Siirry sisältöön

Suomen Pakkaustuottajat Oy ja Lassila & Tikanoja solmivat sopimuksen kuluttajapakkausmuovien kierrätyksestä

  • 2 minuutin lukuaika

Mediatiedote
16.12.2022 klo 09.00

Pakkausten tuottajayhteisö Suomen Pakkaustuottajat Oy ja kiertotalousyritys Lassila & Tikanoja ovat solmineet sopimuksen kuluttajapakkausmuovien kierrätyksen järjestämisestä. Sopimus kattaa noin 20 000 tonnia Suomessa kerättyjä kuluttajapakkausmuoveja, ja määrä vastaa noin puolta Suomessa vuosittain kerätyistä pakkausmuoveista. Sopimus tulee voimaan vuoden 2023 alusta.

Pakkausmuovit kierrätetään ensisijaisesti mekaanisesti ja jäljelle jäävä osuus kemiallisesti muovituotteiden raaka-aineeksi. Kierrätysaste tulee olemaan vähintään 60 prosenttia. Kierrätys tapahtuu Quantafuel ASA:n kierrätyslaitoksilla Tanskassa.

”Meille Suomen Pakkaustuottajissa on ensiarvoisen tärkeää, että olemme löytäneet kierrätysratkaisun, joka varmistaa korkean kierrätysasteen pakkausmuoveille. Ensimmäistä kertaa suomalaisia kuluttajapakkausmuoveja kierrätetään myös kemiallisesti, ja hyödynnettäväksi saadaan pakkauksia, joita ei aiemmin pystytty kierrättämään”, sanoo Suomen Pakkaustuottajat Oy:n toimitusjohtaja Pekka Tommola.

Lassila & Tikanoja vastaa muovipakkausjätteen välivarastoinnista sekä keräyksestä ja kuljetuksesta Tanskaan mekaanisen ja kemiallisen kierrätyksen laitoksille.

”Tanskan suurin muovinkierrätyslaitos pystyy tarjoamaan vastuullisen kierrätysratkaisun kotimaiselle pakkausmuoville tilanteessa, jossa Suomen oma kierrätyskapasiteetti ei ole vielä riittävä. L&T:n oma muovinkierrätyslaitos Merikarvialla käsittelee jo nyt merkittävän osan suomalaisten yritysten pakkausmuoveista. Sopimus on luontevaa jatkoa L&T:n kasvavalle muoviliiketoiminnalle, sanoo liiketoimintajohtaja Ville Vainio Lassila & Tikanojalta.
”Suomen Pakkaustuottajien toiveena on, että kotimainen muovinkierrätyskapasiteetti kasvaa ja kehittyy. Tulevina vuosina uskon, että näemme kotimaisia laitosinvestointeja Suomen materiaaliomavaraisuuden tueksi,” Tommola jatkaa.

Lisätietoja:
Pekka Tommola, Suomen Pakkaustuottajat Oy, puh. 0400 315841
Ville Vainio, Lassila & Tikanoja, puh. 050 385 6226

Suomen Pakkaustuottajat Oy (SPT) on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö, joka vastaa kartonki-, lasi-, metalli-, muovi- ja puupakkausten kierrätyksestä Suomessa. Suomen Pakkaustuottajat on rekisteröity Pirkanmaan ELY-keskuksen ylläpitämään tuottajarekisteriin 29.9.2022. Yhtiö on ensimmäinen, heinäkuussa 2021 voimaan tulleen jätelain 62 §:n mukainen pakkausten tuottajayhteisö Suomessa, joka palvelee asiakkaita kaikkien pakkausmateriaalien osalta.

Lassila & Tikanoja on palveluyritys, joka tekee kiertotaloudesta totta. Yhdessä asiakkaidemme kanssa pidämme materiaalit ja kiinteistöt mahdollisimman pitkään tuottavassa käytössä sekä tehostamme raaka-aineiden ja energian käyttöä. Näin toimien luomme enemmän arvoa kiertotaloudella sekä asiakkaillemme, henkilöstöllemme että yhteiskunnalle laajemmin. Kun onnistumme tässä, myös omistajillemme tuotettu arvo kasvaa. Tavoitteenamme on jatkuvasti kasvattaa toimintamme hiilikädenjälkeä eli positiivista ilmastovaikutusta. Sosiaalista vastuuta kannamme muun muassa huolehtimalla oman henkilöstön työkyvystä sekä tarjoamalla töitä myös niille, joiden on vaikea työllistyä. L&T toimii Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2021 oli 812,5 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää 8 171 henkilöä. L&T on listattu Nasdaq Helsingissä.