Siirry sisältöön

Uratarina

Avustuspalvelutyö Helsinki-Vantaan lentoasemalla tarjoaa merkityksellisen työn kannustavassa työyhteisössä

Lassila & Tikanoja avustuspalvelut Finavia Helsinki-Vantaan lentokenttä

L&T:n työntekijöiden tekemä avustuspalvelutyö Finavialla Helsinki-Vantaan lentoasemalla on mielenkiintoista ja merkityksellistä. Palvelun ansiosta esimerkiksi liikuntarajoitteiset henkilöt tai yksinmatkustavat lapset saavat onnistuneen lentomatkustuskokemuksen. L&T:n avustajapalveluissa työskentelevät Milla Himberg ja Timy Karlsson kertovat millaista oma työ on ja mikä siinä on palkitsevinta.

Milla Himberg on työskennellyt L&T:n työntekijänä Finavian avustuspalvelussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuodesta 2018. Hän hakeutui alalle läheisen vinkistä. Milla pystyi nopeasti omaksumaan työtehtävät kattavan ja innostavan perehdytyksen ansiosta. Tällä hetkellä Milla työskentelee avustuspalveluissa koordinaattorina, eli suunnittelee muiden avustajien työpäiviä ja jakaa avustustehtäviä muulle henkilökunnalle.

”Meillä on erinomainen työyhteisö, työilmapiiri ja vaihtelevat päivät varmistavat viihtyvyyteni avustuspalveluissa. Suurin rikkaus työssäni ovat kuitenkin avustettavat matkustajat ja heidän kiitollisuutensa tasa-arvoisen lentomatkustuksen mahdollistamisessa. Kun liikuntarajoittein henkilö kiittää minua avustani lentomatkansa toteutumisessa muiden lentomatkustajien tapaan, riippumatta liikuntarajoitteestaan, tuo se itselle hyvän olon tunteen. Olen omalla työlläni mahdollistanut onnistuneen lentomatkustuskokemuksen ja ainutkertaisen elämyksen toteutuksen. Tuo myös suurta ilon tunnetta auttaa pieniä, yksinmatkustavia lapsia”, Milla kertoo työnsä parhaista puolista.

Työ liikuntaesteisten parissa on saanut Millan arvostamaan myös eri tavalla omaa terveyttä ja liikuntakykyä. Samalla oma suhtautuminen haastaviin tilanteisiin on muuttunut. Aina löytyy keinoja, joilla päästä eteenpäin esimerkiksi silloin, kun henkilön kanssa ei ole yhteistä kieltä.

”Suosittelen avustajatehtäviä kaikille asiakaspalvelusta ja avustamisesta innostuville, merkityksellistä työstä nauttiville ja jotka haluavat, että jokainen työpäivä on erilainen”, Milla sanoo.

Arvokkaat asiakaskokemukset yhdessä huipputiimin kanssa

Avustuspalveluissa palvelumestarina työskentelevä Timy Karlsson toimii Helsinki-Vantaan Finavian avustuspalveluyksikön noin 90 henkilön työyhteisön esihenkilönä. Timy hakeutui aikoinaan vuonna 2006 alalle sekä tutun että läheisen suosituksesta. Vaikka Timyllä ei ollut kokemusta tehtävistä entuudestaan, L&T:n ja Finavian tarjoama hyvä perehdytys ja kollegoiden tuki takasivat onnistuneen aloituksen.

Timyn perehdytyksessä käytiin läpi mm. lentoasemalla käytössä olevia toimintatapoja muun muassa turvatarkastukseen, rajatarkastukseen ja asiakirjoihin liittyen. Koulutuksessa harjoiteltiin myös työn fyysisyyteen ja ergonomiaan liittyviä asioita, kuten liikuntakyvyttömän henkilön nostamista lentokoneessa ja portaissa, eri apuvälineiden ja ajoneuvojen käyttöä.

Vaikka Timyllä on pitkä kokemus alalta, hän on aktiivisesti kehittänyt omaa osaamistaan sekä kouluttautumalla että ottamalla erilaisia työtehtäviä hoidettavakseen. Tällä hetkellä Timy vastaa mm. avustettavien matkustajien kuljetuspalvelusta Ambulift hissi- ja inva-ajoneuvoilla. Karlsson on toiminut myös Millan tapaan koordinaattorina sekä vastannut erilaisten työhön tarvittavien järjestelmien käyttöönotosta ja ylläpidosta sekä ollut yhdessä Finavian kanssa suunnittelemassa uusia kalusto- ja apuvälinehankintoja.

Omien sanojensa mukaan Timy ymmärsi jo ensimmäisenä työpäivänä vuosia sitten, kuinka tärkeää, merkityksellistä ja palkitsevaa työ itsessään on. Kiitosta kerää myös oma työyhteisö.

”Valtaosa asiakkaista on äärimmäisen tyytyväisiä ja kiitollisia saamastaan avusta ja siitä, että olemme pystyneet mahdollistamaan heille esimerkiksi lomamatkan, joka olisi ilman palveluamme ollut mahdotonta toteuttaa. Palkitsevan työn lisäksi ehdoton voimavara on ollut huikea tiimimme. Työntekijät ovat aina tukeneet toisiaan ja olleet toisilleen enemmän, kuin työkavereita. Työntekijät viettävät myös paljon vapaa-aikaa yhdessä. Uskallankin väittää, että olen saanut useita elinikäisiä ystäviä tiimistämme”, Timy kertoo.

Se on paljon sanottu ja tiivistää hyvin, miksi avustuspalvelutyöhön Helsinki-Vantaa lentoasemalla kannattaa hakeutua L&T:lle.