Siirry sisältöön

L&T:n teollisuuspalveluissa isoja päästösäästöjä raskaan kaluston ajo- ja käyttötapamuutosten avulla

  • 2 minuutin lukuaika

Mediatiedote
24.3.2023 klo 08.30

L&T:n tavoitteena on puolittaa oman toimintansa päästöt vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttamisessa kalusto näyttelee suurta roolia, sillä L&T:n omista päästöistä jopa 90 % tulee kuljetuksista ja työkoneista. L&T:n teollisuuspalveluissa aloitettiin joulukuussa 2022 päästövähennystalkoot, joiden myötä pääasiassa raskaiden työkoneiden tuottamia päästöjä on onnistuttu helmikuun loppuun mennessä pienentämään käyttötapamuutoksilla jopa 12 % vertailukaudesta.

L&T:n teollisuuspalveluissa on käytössä noin 250 raskasta ajoneuvoa ja työkonetta, kuten korkeapainelaitteita ja suurtehoimureita, joiden polttoaineenkulutus saattaa kivuta jopa 120 litraan tunnissa. Vuodessa polttoainetta kuluu teollisuuspalveluissa yhteensä noin 2,5 miljoonaa litraa.

”Tutkimme jatkuvasti päästöttömien ja uusiutuvien energialähteiden mahdollisuuksia, mutta raskaiden työkoneiden kohdalla niiden käyttö ei aina ole mahdollista. Tällä hetkellä päästöttömät ratkaisut eivät vielä ole riittävän tehokkaita kalustollemme, ja paras tapa pienentää päästöjä on kehittää kaluston käyttötapoja”, kertoo L&T:n prosessipuhdistuksen liiketoimintajohtaja Jani Muilu.

Käyttötapamuutoksia on tehty muun muassa vähentämällä tyhjäkäyntiä, panostamalla laitteiden huoltoon sekä varmistamalla, että koneita käytetään maltillisilla kierroksilla ja oikean kokoisilla letkuilla. Esimerkiksi suodattimien tukkoisuus on suoraan verrannollinen polttoaineen kulutukseen. Jos suurtehoimurin suodattimia ei vaihdeta ajallaan, polttoainetta kuluu 20–40 % enemmän kuin normaalisti.

”Säästöjakson kolme ensimmäistä kuukautta ovat meille hiljaisinta aikaa vuodessa, ja siitäkin huolimatta olemme onnistuneet pienentämään kulutusta 12 % joulu-helmikuussa verrattuna vuodentakaiseen. Säästömahdollisuudet korostuvat kesäkuukausien aikana, jolloin työkuorma on suurempi”, Muilu kertoo. Vuoden 2023 kokonaissäästöpotentiaaliksi on arvioitu jopa yli 200 000 litraa polttoainetta. Säästökampanja jatkuu vuoden loppuun, jonka jälkeen parhaat toimintamallit jalkautetaan osaksi päivittäistä tekemistä.

Päästösäästökampanjaan osallistuvat työntekijät saavat kampanjasta hyvää myös itselleen: säästetystä polttoainemäärästä palautetaan henkilökunnalle ennalta määritetty prosenttiosuus rahana.

”Henkilökuntamme on ollut todella innoissaan kampanjasta ja päästösäästöjä kysellään jo etukäteen. Laskemme päästövähennykset yksiköittäin, jolloin jokainen yksikkö saa omaan suoritukseensa suhteutetun palautuksen. Palkkiot maksetaan kaikille joulukuussa 2023”, Muilu sanoo.

L&T:n tavoitteena on puolittaa oman toimintansa päästöt vuoteen 2035 mennessä
Lassila & Tikanoja on yksi Suomen suurimmista raskaan kaluston kuljetusliikkeistä. Konsernin päästöistä yli 90 % syntyy kuljetuksista. L&T:n strategisena tavoitteena on puolittaa oman toimintansa päästöt vuoteen 2030 mennessä ja vähentää toimitusketjustaan aiheutuvia epäsuoria päästöjä. Kasvihuonekaasupäästöjen globaaliin vähentämiseen tähtäävä Science Based Targets -aloite (SBTi) on validoinut L&T:n päästövähennystavoitteen tieteelliseksi ilmastotavoitteeksi. Tavoitteen saavuttamiseksi L&T siirtyy käyttämään kalustossaan uusiutuvia ja päästöttömiä teknologioita sekä panostaa taloudelliseen ajotapaan, reittioptimointiin ja käyttötapamuutoksiin. LUE LISÄÄ L&T:N ILMASTOTYÖSTÄ >

Lisätietoja: viestinta@lassila-tikanoja.fi