riittää”, Sirkiä miettii.

Hänen mukaansa L&T tarjoaa parhaat työmahdollisuudet niin kaluston kuin ammattitaidon kehittämisen osalta. Koulutusta järjestyy, ja Sirkiä on suorittanut muun muassa rekkakortin työnantajan tuella.

”Työporukassa on hyvä ja rennon kettuileva ilmapiiri. Huumorintajua näissä hommissa tarvitaan, ilman sitä ei välttämättä viihdy”, Sirkiä nauraa Naantalin varikolla, jossa hänellä on kolmisenkymmentä työkaveria.

Kaikki työ on kiertotaloutta

Prosessipuhdistajalla on laaja työnkuva: korkeapainepesuja teollisuudelle, viemäreiden kuvauksia ja avauksia, lokasäiliöiden tyhjentämistä sekä siltapiikkauksia robottipiikkauskoneilla. Asiakkaina on niin yksityisiä kotitalouksia kuin suuryrityksiä.

”Oikeastaan kaikki liittyy jollain lailla kiertotalouden edistämiseen. Kun tehdään ennakoivaa kunnossapitoa tai tehtaiden prosessilaitteiden puhdistusta, se jatkaa laitteiden elinikää ja vähentää niiden uusimisen tarvetta. Kun puhdistuksilla varmistetaan laitteiden optimaalinen toiminta, myös päästöt saadaan pidettyä minimissä. Ja kun prosessit ovat kunnossa, se säästää asiakkaiden kustannuksia.”

Sirkiä näkee työnsä tärkeyden.

”Joku on laskenut toimenpiteiden hyödyt asiakkaalle, minä olen se, joka tekee ne työt käytännössä. Siksi oma rooli on aika iso.”

Kymmenen vuotta L&T:llä työskennellyt Sirkiä kokee työnsä vastuullisena ja itsenäisenä: omiin aikatauluihin ja tekemisen tapoihin pääsee vaikuttamaan ja työ on vaihtelevaa.

”Hommia tehdään sekä yksin että porukassa. Esimerkiksi prosessipuhdistuksessa on aina oltava työpari mukana turvallisuuden vuoksi.”

Matias potretit_013.jpg Lassikon juttukuva

Asiakas aina mukana

Sirkiälle työn rikkaus on asiakkaat. Asiakas on paikalla päivittäin, kun töitä tehdään – Sirkiä korostaa, että prosessipuhdistajan työ on mitä suurimmassa määrin asiakaspalvelutyötä.

”Hyvä asiakas arvostaa meidän osaamista ja luottaa siihen, että me tiedämme, miten tietyt työt kannattaa tehdä – ja tarvittaessa meidän pitää selittää asiat hänelle. Hyvä asiakas myös ymmärtää, että ammattilaisten tekemä laatu maksaa.”

Sana ammattilainen toistuu usein Sirkiän puheessa, ja häneltä löytyykin tervettä ammattiylpeyttä.

”Asiakkaat voivat saada jonkun muunkin tekemään homman, mutta minulta saa parasta palvelua ja huippulaatua”, hän virnistää.

Sirkiällä on pieni lapsi, ja sen takia ympäristöasiat ovat alkaneet mietityttää yhä enemmän.

”Nyt eletään aikaa, jolloin pitää tehdä päätöksiä, puheiden aika on ohi.  Oman lapsen myötä ajattelu muuttuu paljon, ja haluan että puhdas ympäristö on olemassa omalle muksullekin vielä minunkin jälkeeni. Jos vaan sen eteen pystyy tekemään jotain, teen sen mielelläni.”

Tarina on julkaistu 18.2.2020.

Katso myös