Siirry sisältöön

Muovin kolmas elämä: L&T auttaa tekemään K-kauppojen käytetyistä leikkokukkaämpäreistä uusia siivoustuotteita

  • 2 minuutin lukuaika

Mediatiedote
6.5.2024 klo 8:15

K-ryhmä on Suomen suurimpia kukkamyyjiä, ja kauppoihin kertyy vuosittain jopa 600 000 leikkokukkaämpäriä. Lassila &Tikanojan, K-ryhmän ja Sinituotteen juuri käynnistyneessä yhteistyössä käytetyt ämpärit käsitellään uusioraaka-aineeksi, jota hyödynnetään uusissa siivoustuotteissa. Uusi SINI-siivoustuotesarja on nyt saatavilla K-Citymarketeista ja K-Raudoista.

K-kaupat ovat Suomen suurimpia kukkien myyjiä, ja esimerkiksi Pirkka Reilun kaupan ruusukimppuja myydään yli 2 miljoonaa vuodessa. Jotta kukat saavat koko ajan vettä, tarvitaan niiden säilyttämiseen kuljetuksen ajan ja kaupassa jopa 600 000 kukkaämpäriä vuosittain.

”Halusimme löytää tavan, jolla hyödynnämme leikkokukkaämpäreiden raaka-aineen uudelleen uusiin tuotteisiin. Käyttämämme ämpärit on valmistettu kierrätysmuovista, joten nyt ne saavat jo kolmannen elämän uusina tuotteina. Näin edistämme kiertotalouden ideaa eli pidennämme tuotteiden elinkaarta ja saamme raaka-aineet kiertoon. Tuotteesta riippuen uuden siivoustuotesarjan muoviosat on 70-100 %:sesti tehty kukkaämpärigranulaatista”, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske sanoo.

Kiertotalouden edistäminen on yksi K-ryhmän vastuullisuustyön painopisteistä. Tuotteiden pakkaamista ja muovin käyttöä vähennetään K-ryhmässä tavoitteellisesti, ja asiakkaille tarjotaan kierrätysmahdollisuuksia kauppojen yhteydessä.

”Minimoimme omassa toiminnassamme syntyvät pakkausmateriaalit ja jätteet, ja etsimme kumppaniemme kanssa ratkaisuja niiden hyödyntämiseksi uudelleen. Teemme esimerkiksi kahvinpuruista kukkamultaa ja keskusvarastomme kolhiintuneista hedelmistä uusia Hyvis-hävikkituotteita”, Jäske kertoo.

Kukkaämpärit palaavat K-kauppoihin siivoustuotesarjana

Käyttöikänsä päähän tulleet ämpärit on tähän asti kerätty kaupoista energiajätteenä tai yritysten muovijätteenä kierrätykseen ja hyödynnetty teollisuuden raaka-aineena. Ämpäreiden materiaalia hyödynnettiin ensimmäistä kertaa L&T:n ja K-kauppojen uusissa tuotteissa kukkaruukkupilotissa vuonna 2019.

K-ryhmässä haluttiin nyt etsiä keinoja, joilla kukkaämpäreiden raaka-aineen voisi hyödyntää kokonaiseen tuotesarjaan. Ideoinnin tuloksena syntyi yhteistyö L&T:n ja Sinituotteen kanssa.

”L&T:n Merikarvian muovinkierrätyslaitoksella muovi murskataan, mahdolliset epäpuhtaudet puhdistetaan ja materiaali jatkojalostetaan ryynimäiseksi muovigranulaatiksi. Yhdestä kukkaämpäristä saadaan noin 120 grammaa granulaattia, eikä hukkaa juuri synny. Mekaanisesti kierrätettyä granulaattia voi käyttää sellaisenaan uusien tuotteiden raaka-aineena. Se on kiertotaloutta parhaimmillaan”, kertoo asiakkuuspäällikkö Mikko Mäenpää L&T:ltä.

Muovigranulaattisäkit jatkavat matkaansa Sinituotteen tehtaalle Kokemäelle, missä granulaattia hyödynnetään uusien SINI-siivoustuotteiden valmistukseen.

”Tällä hetkellä Sinituotteen siivousvälineiden muoviraaka-aineesta noin 60 prosenttia on kierrätysmuovia. Koska meillä on paljon osaamista kierrätysmuovien käyttämisestä, pystyimme jo ensimmäisten koeajojen jälkeen hahmottamaan, millaisia tuotteita leikkokukkaämpärien muovista saa tehtyä niin, että tuotteen laatukriteerit täyttyvät täydellisesti. Muovin hyödyntäminen mahdollisimman moneen kertaan on materiaalien tehokasta uudelleenkäyttöä, johon pitää pyrkiä vielä nykyistä enemmän”, Sinituotteen muoviosaston työnjohtaja Jarkko Heino sanoo.

Näin kukkaämpäreiden raaka-aine saadaan nyt uudelleen kiertoon ja palautumaan uusina tuotteina K-kauppojen hyllyille. Uusi, musta SINI-siivoustuotesarja on nyt saatavilla kaikista K-Citymarketeista ja osasta K-Rautoja. Sarjaan kuuluvat Nysväri ja Jynssäri hankalien kohtien puhdistukseen, WC-harja, tiskiharja ja teippiharja.


Lisätietoja: 
L&T:n viestintä
viestinta@lassila-tikanoja.fi